Το νέο trend στην Κίνα είναι ντροπιαστικό και απαράδεκτο

Φτιάχνουν καφέ και εστιατόρια που μοιάζουν με βομβαρδισμένα κτήρια στην εμπόλεμη Συρία και όλο αυτό το ονομάζουν 'syrian style'.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική φωτογραφία από Vice


Οι Κινέζοι influencers σπεύδουν να βγάλουν φωτογραφίες σε εστιατόρια και καφέ που είναι διακοσμημένα σε «συριακό στυλ».


Με την έκφραση «συριακό στυλ» εννοούν πως τα εστιατόρια είναι γεμάτα τρύπες και διαλυμένους τοίχους μοιάζοντας να έχουν βομβαρδιστεί. Επικρατούν οι γκρι τόνοι και τα εκτεθειμένα τούβλα στους τοίχους, ενώ μερικά έχουν και σπασμένα αντικείμενα όπως ρολόγια, τηλεοράσεις και κάμερες ασφαλείας που μοιάζουν να έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια πολέμου.

syrian-style_city.PNG
ΦΩΤΟ: Wang Fei



Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ξεκίνησε αυτή η τάση. Οι influencers ξεκίνησαν να φωτογραφίζονται σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ με «βιομηχανική εμφάνιση (industrial-looking)» από το 2020 και έτειναν να τα χαρακτηρίζουν «συριακού στυλ». Ένας όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράφει χώρους και πράγματα που φαίνονται «παλιακά». Ένας χρήστης στη σελίδα Weibo έγραψε τον Οκτώβριο: «Έσπασα το κινητό μου σήμερα, τώρα έχει 'συριακό στυλ'».


Η μεγάλη δημοτικότητα του όρου είναι μάλλον αποτέλεσμα της έλλειψης ευαισθησίας απέναντι στον καταστροφικό συριακό εμφύλιο πόλεμο στα κινεζικά social media, αλλά και της ανάγκης των influencers και ιδιοκτητών επιχειρήσεων να διεκδικήσουν την προσοχή κάνοντας «αίσθηση» με τη χρήση συγκεκριμένων hashtags.

china2.jpg



Ο Wang Fei, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου μπάρμπεκιου στην περιφέρεια του Jinning της επαρχίας Shadong, «ταμπέλωσε» το εστιατόριό του ως «συριακού στυλ» σε μια κινέζικη εφαρμογή που μοιάζει με το TikΤοκ, επειδή γνώριζε πως με αυτόν τον τρόπο θα ήλκυε πελάτες που θα ήθελαν να βγάλουν «κουλ φωτογραφίες» για τα social media τους. Παρ' όλα αυτά δηλώνει πως βρίσκει τον όρο αρκετά προσβλητικό προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής.


«Αν χαρακτήριζα το εστιατόριό μου ως 'normcore' κανείς δεν θα ήξερε τι είναι» λέει ο 21χρονος Wang στο Vice. «Αν το ονομάσω όμως 'συριακό', ο κόσμος θα θέλει να το επισκεφθεί γιατί έχει ήδη στη φαντασία του πώς μπορεί να μοιάζει». Μάλιστα, τα βίντεο που ο ίδιος ανέβασε στα social media του είχαν τόσο μεγάλη απήχηση που δεχόταν καθημερινά πολλά μηνύματα, για να βοηθήσει και άλλους επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το εν λόγω στυλ διακόσμησης.

siriako-styl-1_city.png
ΦΩΤΟ: Wang Fei



Πολλές επιχειρήσεις υιοθέτησαν το «συριακό στυλ», μεταξύ των οποίων ζαχαροπλαστεία, μαγαζιά με τηγανιτά κοτόπουλα, γραφεία, σπίτια, αλλά και καταστήματα ρούχων. Σύμφωνα με την ανάρτηση ενός interior designer στο WeChat τα «μυστικά συστατικά» για να επιτευχθεί αυτό το στυλ περιέχουν: κόκκινα τούβλα, μισο-σπασμένους τσιμεντένιους τοίχους, ενισχυμένο τσιμέντο και χαλασμένα αντικείμενα.

siriako-styl-2_city.png
ΦΩΤΟ: Wang Fei



Σε συζητήσεις που γίνονται στο ίντερνετ υπάρχει αρκετός κόσμος που κατακρίνει την υιοθέτηση του «συριακού στυλ» αφού με αυτόν τον τρόπο εργαλειοποιούνται τα δεινά που περνά ο κόσμος στην Συρία. «Δεν θα περίμενα οι πόλεμοι που γίνονται στη Συρία να γίνουν πηγή εκμετάλλευσης από προνομιούχα άτομα για να περιγράψουν το στυλ ενός εσωτερικού χώρου», γράφει ένας χρήστης στο Xiaohongsh, μια εφαρμογή παρόμοια με το Instagram. «Πίστευα πως οι Κινέζοι θα ήταν τα τελευταία άτομα που θα έβλεπαν τον πόλεμο με έναν τέτοιο τρόπο», προσθέτει.


«Φαντάζεσαι κάποιος να ονόμαζε το στυλ του μαγαζιού του 'σεισμός του Wenchuan στυλ;'» γράφει ένας άλλος χρήστης, αναφερόμενος σε προηγούμενες τραγωδίες που έπληξαν την Κίνα και τονίζοντας ότι από τέτοιες πρακτικές απουσιάζουν η συμπόνοια και η ενσυναίσθηση.

china33.jpg



Όλο αυτό, βέβαια, φαίνεται να εντάσσεται σε μια γενικότερη τάση που επικρατεί στην Κίνα με τα social media να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της αισθητικής των κινεζικών πόλεων, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ενταχθούν σε κάθε (νέα) viral τάση. Όταν ένα καινούργιο σχέδιο αρχίζει να τραβά την προσοχή του κοινού, αρχίζουν να το υιοθετούν πολλές επιχειρήσεις, ανοίγοντας μικρά «pop-up» μαγαζιά σε όλη τη χώρα, όπως για παράδειγμα με την περίπτωση του «συριακού στυλ».

syrian-style_2_city.PNG
ΦΩΤΟ: Melissa / Vice



Μια 33χρονη που επισκέφθηκε την Κίνα πρόσφατα, ανέφερε στο Vice ότι εντυπωσιάστηκε από το συγκεκριμένο στυλ, το οποίο περιγράφει ως ρετρό και χαοτικό. Εξήγησε, επίσης, ότι ο όρος αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στο στυλ διακόσμησης χωρίς να γίνεται καμιά διάκριση σε βάρος των κατεστραμμένων από τον πόλεμο χωρών.


«Αποτυπώνει επίσης μια αίσθηση δέους και φόβου απέναντι στους πολέμους και δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση αναγέννησης», είπε περαιτέρω. «Αλλά το πιο σημαντικό, σε σύγκριση με τα κανονικά καφέ, είναι ότι αυτό το στυλ προσφέρεται για καλύτερες φωτογραφίες», τόνισε καταληκτικά.


Με πληροφορίες από
Vice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ