Η αγάπη όπως ΔΕΝ θα έπρεπε ποτέ να είναι

Ένα συγκλονιστικό βίντεο για τις γυναικοκτονίες που προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι.

Article featured image
Article featured image



«Ήταν καλοκαίρι. Ήμουν τόσο ευτυχισμένη». Στο βάθος η θάλασσα και στην ατμόσφαιρα εκρήξεις από δύο ερωτευμένα σώματα. Συνήθως έτσι είναι ο έρωτας. Σαν τη θάλασσα, αντιστρέφοντας τους στίχους του ποιητή. Μπαίνεις μέσα και δεν ξέρεις αν θα βγεις ζωντανός. Ο ποιητής προφανώς μιλά μεταφορικά.


Η κοπέλα είναι ερωτευμένη. Ο σύντροφός της δεν την αφήνει ποτέ. Κάνουν τα πάντα μαζί. Είναι ευτυχισμένοι, αλλά τη θέλει μόνο δικιά του. Αποκλειστικά δικιά του. Η κτητικότητα του έρωτα. Έτσι δεν μας έμαθαν από παιδιά; Ο έρωτας είναι κτητικός, ο μεγάλος έρωτας σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. «Κανείς δεν θα σε αγαπήσει όπως εγώ». Λες και η αγάπη μετριέται ή είναι μέγεθος συγκρίσιμο.


Με το πρώτο «ξέβγαλμα» της αλμύρας, αρχίζουν όμως να βγαίνουν στην επιφάνεια και τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια της «αγάπης» του. Κάπως έτσι η αγάπη μετατρέπεται σε φόβο. Σε φωνές. Σε κλάματα. Παίρνει τη μορφή κακοποίησης – λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής. Η κοπέλα θέλει να φύγει, αλλά η δήλωσή του ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. «Δεν θα σε αφήσω ποτέ να φύγεις». Αυτή όμως θέλει να φύγει, να τον αφήσει. Μάταια. Πόσο μάταια.



Από την αρχή του χρόνου η Ελλάδα μετρά 13 γυναικοκτονίες. 13 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους -πρώην ή νυν- γιατί ακριβώς ήταν γυναίκες. Η Ελένη, η Γαρυφαλλιά, η Δώρα, η Καρολάιν και τόσες άλλες. Μέχρι σήμερα, 13 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν κακοποιηθεί από εκείνους που υποτίθεται πως τις «αγαπούσαν».

Αλήθεια, πόσο λάθος έχουμε μάθει την «αγάπη»; Και πόσες φορές κλείσαμε τα αυτιά, αφήνοντας να εξελιχθούν μπροστά στα μάτια μας και πίσω από κλειδωμένες πόρτες τέτοια συμβάντα; Πόσες φορές κοροϊδέψαμε τον εαυτό μας πιστεύοντας πως αυτή θα είναι η τελευταία φορά; Που ήταν, όμως, σχεδόν πάντα η αρχή ενός άθλιου φαύλου κύκλου.

Το βίντεο, μια συνεργασία της Lacta με το Κέντρο Διοτίμα, γυρίστηκε με αφορμή την 25η Νοεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί, αλλά σημασία έχει ότι η αληθινή αγάπη είναι δικαίωμα όλων μας και πρέπει να μάθουμε να την υπερασπιζόμαστε. Με κάθε κόστος. Για να σπάσει επιτέλους ο άθλιος κύκλος της έμφυλης βίας που γεννά τέρατα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ