Οι τελευταίες στιγμές της ζωής μιας 76χρονης πριν από τον υποβοηθούμενο θάνατο

Ανάμεσα σε καλούς φίλους, πίνοντας ένα ποτήρι σαμπάνια και ακούγοντας το αγαπημένο της τραγούδι, η Dawn Voice-Coop έδωσε τέλος στη ζωή της. [Εικόνες & Βίντεο]

Article featured image
Article featured image


Μια πρώην συγγραφέας παιδικών βιβλίων πέθανε σε κλινική υποβοηθούμενου θανάτου στην Ελβετία, αφού απόλαυσε ένα τελευταίο ποτήρι σαμπάνια και ακούγοντας το αγαπημένο της τραγούδι.

Η Dawn Voice-Cooper απελευθέρωσε μια θανατηφόρα δόση με βαρβιτουρικά στο αίμα της, έχοντας δίπλα φίλους της, στην κλινική «Lifecircle» της Ελβετίας. Η 76χρονη είπε στη βρετανική εφημερίδα «Mirror» πως η ζωή της ήταν «μια ατελείωτη, συχνά δύσκολη και συνήθως οδυνηρή, καθημερινή διαχείριση πολλών, ανίατων προβλημάτων». Πριν πέσει σε βαθύ ύπνο και πεθάνει, ευχαρίστησε τους συγκινημένους φίλους της και το ιατρικό προσωπικό της κλινικής. «Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους», ήταν τα λόγια της.

ipoboithoumenos-thanatos-voice-1_city.jpg
ΦΩΤΟ: Rowan Griffiths/Daily MirrorΠρώην εργαζόμενη στον τομέα ψυχικής υγείας, η Dawn Voice-Cooper ζούσε μόνη στο Κεντ, υποφέροντας από σοβαρή αρθρίτιδα, επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες εγκεφάλου και επιληψία. Όπως σημείωσε, όσοι λένε ότι «φαινόταν μια χαρά» δεν καταλάβαιναν τις «δυσκολίες» της καθημερινότητάς της, ενώ εξήγησε ότι ο λόγος που αποφάσισε να πεθάνει νωρίς ήταν επειδή ακόμη είναι σε θέση να ταξιδεύει, καθώς δεν ήθελε να συνεχίσει να ζει με μια φθίνουσα ποιότητα ζωής.

Στη ζωή της, είχε αγωνιστεί για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία επί του παρόντος τιμωρείται με φυλάκιση έως και 14 ετών σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

ipoboithoumenos-thanatos-voice-5_city.jpg
ΦΩΤΟ: Rowan Griffiths/Daily MirrorΟ φίλος της, Alex Pandolfo που έχει διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ και επίσης σκοπεύει να πεθάνει στην κλινική «Lifecircle» πριν επιδεινωθεί η υγεία του, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα της.

Οι επικριτές του υποβοηθούμενου θανάτου φοβούνται πως η νομιμοποίηση θα μπορούσε να ωθήσει άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους που θεωρούν τον εαυτό τους βάρος στους άλλους, να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Σημειώνεται πως στην ευθανασία, ο γιατρός προκαλεί τον θάνατο του ασθενούς, και στην ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ο ασθενής λαμβάνει μόνος του την δόση ενός σκευάσματος που θα του προκαλέσει τον θάνατο.

ipoboithoumenos-thanatos-voice-2_city.jpg
ΦΩΤΟ: Rowan Griffiths/Daily MirrorΜόλις βρέθηκε στην Ελβετία, αξιολογήθηκε από δύο ξεχωριστούς γιατρούς και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην κλινική «Lifecircle», όπου κάθε εβδομάδα δύο άνθρωποι βάζουν τέλος στη ζωή τους. Η 76χρονη υπέβαλε αίτηση για υποβοηθούμενο θάνατο πριν από δύο χρόνια, αφού εξέτασε πρώτα τις επιλογές της το 2017, όταν η ποιότητα της ζωής της άρχισε να επιδεινώνεται.

eutha.jpgΣτην περισσότερο γνωστή κλινική «Dignitas», οι ασθενείς καταναλώνουν ένα θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων, αλλά το προσωπικό του «Lifecircle» έφτιαξε μία ένεση, την οποία οι ασθενείς χορηγούν μόνοι στον εαυτό τους.

Η Voice-Cooper πέρασε τις τελευταίες στιγμές με τους φίλους της, ενώ ζήτησε το κρεβάτι της να είναι τοποθετημένο μπροστά από ένα παράθυρο για να κοιτάζει έξω τα δέντρα.

ipoboithoumenos-thanatos-voice-3_1_city.jpg
ΦΩΤΟ: Rowan Griffiths/Daily MirrorΗ πρόεδρος της κλινικής, Dr Erika Preisig, έκανε στη συνέχεια στην 76χρονη τέσσερις τελευταίες ερωτήσεις στην κάμερα: Ποιο είναι το όνομά σου, ποια είναι η ημερομηνία γέννησής σου, μπορείς να μου πεις γιατί ήρθες εδώ και γνωρίζεις τι θα συμβεί εάν χορηγήσεις στον εαυτό σου αυτή την ένεση. Ακούγοντας το αγαπημένο της τραγούδι «When the day is done» του Nick Drake, η 76χρονη μητέρα έκανε τη θανατηφόρα ένεση στον εαυτό της.

Αφού ολοκληρωθεί η αστυνομική αναφορά, που γίνεται μετά από κάθε υποβοηθούμενο θάνατο στην κλινική, το σώμα της θα αποτεφρωθεί και θα σκορπιστούν οι στάχτες της.

Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι και ένας Βρετανός την εβδομάδα ταξιδεύει στην Ελβετία για να δώσει τέλος στη ζωή του- ένα ταξίδι που κοστίζει περίπου 10.000 λίρες αλλά μπορεί να φέρει μέλη της οικογένειας αντιμέτωπα με δίωξη επειδή βοήθησαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο.Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ