Οι σφοδρές καταιγίδες στην Αίγυπτο γέμισαν τα σπίτια και τους δρόμους με σκορπιούς

Οι σκορπιοί που ξεβράστηκαν από τις υπόγειες κρυψώνες τους, κέντρισαν πάνω από 500 ανθρώπους, ενώ προκάλεσαν και τρεις θανάτους.

Article featured image
Article featured image


Σκορπιοί που ξεβράστηκαν από τις υπόγειες κρυψώνες τους στην έρημο λόγω των πρόσφατων καταιγίδων, έχουν τσιμπήσει περισσότερους από 500 ανθρώπους στην πόλη Ασουάν, στη νότια Αίγυπτο.

Οι πολυήμερες χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην περιοχή, εκτόπισαν τους σκορπιούς από τα λαγούμια τους και τους παρέσυραν προς τα χωριά, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό ειδησεογραφικό οργανισμό Mada. Οι καταιγίδες κατέστρεψαν επίσης κτήρια, ξερίζωσαν δέντρα και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση σε τμήματα του Ασουάν.

Εκατοντάδες άνθρωποι που δέχθηκαν τσιμπήματα, χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ τρεις από αυτούς πέθαναν στις 13 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο κυβερνήτης του Ασουάν, υποστράτηγος Άσραφ Αττίγια και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, αρνήθηκαν ότι οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν από τσιμπήματα σκορπιών, ανέφερε η Mada.«Τα συμπτώματα που ανέφεραν οι τραυματίες περιελάμβαναν έντονο πόνο, πυρετό, εφίδρωση, εμετό, διάρροια, μυικό τρέμουλο και συσπάσεις στο κεφάλι», ανέφερε το Al Jazeera. Η διοικητική αρχή του Ασουάν διένειμε περισσότερες από 3.000 δόσεις αντιοφικού ορού σε τοπικά νοσοκομεία και κλινικές, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Χαλίντ Μέγκαχεντ, σε δήλωση που ανάρτησε στο Facebook στις 13 Νοεμβρίου. Αναφέρεται μάλιστα ότι οι γιατροί σταμάτησαν τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκατοντάδες περιστατικά κεντρισμάτων.Υπολογίζεται ότι στην Αίγυπτο ζουν 31 είδη σκορπιών, έγραψαν επιστήμονες το 2017 στο «Al Azhar Bulletin of Science». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σκορπιοί με χοντρή ουρά του γένους Androctonus, οι οποίοι θεωρούνται οι πιο θανατηφόροι στη Γη, και το γένος Leiurus quinquestriatus, το οποίο εντοπίζεται συχνά στο Ασουάν.

Περίπου 5.000 άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά από τσίμπημα σκορπιού, σύμφωνα με έκθεση του 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Clinical Neurotoxicology».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ασουάν που έφεραν τους σκορπιούς στα χωριά, έχουν μια σύγχρονη εξήγηση: την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Μαχμούντ Σαχίν, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Πρόβλεψης Καιρού της Αιγυπτιακής Μετεωρολογικής Αρχής.


Με πληροφορίες από protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ