Behind the Scenes: Ένα ταξίδι αγάπης και προσφοράς στη μακρινή Ουγκάντα

Σε κάθε στάση αυτού του ταξιδιού, αυτό που πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις των μελών της αποστολής ήταν η επαφή τους με τα παιδιά της Ουγκάντα, που μοίραζαν απλόχερα το χαμόγελό τους, την ενέργεια, την όρεξή τους για παιχνίδι, και την ελπίδα τους για το μέλλον.

Article featured image
Article featured image

Όλα τα ταξίδια είναι μια πηγή νέων εμπειριών , εντυπώσεων και εικόνων που μετατρέπονται σε ανεκτίμητες αναμνήσεις. Κάθε ταξίδι έχει τον δικό του σκοπό: κάποια γίνονται για λόγους αναψυχής, άλλα για επαγγελματικούς λόγους, και κάποια έχουν έναν πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα και σκοπό.

Η πρόσφατη αποστολή της XM, του διεθνούς ομίλου εταιρειών που ηγείται διεθνώς στον κλάδο των επενδυτικών υπηρεσιών, στην Ουγκάντα, ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Αυτή δεν ήταν η πρώτη, αλλά η τρίτη φορά που μέλη της ομάδας εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της XM επισκέφθηκαν τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, καθώς η εταιρεία έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινότητα που μετρούν ήδη επτά χρόνια.

H τρίτη αποστολή της XM στην Ουγκάντα πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 25 Ιουλίου. Εμείς πήραμε μια γεύση από όσα συνέβησαν εκεί, μέσα από τα social media της ΧΜ αλλά και από τις αναρτήσεις του Μάριου Πρίαμου Ιωαννίδη που συμμετείχε σε αυτό το ξεχωριστό ταξίδι ως μέλος της αποστολής.

uganda8.jpeg


uganda5.JPG



H πρώτη στάση της αποστολής ήταν το σχολείο Young Comrades στην περιφέρεια Γουακίσο, το πιο φιλόδοξο έργο της ΧΜ μέχρι τώρα στην Ουγκάντα: η ανέγερση μιας τριώροφης πτέρυγας, η οποία ξεκίνησε το 2020, για να φιλοξενήσει σχολικές αίθουσες και κοιτώνες. Η πτέρυγα ολοκληρώθηκε εντός του 2024, προσφέροντας σε περισσότερα από 500 παιδιά της περιοχής πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, παράλληλα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίες για τους εκπαιδευτικούς της Ουγκάντα.

Εκεί, η αποστολή της XM τέλεσε τα επίσημα εγκαίνια της νέας πτέρυγας, μοιράστηκαν νέοι φορητοί υπολογιστές στους καθηγητές του σχολείου, καθώς και τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στα παιδιά. Παράλληλα, η εταιρεία διευθέτησε και ένα πλούσιο γεύμα για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου, ενώ πέρασαν μια χαρούμενη μέρα παίζοντας και χορεύοντας μαζί με τα παιδιά.

uganda6.JPG



Δεύτερη στάση της αποστολής αποτέλεσε το χωριό Μόντε. Κατά την παραμονή τους, τα μέλη της αποστολής είχαν την απίστευτη ευκαιρία να γνωρίσουν τους μελλοντικούς φοιτητές που έλαβαν τις νέες υποτροφίες από την XM για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Οι γιατροί που συνόδευσαν την ΧΜ στο ταξίδι της, ο Παιδίατρος Δρ. Αργύρης Αργυρίου και ο Ορθοπεδικός Δρ. Σόλων Κλεάνθους, εξέτασαν τα παιδιά της περιοχής και χορήγησαν εμβόλια σε αυτά που είχαν ανάγκη. Το υπόλοιπο της ημέρας ήτανε γεμάτο με χορούς, τραγούδια, εκπαιδευτικά παιχνίδια και ποδόσφαιρο με τα παιδιά.

uganda7.JPG


uganda2.JPG



Στην τρίτη στάση, η αποστολή επισκέφθηκε το σχολείο Άγιος Δημήτριος, όπου και εκεί οι γιατροί Δρ. Αργύρης Αργυρίου και Δρ. Σόλων Κλεάνθους προχώρησαν σε ενέργειες εμβολιασμού και εκπαίδευσης σε θέματα υγιεινής, ενώ εξέτασαν παιδιά που ήταν άρρωστα χορηγώντας τους την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η αποστολή της ΧΜ παρείχε επίσης φαγητό στους παρευρισκόμενους, το οποίο προετοιμάστηκε στην κουζίνα που είχε κάνει δωρεά η ΧΜ στο σχολείο το 2019. Μετά το φαγητό ακολούθησαν διάφορες δραστηριότητες οι οποίες χάρισαν μεγάλη χαρά στα παιδιά του σχολείου.

uganda1.JPG



Σε κάθε στάση αυτού του ταξιδιού, αυτό που πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις των μελών της αποστολής ήταν η επαφή τους με τα παιδιά της Ουγκάντα, που μοίραζαν απλόχερα το χαμόγελό τους, την ενέργεια, την όρεξή τους για παιχνίδι, και την ελπίδα τους για το μέλλον. Αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή και ανάμνηση που μπορεί να αποκομίσει κανείς από ένα τέτοιο ταξίδι, που δεν άλλαξε μόνο τις ζωές των ανθρώπων και των παιδιών στην Ουγκάντα, αλλά άλλαξε και τις ζωές όσων συμμετείχαν σε αυτό μέσα από τη δύναμη της αγάπης, της ενότητας και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Η τρίτη αποστολή της XM στην Ουγκάντα μπορεί, λοιπόν, να έφτασε στο τέλος της, αλλά το φιλανθρωπικό έργο της εταιρείας στην χώρα συνεχίζεται. Ήδη καταγράφονται ανάγκες για μελλοντικές δράσεις, πάντα εστιασμένες στην εκπαίδευση και την ευημερία των παιδιών, καθώς και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους.

uganda4.JPG


uganda3.JPG



Υπενθυμίζουμε πως η XM ξεκίνησε το φιλανθρωπικό έργο της για τα παιδιά της Ουγκάντα το 2017, μετά από μια αρχική συνάντηση με τον πατέρα Αντώνιο Μουτιάμπα, έναν ιερέα από την περιφέρεια Γουακίσο. Έκτοτε, η ΧΜ πραγματοποίησε δύο αποστολές στην χώρα – η πρώτη το 2017 και η δεύτερη το 2019. Την ίδια περίοδο υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη της ΧΜ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ανέγερση μιας σχολικής αίθουσας στο σχολείο Young Comrades και η κατασκευή κουζίνας και τραπεζαρίας στο σχολείο Άγιος Αντώνιος (ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της χώρας). Σε συνεργασία με την οργάνωση Αγάπης Χέρια, η ΧΜ επίσης κατασκεύασε και πρόσφερε 310 κρεβάτια για τους κοιτώνες του ιδρύματος και χορήγησε εκπαιδευτικές υποτροφίες σε μαθητές της κοινότητας.

Για να μάθετε περισσότερα για τις πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της XM, ακολουθείστε τις αντίστοιχες σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτυώσης (Facebook: XM Culture, Instagram: @xmculture).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ