Το Πανεπιστήμιο Frederick δείχνει «κόκκινη κάρτα» στη βία στις σχέσεις
Μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης των νέων για να εντοπίζουν τα σημάδια βίας σε μια σχέση.
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021
3
λεπτά
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και τις 16ήμερες δράσεις που ξεκινούν, επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Frederick η βραβευμένη εκστρατεία «Δείξε Κόκκινη Κάρτα». Η εκστρατεία, την οποία συντονίζει το Κέντρο ENAF (Equality ‘n’ Awareness @ Frederick, Center on Gender Issues, Diversity and Equality) του Πανεπιστημίου, αφορά στο φαινόμενο του Dating Violence και των προβληματικών σχέσεων.
Το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να ερευνήσει για πρώτη φορά το πρόβλημα του Dating Violence στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των φοιτητών και φοιτητριών του για αυτό το θέμα, το 2014. Μέσα από μια εκστρατεία διάρκειας δύο ετών, το Πανεπιστήμιο κατάφερε να εμπλέξει βιωματικά και σε προσωπικό επίπεδο τη φοιτητική κοινότητα και να ανοίξει διάλογο για ένα θέμα ταμπού. Η εκστρατεία κατέδειξε ότι το Dating Violence είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα μεταξύ των φοιτητών του Πανεπιστημίου καθώς μέσα από έρευνα που είχε γίνει τότε στο πλαίσιο της εκστρατείας, μεταξύ άλλων διαφάνηκε ότι:
1 στους 2 φοιτητές/τριες βίωσαν κάποια μορφή βίας μέσα στις σχέσεις τους ενώ 1 στους 9 βίωσαν σωματική βία. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα ήταν ότι 1 στους 3 φοιτητές δεν αναγνώριζε κάποιες μορφές βίας ως τέτοιες.
Αναφέρει η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick: «Τα αποτελέσματα της εκστρατείας κατέδειξαν το μέγεθος ενός προβλήματος το οποίο όχι μόνο δεν έχει λυθεί αλλά εντείνεται μέρα με τη μέρα. Ήταν σημαντικό, ωστόσο, το ότι καταφέραμε τότε να εμπλέξουμε βιωματικά τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας ώστε να ‘ανοιχτούν’ και να μοιραστούν συμπεριφορές βίας που βίωσαν ή είδαν δικούς τους ανθρώπους να βιώνουν. Αυτός είναι ο στόχος μας και τώρα. Θέλουμε οι ίδιοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια βίας στις σχέσεις τους ως θύματα ή θύτες, ή στις σχέσεις φίλων τους και να παρεμβαίνουν. Αυτό είναι και που διαφοροποιεί την εκστρατεία μας από άλλες εκστρατείες, καθώς οι περισσότερες επικεντρώνονται μόνο στα θύματα και όχι και στους θύτες αλλά και στα άτομα που αποτελούν τον περίγυρό τους. Είναι ένας δύσκολος στόχος και μια αργή διαδικασία γιατί χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται να σπάσουμε στερεότυπα, γι’ αυτό η προσπάθειά μας είναι συνεχής, και γι’ αυτό επιμένουμε κι επανερχόμαστε συμμετέχοντας στον διάλογο, αναδεικνύοντας το πρόβλημα, προωθώντας και προβάλλοντας θετικά πρότυπα και υγιείς συμπεριφορές στις σχέσεις των νέων. Όπως αναφέρεται και στην εκστρατεία μας, η αγάπη δεν θα ‘πρεπε να πονά».
Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δείξε Κόκκινη Κάρτα», φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Frederick καλούνται να γράψουν ανώνυμα σε κόκκινες κάρτες παραδείγματα dating violence, δηλαδή συμπεριφορών βίας που σχετίζονται με τις προσωπικές τους σχέσεις, όπως τα βιώνουν οι ίδιοι/ες ή κοντινά τους πρόσωπα. Οι κάρτες θα αναλυθούν και θα γίνει καταγραφή προβληματικών συμπεριφορών. Θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση στοχευμένων εργαστηρίων στη βάση των αποτελεσμάτων της εκστρατείας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των 16ήμερων, το Πανεπιστήμιο Frederick σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), θα καταγράφει από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τον αριθμό κλήσεων που θα δέχεται ανά μέρα η γραμμή βοήθειας 1440 του Συνδέσμου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2019, ο αριθμός που καταγράφηκε για το 16ήμερο ήταν 365 κλήσεις ενώ το 2020 ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στις 711 κλήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκστρατεία «Δείξε Κόκκινη Κάρτα» βραβεύτηκε με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρείν και Κοινωνία», στα 1α Βραβεία Διαφήμισης Carob Awards.