«Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα»
Για «μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Mπουρλά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, όπου και ανέφερε λεπτομέρειες για το καινοτόμο φάρμακο κατά του κορωνοϊού που ετοιμάζει η φαρμακοβιομηχανία. Συγκεκριμένα, μετά τη Βρετανία, που γίνεται η πρώτη χώρα που θα χορηγεί το αντιικό φάρμακο της φαρμακοβιομηχανίας MSD, χθες Παρασκευή (5/11) και ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε χάπι το οποίο μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 89%.
Ο Αλμπερτ Μπουρλά τόνισε πως «νομίζω ότι πρόκειται για σπουδαίες μέρες για την ανθρωπότητα. Μάλιστα τα νέα έρχονται σχεδόν έναν χρόνο από την ημέρα που ανακοινώσαμε μια άλλη σημαντική καινοτομία. 9 Νοεμβρίου πέρυσι ανακοινώσαμε την ανακάλυψη του εμβολίου, και σήμερα ανακοινώνουμε το χάπι για τη θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Είναι πολύ σημαντικό. Σημαίνει ότι από αυτή την ομάδα ασθενών αντί να πάνε οι 10 στο νοσοκομείο, θα πάει μόνο ένας και ελάχιστοι ή κανένας θα πεθάνει. Άρα, η χρήση αυτού του χαπιού θα σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές».
Πότε θα εγκριθεί το χάπι
Για το πότε θα εγκριθεί το χάπι ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από τον FDA, σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, και από τον ΕΜΑ για την ΕΕ. «Θα υποβάλουμε αίτηση (για έγκριση) το συντομότερο δυνατό. Ελπίζουμε ότι θα υποβάλουμε αίτημα πριν από τη γιορτή των Ευχαριστιών (25/11)», συμπλήρωσε.
Ακόμη, δήλωσε ότι η Pfizer εκτιμά πως θα μπορέσει να παραγάγει 500 εκατομμύρια χάπια τον επόμενο χρόνο. «Αυτό είναι 50 εκατομμύρια θεραπείες. Κάθε μία διαρκεί πέντε ημέρες, με δύο χάπια την ημέρα», εξήγησε, ενώ συμπλήρωσε πως η εταιρεία εξετάζει το αν μπορεί να παράξει περισσότερα χάπια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα είναι διαθέσιμη η μισή ποσότητα από την παραγωγή των χαπιών για την επόμενη χρονιά.
Οι παρενέργειες
Οι δοκιμές για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου σταμάτησαν, σημείωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά, αλλά θα γίνουν άλλες δύο. Η μία αφορά ασθενείς χωρίς υποκείμενα νοσήματα και η άλλη χορήγηση του χαπιού σε επαφές του ατόμου που νοσεί, για να διαπιστωθεί αν αυτό μπορεί να κάνει διαφορά στην προστασία από τον κορωνοϊό.
Όσο για τις παρενέργειες, ο CEO της Pfizer σημείωσε ότι εκείνοι που πήραν το χάπι εμφάνισαν πολύ λιγότερες σε σύγκριση με εκείνους που τους χορηγήθηκε το placebo, στη δοκιμή. «Σε ό,τι αφορά τις σοβαρές παρενέργειες, είχαμε 1,7% στην ομάδα που έλαβε το χάπι και 6% στην ομάδα του placebo», είπε και σημείωσε ότι πρόκειται για παρενέργειες που εμφανίζονται λόγω της ασθένειας.
Με πληροφορίες από reader και lifo.