Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού θα είναι πολύ διαφορετική

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για την «πιο θεαματική και προσιτή τελετή έναρξης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων».

Article featured image
Article featured image


Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Ιουλίου 2024, θα πραγματοποιηθεί στον ποταμό Σηκουάνα, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές τη Δευτέρα (13/12), σπάζοντας τη μακρόχρονη παράδοση των Θερινών Αγώνων μιας πομπής σταδίου αθλητών και επισήμων.



Περισσότερα από 160 σκάφη γεμάτα με αθλητές και αξιωματούχους από περισσότερες από 200 χώρες θα πλεύσουν σχεδόν 6 χιλιόμετρα (4 μίλια) μεταξύ των γεφυρών Pont d’Austerlitz και Pont d’Iena στο κέντρο του Παρισιού, με την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 να έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Trocadero, μια έκταση με κήπους και σιντριβάνια με θέα στον Πύργο του Άιφελ.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή», δήλωσε ο Tony Estanguet, τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στο κανό C1, ο οποίος είναι επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού 2024. «Υπάρχουν πολλά συναισθήματα, πολύς ενθουσιασμός. Η τελετή έναρξης είναι μακράν η μεγαλύτερη», πρόσθεσε.

Σε μια ανάρτηση στο Twitter που ανακοινώνει την απόφαση, η οργανωτική επιτροπή του Παρισιού 2024 είπε ότι θα είναι «η πιο θεαματική και προσιτή τελετή έναρξης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων».



Οι διοργανωτές του αθλητικού γεγονότος περιμένουν πλήθος 600.000 ατόμων για την εν πλω παρέλαση των αθλητών στον Σηκουάνα και γι’ αυτό που αποκαλούν τη μεγαλύτερη ολυμπιακή τελετή που έγινε ποτέ.

teletienarxisolimpiakwn.jpg



Μέρος του κοινού θα διασκορπιστεί στις όχθες του Σηκουάνα σε εξέδρες με εισιτήρια, ενώ το υπόλοιπο θα μπορεί να λάβει μέρος δωρεάν. «Θα είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος θα έχει δωρεάν πρόσβαση στην τελετή έναρξης και όχι απλά σε ένα στάδιο», εξήγησε ο Estanguet. Για τις θέσεις στο πιο χαμηλό σημείο της όχθης του Σηκουάνα θα υπάρχουν εισιτήρια, αλλά στο ψηλότερο κομμάτι η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη.

Από εκείνα τα σημεία, οι θεατές θα μπορούν να δουν ολογράμματα στο νερό, χορευτές στις οροφές κοντινών κτιρίων και εναέριες επιδείξεις. Επίσης, περίπου 80 γιγαντοοθόνες θα τοποθετηθούν κατά μήκος της διαδρομής.

olimpiakoiparisi.jpg

olimpiakoiparisi4.jpg



Αυτά, βέβαια, δεν είναι οι μοναδικές αλλαγές, αφού στο Παρίσι, την τελετή έναρξης θα «ανοίξουν» οι αθλητές, όπως ανακοίνωσε ο Estanguet. «Μετείχα στις τελετές έναρξης από το 2000 στο Σίδνεϊ έως το 2012 στο Λονδίνο. Οι αθλητές μπαίνουν στο στάδιο στο δεύτερο μέρος, μετά το σόου», επεσήμανε μιλώντας στο Reuters.

«Θέλαμε αυτή η τελετή να ξεκινήσει με την παρέλαση των αθλητών. Είναι ένας φανταστικός τρόπος να συνδεθούν οι άνθρωποι με τους αθλητές. Επίσης, είναι καλύτερο για εκείνους να κάθονται σε σκάφη, παρά να στέκονται σε ένα στάδιο για ώρες», συμπλήρωσε.

olimpiakoiparisi3.jpg



Ο Estanguet δεν αποκάλυψε πού θα γίνει το άναμμα της Ολυμπιακής φλόγας, ενώ συμπλήρωσε ότι το κόστος των τεσσάρων τελετών- έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων- θα εκτιμηθεί την επόμενη χρονιά.


Θέματα Ασφάλειας

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σφράγισε την ιδέα να γίνει η τελετή στον Σηκουάνα τον Ιούλιο, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για το πώς θα διασφαλιστεί καλύτερα η ασφάλεια για ένα τόσο τεράστιο γεγονός που περνά από πολλά γνωστά σημεία του εμβληματικού αστικού τοπίου του Παρισιού.

Αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν ζητήσει ένα όριο 25.000 ατόμων, ενώ οι διοργανωτές και το δημαρχείο του Παρισιού είχαν αρχικά διαφωνήσει για δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με πηγή του δημάρχου.

Ο Πρωθυπουργός Jean Castex επέβλεψε μια συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής τον περασμένο μήνα κατά την οποία ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Gérald Darmanin να κάνει κάποιες «προτάσεις» σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών χώρων, ιδίως την τελετή έναρξης.

Ο Castex είπε ότι ήθελε προτάσεις «μέχρι το τέλος του έτους για την τελετή έναρξης και τον Ιούνιο του 2022 το αργότερο για όλους τους χώρους και τις εκδηλώσεις».

olimpiakoiparisi5.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ