Γιώργο, είναι όντως Τεμπέλης αυτός ο Δράκος;

16 ολόκληρα χρόνια μετά που πρωτοεμφάνισε τον πιο αεικίνητο και φιλικό δράκο της ελληνικής δισκογραφίας, και με αφορμή την κυκλοφορία του τέταρτου στη σειρά δίσκου με τις περιπέτειές του, ο Γιώργος Χατζιηπιερής μιλά εκ νέου στη CITY για τον Δράκο που τελικά φαίνεται πως δεν είναι και τόσο... Τεμπέλης.

Article featured image
Article featured image

Κι όμως, 16 χρόνια μετά ο πιο «τεμπέλης» δράκος των παραμυθιών συνεχίζει ακόμα να περιπλανιέται σε παιδικά δωμάτια, σε συναυλιακές αίθουσες, σε σχολεία, σε θέατρα, σε αυτοκίνητα και οπουδήποτε αλλού υπάρχουν παιδιά χαρούμενα ή παιδιά που αξίζουν να είναι χαρούμενα.

Άραγε τι θα ακούσουμε, τι θα δούμε και τι θα φανταστούμε αυτή τη φορά, μέσα από τα τραγούδια σε στίχους και μουσική του δικηγόρου στο επάγγελμα Γιώργου Χατζηπιερή, που και πάλι ενορχηστρώνει με μαεστρία ο Μάριος Τακούσιης;

Το μόνο που ξέρουμε είναι πως και αυτή τη φορά στις ερμηνείες συναντάμε άτομα από την παλιά φουρνιά των ερμηνευτών του Τεμπέλη Δράκου (Αρβανιτάκη, Τσαλιγοπούλου, Αλκίνοος), αλλά και πως την ομάδα συμπληρώνουν οι Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Κότσιρας, Πέννυ Μπαλταντζή και Μάρκος Κούμαρης (Locomondo), όπως επίσης και νέο αίμα ερμηνευτών όπως η Ειρήνη Σκυλακάκη κ.α. Συμμετέχει η επίσης ο Μιχάλης Ττερλικκάς τον οποίο συνοδεύουν οι εξαιρετικοί Monsieur Doumani!



*Κεντρική φωτογραφία: Ο Γιώργος Χατζηπιερής μαζί με τον Μάριο Τακούσιη, τον μόνιμο ενορχηστρωτή του Τεμπέλη Δράκου.


tempelis2_city.jpg
Μαζί με την Πέννυ Μπαλτατζή, κατά την ηχογράφηση του δίσκου



Σε όλη μου την επαγγελματική ζωή, η δικηγορία απομυζούσε σχεδόν όλες τις ώρες μου και η ενασχόληση με το τραγούδι γινόταν με ψίχουλα του ελεύθερού μου χρόνου. Εδώ και λίγο καιρό έχω αρχίσει να αντιστρέφω τους όρους και ελπίζω σε δυο τρία χρόνια να μπορώ να διαθέσω περισσότερο χρόνο στην κατασκευή τραγουδιών.



Γιώργο, σε τι είδους περιπέτειες μπαίνει αυτή τη φορά ο Τεμπέλης Δράκος;

Μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις. Έτσι και τώρα θα ξεναγηθούμε στο Πεκίνο, στο Κιλιμάντζαρο, στη ζούγκλα και στην έρημο, με ποδήλατο ή πάνω στη ράχη του κοκοδρείλου. Θα πάμε βόλτα στο δάσος, θα μας σπάσει τα νεύρα μία μούγια, θα γνωρίσουμε ένα ζωγράφο που ζωντανεύουν οι ζωγραφιές του, θα τα κάνουμε θάλασσα και θα κυκλοφορούμε στο σπίτι με μάσκα και στολή του δύτη και πολλά άλλα ωραία και ενδιαφέροντα.

Ποιες ήταν αυτή τη φορά οι δικές σου ανάγκες, σε σχέση με τη νέα σου δουλειά;

Αυτή η δουλειά ήταν το αντίβαρο σε όλη την καταπίεση, τον περιορισμό και την ταλαιπωρία που υποστήκαμε όλοι τα τελευταία δύο χρόνια. Έτσι αυθόρμητα και ενστικτωδώς στοχεύσαμε στην ουσία και στην ποιότητα. Όλα έπρεπε να έχουν λόγο ύπαρξης, και να γίνουν με τις καλύτερες προδιαγραφές. Κάτι το οποίο πιστεύω πετύχαμε. Τουλάχιστον προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και εύχομαι να έχει την ίδια ανταπόκριση όπως οι προηγούμενες δουλειές.

Ποιοι καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα συμμετέχουν στις νέες ιστορίες;

Από την παλιά φρουρά έχουμε την Ελευθερία Αρβανιτάκη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.΄Ηρθαν με πολλή χαρά και τραγούδησαν οι Κώστα Μακεδόνας, Γιάννης Κότσιρας, Πέννυ Μπαλταντζή και Μάρκος Κούμαρης (Locomondo). Συμμετέχουν η Ειρήνη Σκυλακάκη, ο Αλέξανδρος Κτιστάκης και ο Δημήτρης Μπάκουλης οι οποίοι είναι σχετικά νέοι αλλά με πολύ μέλλον. Τέλος, μας έχει τιμήσει με τη συμμετοχή του ο Μιχάλης Ττερλικκάς τον οποίο συνοδεύουν οι Monsieur Doumani.



Μπορείτε να πάρετε εδώ μια πρώτη γεύση:



Στίχους και μουσική γράφεις αποκλειστικά εσύ;

Ναί έχω γράψει όλους τους στίχους και τη μουσική σε όλα τα τραγούδια. Υπάρχουν και δύο ορχηστρικά.

Και η ενορχήστρωση;

Από τον εξάιρετο Μάριο τον Τακούσιη που είναι ο μόνιμος ενορχηστρωτής του Τεμπέλη Δράκου. Ο Χρίστος Ανδρέου βοήθησε με τις παρτιτούρες.

Η εικονογράφηση από ποιον έγινε;

Τα σχέδια του εξωφύλλου είναι από τη Θεοδώρα Γκέκα και η γραφιστική επιμέλεια από τον Εύρο Βοσκαρίδη.

Τόσα χρόνια μετά που εμφανίστηκε ο Τεμπέλης Δράκος, τι θα έλεγες πώς έχει πετύχει; Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά του;

Παρ’ όλο που σαν δράκο θα έπρεπε να τον τρέμουν και να τον φοβούνται, έχει καταφέρει να μπει σχεδόν σε όλα τα σπίτια στην Κύπρο στην Ελλάδα και σε πολλά στο εξωτερικό όπου τον καλοδέχονται και περνούν ώρες μαζί του. Πέρα από την πλάκα, χαίρομαι αφάνταστα όταν έρχονται γονείς με βρέφη και μου λεν ότι το παιδί τους στους 6 ή 9 μήνες κολλά με κάποια τραγούδια. Χωρίς να καταλαβαίνουν στίχους και χωρίς πολλά ακούσματα, έλκονται ίσως από την πολύ καλή ποιότητα ηχογράφησης και τη θετική ενέργεια.


245491967_939401780267412_3759364320555224304_n.jpg

Ο Γιώργος Χατζηπιερής τραγουδά παρέα με τους Σοφία Παπάζογλου, Δώρο Δημοσθένους, Απόστολο Ρίζο και Αλκίνοο Ιωαννίδη, στην πρώτη συναυλία που πρωτοακούστηκαν τα τραγούδια του Τεμπέλη Δράκου! [πηγή: Facebook / Ο Τεμπέλης Δράκος]


Αν συγκρίνουμε την απήχηση που έχουν στα παιδιά και στους μεγάλους, ποιους πιστεύεις πως αγγίζουν περισσότερο τα τραγούδια σου;

Τα τραγούδια μου έχουν γενικά μεγάλη ποικιλία σε ρυθμούς, τεχνοτροπίες, και μελωδίες και στιχουργικά το καθένα αφηγείτε μια πολύ διαφορετική ιστορία. Πιστεύω πως ο κάθε ακροατής ξεχωρίζει τα τραγούδια που ταιριάζουν περισσότερο με τις ακουστικές του ορέξεις. Τα μικρά σε ηλικία παιδιά έλκονται από τα πιο ρυθμικά και εύπεπτα όπως το ελεφαντάκι, τα δέκα καβουράκια, την αλεπού και τον παγωτατζή. Σε πιο μεγάλα παιδιά αρέσουν τα τραγούδια που έχουν πλοκή, ανατροπές και φαντασία όπως «το δέντρο», «το βουνό», «το έναν τζι έναν» και τα «7 ποτάμια». Οι ψαγμένοι ενήλικες ανακαλύπτουν λιγότερο γνωστά τραγούδια, ακόμη και ορχηστρικά.

Είναι όντως δύσκολοι κριτές τα παιδιά ή κι αυτό τελικά είναι άλλο ένα κλισέ;

Δεν είναι καθόλου κλισέ. Σου δίνουν το πολύ 10 δευτερόλεπτα για να τα πείσεις ειδ’ αλλοιώς πάνε αλλού. Από άλλη σκοπιά, έχουν πιστεύω και γούστο και κρίση από μόνα τους και όταν τα σεβαστείς και τους προσφέρεις ένα υψηλού επιπέδου δημιούργημα, το αγαπάν και το κάνουν δικό τους.





Είναι όντως Τεμπέλης αυτός ο Δράκος;

Έχει κυκλοφορήσει 64 τραγούδια μέσα σε 16 χρόνια. Αφήνω την κρίση σε σας.

Ποια θα ήθελες να είναι η εξέλιξή του σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Έχω διάφορα πράγματα στο μυαλό μου. Καταρχάς θα ήθελα να υπήρχαν βιντεάκια για όλα τα τραγούδια. Τα παιδιά πλέον δεν ακούν μουσική αλλά βλέπουν μουσική με εικόνα. Θα ήθελα επίσης να βρω χρόνο και να οργανώσω μερικές συναυλίες. Κάτι πιο μακρινό είναι να επιλέξω μερικά τραγούδια και να τα κυκλοφορήσω σε μετάφραση.


τεμπελης -2.jpg
Ο Μάρκος Κούμαρης των Locomondo



Και ποια η δική σου εξέλιξη, ως άτομο, ως δικηγόρος και ως τραγουδοποιός-παραμυθάς;

Σε όλη μου την επαγγελματική ζωή, η δικηγορία απομυζούσε σχεδόν όλες τις ώρες μου και η ενασχόληση με το τραγούδι γινόταν με ψίχουλα του ελεύθερού μου χρόνου. Εδώ και λίγο καιρό έχω αρχίσει να αντιστρέφω τους όρους και ελπίζω σε δυο τρία χρόνια να μπορώ να διαθέσω περισσότερο χρόνο στην κατασκευή τραγουδιών.

Κυκλοφορείς τη δουλειά σου και πάλι λίγο πριν τη Χριστούγεννα. Θα πρέπει να αγαπάς πολύ αυτή την εποχή του χρόνου, σωστά;

Αγαπώ πολύ τα Χριστούγεννα γιατί νοηματικά είναι η γιορτή της αγάπης και της ελπίδας. Αλλά και γιατί όλος ο κόσμος εκφράζει την κρυμμένη του παιδικότητα χωρίς αναστολές. Η σκηνογραφία των Χριστουγέννων είνα επίσης ξεχωριστή με τα χιόνια, το τζάκι, τους κοκκινολαίμηδες, τα έλκυθρα, τα δέντρα, τα ελαφάκια κλπ.

Βέβαια το ότι κυκλοφορώ τους δίσκους πριν τα Χριστούγεννα, έχει περισσότερη σχέση με το ότι είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό ορόσημο και ψυχολογικά και εμπορικά. Η συγκέντρωση στο να κλείσει η δουλειά την περίοδο αυτή, αναβάλλει την αναβλητικότητα και βοηθά στη σωστή οργάνωση και εκτέλεση.


* «Τα Όνειρα του Τεμπέλη Δράκου» θα είναι διαθέσιμα από 15 Δεκεμβρίου στα Public και ψηφιακά στο Youtube

tempelis6_city.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ