Σε ένα μικροσκοπικό λευκό φέρετρο χώρεσε όλος ο πόνος και η δυστυχία [ΒΙΝΤΕΟ]

Ένα έμβρυο που πέθανε στη μήτρα μιας Ιρακινής μετανάστριας καθώς εκείνη προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα από τη Λευκορωσία προς την Ε.Ε., θάφτηκε σε ένα μουσουλμανικό κοιμητήριο στην Πολωνία.

Article featured image
Article featured image

Ένα μικροσκοπικό λευκό φέρετρο και μέσα η σορός ενός αγέννητου παιδιού. Πρόκειται για ένα έμβρυο 27 εβδομάδων, που πέθανε στη μήτρα της μητέρας του, μιας Ιρακινής μετανάστριας, καθώς εκείνη προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα από τη Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έμβρυο θάφτηκε χθες σε ένα μουσουλμανικό κοιμητήριο στη βορειοανατολική Πολωνία. Είναι ο τέταρτος τάφος που ανοίχτηκε στο συγκεκριμένο κοιμητήριο του χωριού Μποχονίκι για τα θύματα της μεταναστευτικής κρίσης.



Η μητέρα του Χαλικάρι Ντακέρ το απέβαλε, ενώ εκείνη, ο σύζυγός της και τα πέντε παιδιά τους διέσχιζαν τα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας μέσω πυκνών, παγωμένων δασών.

Η οικογένεια του Ντακέρ, που έφυγε από το ιρακινό Κουρδιστάν, ήταν μεταξύ των χιλιάδων μεταναστών που ταξίδεψαν στη Λευκορωσία με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην ΕΕ.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε πως έως και 13 μετανάστες έχουν πεθάνει και στις δύο πλευρές των συνόρων, επιχειρώντας να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Λευκορωσίας.

Μονάχα δύο μέλη της τοπικής κοινότητας και ο ιμάμης συνόδευαν το μικρό, λευκό φέρετρο έως τον τάφο, την ώρα που το πρώτο χιόνι είχε καλύψει τον περιβάλλοντα χώρο.

Η μητέρα του βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση σε ένα νοσοκομείο της περιοχής, ενώ ο πατέρας του και τα πέντε παιδιά τους έχουν βρει καταφύγιο σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Μπιαλιστόκ (ανατολικά).

Την οικογένεια εντόπισαν Πολωνοί εθελοντές στα παγωμένα δάση της παραμεθόριου ζώνης, στις 12 Νοεμβρίου, κοντά στο χωριό Ναρέφκα.

«Τα παιδιά κάθονταν πολύ ήρεμα και ήσυχα στο πλευρό της μητέρας τους, που δεν σταματούσε να ουρλιάζει. Ο πατέρας τους έσφιγγε τα χέρια του, καλώντας σε βοήθεια», περιέγραψε στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza ο Πιότρ Ματέτσκι, ένας εθελοντής.

«Εκείνη υπέφερε για δύο ήμερες, ξαπλωμένη, κάνοντας εμετό νερό, χωρίς να λαμβάνει καμία τροφή». Ένα ασθενοφόρο μετέφερε τη γυναίκα σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του εμβρύου.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν εγκατέλειψαν το σπίτι τους, τη χώρα τους για να κάνουν ένα τουριστικό ταξίδι, αλλά για να βρουν μια καλύτερη ζωή», είπε κατά τη διάρκεια της τελετής ταφής ο ιμάμης της τοπικής ταταρικής κοινότητας Αλί Αλεκσάντερ Μπαζάρεβιτς.

«Όταν ανοίξαμε τον πρώτο τάφο, ελπίζαμε πως θα ήταν ο τελευταίος. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ