Τα Μπαρμπέιντος αποχαιρέτησαν την Ελισάβετ και έγιναν η νεότερη δημοκρατία του κόσμου

Μια ιστορική στιγμή για το νησί της Καραϊβικής που μετά από 396 χρόνια έκοψε και τους τελευταίους δεσμούς με τη βρετανική μοναρχία.

Article featured image
Article featured image

Το νησιωτικό έθνος των Μπαρμπέιντος έγινε επίσημα προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία και ανακήρυξε τη Ριάνα εθνική ηρωίδα στους εορτασμούς της στο Μπρίτζταουν.

Η Robyn Rihanna Fenty, η οποία παρευρέθηκε στην επίσημη ορκωμοσία της πρώτης Προέδρου των Μπαρμπάντος, Dame Sandra Mason, κλήθηκε ενώπιον του πλήθους για να τη συγχαρεί.

«Είθε να συνεχίσετε να λάμπετε σαν διαμάντι τιμώντας στο έθνος σας με τα έργα σας και τις ενέργειές σας» δήλωσε η πρωθυπουργός στη Rihanna, κάνοντας μια αναφορά στο 2012 σινγκλ της «Diamonds».



Η τραγουδίστρια γεννήθηκε στο νησί της Καραϊβικής και διορίστηκε Έκτακτη και Πληρεξούσια Πρέσβειρα από την κυβέρνηση της χώρας της το 2018.

Της ανατέθηκε η προώθηση της εκπαίδευσης, του τουρισμού και των επενδύσεων για το νησί.




Το Μπαρμπέιντος αποκήρυξε τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Το νησί Μπαρμπέιντος μετά την επίσημη ανακήρυξή του σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, έπαψε να αναγνωρίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ως επικεφαλής του κράτους.

Μόλις το ρολόι χτύπησε μεσάνυκτα γεννήθηκε η νέα δημοκρατία υπό τις επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Τσάμπερλεϊν αλλά και στην πλατεία των Ηρώων στην πρωτεύουσα Μπρίτζταουν. Ακολούθησαν 21 κανονιοβολισμοί και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος του Μπαρμπέιντος.

«Εμείς, οι πολίτες, πρέπει να δώσουμε στη Δημοκρατία του Μπαρμπέιντος το πνεύμα και την ουσία της», δήλωσε η Σάντρα Μέισον, η πρώτη πρόεδρος του νησιού. «Πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον του. Είμαστε οι φρουροί ο ένας του άλλου και του κράτους μας. Είμαστε ο λαός του Μπαρμπέιντος», τόνισε.


Το νησί κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1966, έπειτα από 400 χρόνια.

Το νησί, γνωστό για τις παραδεισένιες παραλίες του, το ρούμι και τη σούπερ σταρ της μουσικής Ριάνα, έχει πλέον επικεφαλής την πρόεδρο Μέισον, η οποία μέχρι πρότινος ήταν γενική κυβερνήτρια της χώρας μετά την εκλογή της τον Οκτώβριο.



Η Μέισον ορκίστηκε χθες τα μεσάνυκτα στη διάρκεια επίσημης τελετής.


«Ειδικοί δεσμοί με την Κοινοπολιτεία»

Η τελετή για την ορκωμοσία της νέας προέδρου, στην οποία παρέστησαν ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, όπως και η Ριάνα, δεν ήταν ανοικτή για το κοινό.

Όμως στο Μπαρμπέιντος ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί λόγω της Covid-19 ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Το Μπαρμπέιντος θα παραμείνει μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως αποκάλυψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του χθες Δευτέρα. Ωστόσο η Μότλεϊ δέχθηκε επικρίσεις επειδή προσκάλεσε στους εορτασμούς τον πρίγκιπα Κάρολο, στον οποίo έδωσε και την υψηλότερη τιμή του νησιού, το Τάγμα της Ελευθερίας.

«Η βρετανική βασιλική οικογένεια ευθύνεται για την εκμετάλλευση σε αυτή την περιοχή και παρά ταύτα δεν έχει δηλώσει επισήμως συγνώμη ή κάποιου είδους αποζημίωση», εκτίμησε η Κριστίνα Χιντς, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών στο Μπαρμπέιντος.

Εξάλλου για κάποιους ακτιβιστές, όπως η Φιρχάανα Μπουλμπούλια, ιδρύτρια της Μουσουλμανικής Ένωσης του Μπαρμπέιντος, η βρετανική αποικιοκρατία και η δουλεία ευθύνονται άμεσα για τις ανισότητες στο νησί.

«Οι ανισότητες στον πλούτο, η ικανότητα να έχει κανείς ιδιοκτησία, ακόμη και πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, όλα συνδέονται με τις δομές που δημιουργήθηκαν υπό τη βρετανική εξουσία», υποστηρίζει η 26χρονη γυναίκα.

Όμως κάποιοι κάτοικοι τονίζουν ότι υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία Covid-19 κυρίως εξαιτίας της εξάρτησης του νησιού από τον τουρισμό.

Πριν την πανδημία σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονταν το νησί των περίπου 287.000 κατοίκων.

Η ανεργία πλησιάζει το 16%, αυξημένη σε σχέση με το 9% των προηγούμενων ετών, παρά την αύξηση των κρατικών δανείων για τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Πηγή: AthensVoice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ