Το περιοδικό TIME ανακοίνωσε τις 100 καλύτερες φωτογραφίες του για το 2021

Ανάμεσά τους και δύο από την Ελλάδα.

Article featured image
Article featured image



Το 2020 ήταν μια «καταραμένη» χρονιά, τουλάχιστον έτσι πίστευε ο περισσότερος κόσμος, ο οποίος περίμενε να έρθει ο Γενάρης του 2021 για να «ξαλαφρώσει». Εν αντιθέσει, το 2021 αποδείχτηκε πως ήταν μια χρονιά γεμάτη από ατελείωτες αλλαγές, υποσχέσεις που μισο-κρατήθηκαν και όλα τα ενδιάμεσα αυτών των δύο. Μπορεί ο κόσμος να «επανεκκίνησε» μετά τις σοκαρίστηκες αλλαγές του προηγούμενου χρόνου αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ. Από τις Η.Π.Α μέχρι την Ινδία, o Covid-19 σκότωσε περισσότερους ανθρώπους φέτος σε σχέση με πέρυσι. Κάποια μέρη του κόσμου δεν είχαν πρόσβαση στα εμβόλια και αυτό ήταν καταστρεπτικό για αυτά, ενώ άλλες περιοχές -οι πλουσιότερες- αποστασιοποιήθηκαν από την κοινή πραγματικότητα.


Ο κόσμος φιλονικεί ασταμάτητα για τους λόγους που συνέβησαν καταστάσεις όπως οι καταστρεπτικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα ή η απόφαση του δικαστηρίου για τον George Floyd ή ακόμα και όταν η Ολίβια Ροντρίγκο μπήκε «κουνιστή και λυγιστή» στον Λευκό Οίκο. Αν η πραγματικότητα που μοιραζόμαστε μεταξύ μας είναι η ίδια με αυτήν που αντικατοπτρίζεται σε φωτογραφίες, τότε πρέπει να υπάρχει μια ομοφωνία πως η πραγματικότητά μας είναι πολύτιμη και αξίζει να την προστατεύσουμε καθώς βρίσκουμε τρόπους για το πώς να μιλήσουμε ξανά μεταξύ μας. (απόσπασμα από το κείμενο του Καρλ Βικ στην ιστοσελίδα του Time)



Το περιοδικό TIME κυκλοφόρησε τις TOP 100 φωτογραφίες της χρονιάς και σε πολλές περιπτώσεις οι εικόνες είναι άκρως συγκινητικές, ενώ σε άλλες άκρως σοκαριστικές. Εικόνες που δείχνουν την ιστορία που έγραψε η ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν προάγγελο τού τι να περιμένουμε για τα επόμενα χρόνια.


fatima-shbair-gaza-top-100-photos-2021-1_city.jpg
Fatima Shbair—Getty Images


Με την κατάπαυση του πυρός, ένα κοριτσάκι από την Παλαιστίνη στέκεται στο κατεστραμμένο της σπίτι στο Beit Hanoyn της Γάζας, στις 24 Μαΐου. Περισσότεροι από 250 Παλαιστίνιοι και 12 Ισραηλινοί πέθαναν στην πιο θανατηφόρα κλιμάκωση της σύγκρουσης από το 2014, καθώς οι μη κατευθυνόμενες ρουκέτες από τη Χαμάς, που κυβερνά τα 2 εκατομμύρια άτομα στη Γάζα, απαντήθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό.



ruddy-roye-top-100-photos-2021.jpg
Ruddy Roye for TIME


Ο αδερφός του George Floyd, ο Philies Floyes, επισκέφτηκε μια καλλιτεχνική παρέμβαση διαμαρτυρίας την 1η Απριλίου. Οι επιτύμβιες στήλες φέρουν τα ονόματα Αφροαμερικανών που λιντσαρίστηκαν από ιδιώτες, πυροβολήθηκαν θανάσιμα ή σκοτώθηκαν από αστυνομικούς ή άλλα θύματα που πέθαναν κρατούμενα από την αστυνομία. Ο πρώην αστυνομικός της Minneapolis, Derek Chauvin, καταδικάστηκε στις 20 Απριλίου για τη δολοφονία του George Floyd - μια ιστορική στιγμή για το κίνημα της φυλετικής δικαιοσύνης σε μια χώρα όπου οι αστυνομικοί σπάνια κρίνονται ένοχοι για δολοφονίες αμάχων. Τον Ιούνιο, ο Chauvin καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια φυλάκιση.



paul-ratje-top-100-photos-2021_city.jpg
Paul Ratje—AFP/Getty Images


Έφιπποι συνοριοφύλακες να κυνηγούν με λάσο ή μαστίγιο μετανάστες από την Αϊτή στον ποταμό Ρίο Γκράντε, κοντά στη μεθοριακή πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας. Οι μετανάστες, ξυπόλητοι, φαίνονται να τρέχουν έντρομοι να ξεφύγουν την ώρα που οι συνοριοφύλακες επιχειρούν να τους ωθήσουν στο ποτάμι και να τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν στην πλευρά που βρίσκεται στο Μεξικό.



daniel-berehulak-immigration-top-100-photos-2021-1_city.jpg
Daniel Berehulak—The New York Times/MAPS


Η Vilma Iris Peraza, μια 28χρονη από την Ονδούρα κλαίει δίπλα στα παιδιά της, την 5χρονη Adriana και τον 2χρονο Erick, αφού ανακάλυψε ότι τους έστρεψαν πίσω στο Μεξικό στις 18 Μαρτίου. Η Peraza σχεδίαζε να ξανασμίξει με τον σύζυγό της, ο οποίος ζούσε στο Nashville εδώ και δύο χρόνια.



munir-uz-zaman-bangladesh-news-top-100-photos-2021-1_city.jpg
Munir Uz Zaman—AFP/Getty Images


Η Tashnuva Anan Shishir έγραψε ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα παρουσιάστρια ειδήσεων στο Μπαγκλαντές. Η 29χρονη Tashnuva Anan Shishir παρουσίασε ένα ολιγόλεπτο δελτίο ειδήσεων σε κανάλι εθνικής εμβέλειας στις 8 Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Μέρα Γυναίκας.



nanna-heitmann-arctic-dog-top-100-photos-2021-1.jpg
Nanna Heitmann—Magnum Photos


Στη Τεριμπέρκα της Ρωσίας τον Απρίλιο ένας σκύλος αναδύθηκε από το σκοτάδι και στάθηκε ακίνητος κάτω από το βόρειο σέλας και μετά εξαφανίστηκε πίσω στην τούνδρα.



marcus-yam-top-100-photos-2021-2_city.jpg
Marcus Yam—Los Angeles Times/Getty Images


Δημοσιογράφοι από την εφημερίδα Etilaatroz συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από μαχητές των Ταλιμπάν επειδή κάλυψαν μια διαμαρτυρία υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στην Καμπούλ στις 8 Σεπτεμβρίου. Αριστερά ο 28χρονος Nemat Naqdi και δεξιά ο 22χρονος Taqi Daryabi.



brent-stirton-gorilla-death-top-100-photos-2021-1.jpg
Brent Stirton—Getty Images


Ο ορφανός θηλυκός γορίλας του βουνού, που ονομαζόταν Ndakasi πέθανε σε ηλικία 14 ετών μέσα στην αγκαλιά του δασοφύλακα Andre Bauma στο εθνικό πάρκο Virunga στο ανατολικό Κονγκό στις 21 Σεπτεμβρίου. Πέθανε στην αγκαλιά του ανθρώπου που την είχε σώσει όταν ήταν βρέφος ακόμα, σε ηλικία 2 μηνών.



saumya-khandelwal-india-coronavirus-top-100-photos-2021-1.jpg
Saumya Khandelwal for TIME


Σε ένα κρεματόριο στο νέο Δελχί στις 27 Απριλίου, ο Shivam Verma δέχεται βοήθεια από συγγενείς καθώς κουβαλά το νεκρό σώμα της κουνιάδας του, Bharti, 48 ετών, που πέθανε από Covid-19.



nicolas-economou-top-100-photos-2021.jpg
Nicolas Economou—Reuters


Οι άνθρωποι απομακρύνονται με φέρι, καθώς μαίνεται η πυρκαγιά στο ελληνικό χωριό Λίμνη, στο νησί της Εύβοιας, στις 6 Αυγούστου. Με άλλες οδούς διαφυγής αποκλεισμένες από τις φλόγες, οι κάτοικοι και οι τουρίστες κλήθηκαν να φύγουν με βάρκα.



konstantinos-tsakalidis-top-100-photos-2021.jpg
Konstantinos Tsakalidis—Bloomberg/Getty Images


Μία εικόνα σφράγισε την καταστροφή από τις φωτιές στην Εύβοια την Κυριακή 8 Αυγούστου. Μία ηλικιωμένη γυναίκα, η Παναγιώτα Ριτσόπη, εγκαταλείπει το χωριό της, τις Γούβες Ευβοίας καθώς η φωτιά πλησιάζει το σπίτι της.



sean-rayford-ahmaud-arbery-top-100-photos-2021.jpg
Sean Rayford—Getty Images


Ένας επισκέπτης αφιερώνει μια στιγμή στον τάφο του Ahmaud Arbery. Ο Arbery, ένας 25χρονος Αφρο-Αμερικανός έπεσε νεκρός στις 23 Φεβρουαρίου όταν πυροβολήθηκε, ενώ έκανε τζόκινγκ στη γειτονιά του, στο Μπράσγκουικ της Τζόρτζια. Τρεις λευκοί άντρες συνελήφθησαν για τη δολοφονία του.



brendan-smialowski-bernie-sanders-top-100-photos-2021-1.jpg
Brendan Smialowski—AFP/Getty Images


Ο Μπέρνι Σάντερς τυλιγμένος με χειμωνιάτικο μπουφάν, με σταυρωμένα τα χέρια και τα πόδια, φορώντας μάλλινα χειροποίητα πλεκτά γάντια, με την τυπική χειρουργική μπλε μάσκα προσώπου, κάθεται σε μια πλαστική καρέκλα, απομακρυσμένος από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Η στιλιστική επιλογή του 79χρονου Δημοκρατικού γερουσιαστή από το Βερμόντ στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, σε αντίθεση με τις εμφανίσεις άλλων συμμετεχόντων πολιτικών και καλλιτεχνών στην τελετή, κέρδισε (δικαίως) τους χρήστες του διαδικτύου.



hannah-reyes-morales-whales-top-100-photos-2021.jpg
Hannah Reyes Morales—The New York Times/Redux


Ένας ψαράς ταΐζει φαλαινοκαρχαρίες στην Tan-Awan, μια μικρή πόλη στην επαρχία Cebu στις Φιλιππίνες, τον Σεπτέμβριο. Η ευκαιρία να κολυμπήσει κανείς με τα μεγαλύτερα ψάρια του κόσμου προσελκύει τουρίστες, αλλά οργανώσεις προστασίας καταγγέλλουν το τάισμα με το χέρι που κρατά τα ευγενικά πλάσματα τριγύρω.



david-ryder-high-school-music-top-100-photos-2021-1.jpg
David Ryder—Getty Images


Ο Henry Bergey, ο Lars Sorom, ο Clay Lancaster και ο Storm Hedman κάθονται σε «σκηνές» κατά τη διάρκεια του μαθήματος πνευστών στο Γυμνάσιο Wenatchee, στις 26 Φεβρουαρίου. Το σχολείο χρησιμοποίησε τις εν λόγω σκηνές για προστασία από τον COVID-19.



tsitsipaw.jpg
Julian Finney—Getty Images


Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον αγώνα του με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό ατομικού ανδρών του French Open στο Παρίσι στις 13 Ιουνίου. Ο Τζόκοβιτς κέρδισε τον τελικό σε πέντε σετ.



lillian-suwanrumpha-thailand-protest-top-100-photos-2021-1.jpg
Lillian Suwanrumpha—AFP/Getty Images


Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έριξαν κροτίδες κατά της αστυνομίας στη διάρκεια διαδήλωσης, στις 5 Σεπτεμβρίου, στην Μπανγκόκ, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης σε θέματα κορωνοϊού.



lindsey-wasson-family-visit-top-100-photos-2021-1.jpg
Lindsey Wasson—Reuters


Η αντίδραση της 98χρονης Yoshia Uomoto όταν την επισκέφθηκαν ο γιος και η ανιψιά της μετά από έναν χρόνο που απαγορευόταν λόγω της πανδημίας. Στο Σιάτλ στις 30 Μαρτίου.



elisavet.jpg
Jonathan Brady—WPA Pool/Getty Images


Η βασίλισσα Ελισάβετ, μόνη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου, στις 17 Απριλίου.



santi-palacios-migration-top-100-photos-2021-1.jpg
Santi Palacios—AP


Δεκαεπτά άνθρωποι από την Τυνησία σε μια ξύλινη βάρκα περιμένουν βοήθεια στα διεθνή ύδατα κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα στις 25 Ιουλίου.

Μπορείτε να δείτε και τις 100 φωτογραφίες της λίστας στην ιστοσελίδα του TIME.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ