«Οι φοιτητές μου δεν έμαθαν ποτέ ότι ζούσα σε σκηνή»

Η συγκινητική ιστορία μιας υποψήφιας διδάκτορος που έζησε για δύο χρόνια σε σκηνή και, όταν δεν έκανε το διδακτορικό της, μάθαινε να κόβει ξύλα ή να ανάβει φωτιά.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική φωτογραφία από Milan SvanderlikΗ Guardian διηγείται την ιστορία της Aimée Lê μιας υποψήφιας διδάκτορος στο πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου, που έζησε για δύο ολόκληρα χρόνια σε σκηνή, επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα έξοδα με τον μισθό της από το πανεπιστήμιο.

«Έκανε κρύο. Ήταν μια μικρή σκηνή για ένα άτομο, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από λίγο ζέσταινε. Υπήρχαν όμως μέρες που θυμάμαι ότι ξυπνούσα και η σκηνή μου ήταν σε έναν κύκλο χιονιού. Όταν δεν έκανα το διδακτορικό μου ή άλλη δουλειά, μάθαινα πώς να κόβω ξύλα ή να ανάβω φωτιά» λέει η ίδια, μιλώντας στην εφημερίδα.

Όπως δημοσιεύει το newscenter, η Lê εγκαταστάθηκε στη σκηνή στο 3ο έτος του διδακτορικού. Όσο έμενε εκεί έκανε μπάνιο στο Πανεπιστήμιο, ενώ είχε φυλάξει τα βιβλία της στο γραφείο των διδακτορικών φοιτητών. Ούτε το Πανεπιστήμιο ούτε οι γονείς της γνώριζαν την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. «Ζούσα μια διπλή ζωή» αναφέρει και εξηγεί ότι φοβόταν ότι θα βλάψει την επαγγελματική της φήμη, το να γίνει γνωστό ότι είναι άστεγη.

Η νεαρή υποψήφια διδάκτορας λάμβανε από το πανεπιστήμιο 16.000 λίρες ως ετήσια υποτροφία, αλλά ως διεθνής φοιτήτρια πλήρωνε 8.000 λίρες ετησίως σε δίδακτρα. Της έμεναν, άρα, 12.000 λίρες για να ζήσει, συμπεριλαμβανομένου του μισθού της από τις διδασκαλίες.

Με τα χρήματα αυτά τα κατάφερνε ίσα-ίσα μέχρι που η φτηνή εστία, στην οποία έμενε, έκλεισε για ανακαίνιση στο τέλος του δεύτερου έτους. Όπως αναφέρει χρειαζόταν 3000 επιπλέον λίρες για ενοίκιο και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά. Ωστόσο, ήταν αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει το διδακτορικό της και γι’ αυτό τον λόγο δανείστηκε τη σκηνή από μια φίλη της.

Όσο ζούσε εκεί ήταν πολύ συγκεντρωμένη και έλαβε καλές αξιολογήσεις από τους φοιτητές. «Οργάνωσα ακόμη και ένα διεθνές συνέδριο. Δούλευα σε πολύ υψηλό επίπεδο και ήμουν απίστευτα συγκεντρωμένη», λέει χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι οι φοιτητές πίστευαν ότι έπαιρνα μισθό για τη δουλειά μου. Νομίζω ότι αυτό υποθέτουν παντού οι φοιτητές: ότι οι διδακτορικοί έχουμε σωστές συμβάσεις εργασίας. Τους είπα ότι δεν ήταν έτσι, αλλά σκέφτηκα ότι παραπάει να τους αποκαλύψω ότι μένω σε σκηνή», αναφέρει η Lê.

Και σε άλλα πανεπιστήμια της Βρετανίας οι διδακτορικοί φοιτητές αντιμετωπίζουν επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα μισά από τα προπτυχιακά μαθήματα για τα οποία είναι διάσημο το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διδάσκονται από προσωπικό με επισφαλείς συμβάσεις. Το σωματείο του πανεπιστημίου λέει ότι αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε όλη τη χώρα.

Η Lê απέκτησε το διδακτορικό της το 2018 και ξεκίνησε να διδάσκει μαθητές σχολείου ενώ παράλληλα δούλευε σε έναν βοτανικό κήπο για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Στη συνέχεια έκλεισε ένα διετές συμβόλαιο για να διδάσκει δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο του Exeter. Μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκε η ιστορία της στον Guardian, η Lê ζούσε με τους γονείς της και έψαχνε δουλειά ξανά.

Προβληματισμένη για το μέλλον της λέει: «Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Πέρασα από πολλές συνεντεύξεις, ακόμα και από στο Κέιμπριτζ, αλλά ξεκίνησα να ψάχνω δουλειά από τον Απρίλιο ενώ δούλευα ήδη αλλού. Είμαι πολύ αγχωμένη».


Με πληροφορίες από newscenter.gr, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ