Η Foxy είναι η Drag Queen που είχε ανάγκη η Κύπρος

Μια πολύ προσωπική συζήτηση με την πιο viral Drag persona του κυπριακού TikTok.

Article featured image
Article featured image


Η Foxy ή αλλιώς ο Κων ξεκίνησε να κάνει TikTok κάπου στις αρχές του 2020 και έκτοτε όλη η Κύπρος τους γνώρισε και τους αγάπησε. Δίνουν ερωτικές συμβουλές και μοιράζονται προσωπικές τους ιστορίες με βασικό συστατικό το χιούμορ γιατί πιστεύουν πως το γέλιο είναι κάτι που λείπει από τον κόσμο και γι’ αυτό ήρθαν να το μοιράσουν απλόχερα.

Όταν ο Κων βρισκόταν ακόμα στην εφηβεία και προσπαθούσε να ανακαλύψει τον εαυτό, του δέχθηκε bullying, αλλά δυστυχώς τότε δεν υπήρχε κάποιος που να μπορεί να τον καταλάβει. Σήμερα μάς λέει πως ο λόγος που κάνει αυτό που κάνει είναι επειδή θέλει να είναι αυτή η (μεγάλη) αγκαλιά -που ο ίδιος στερήθηκε- για όσους την έχουν ανάγκη. Οι καταστάσεις που βίωσε τον έκαναν πιο δυνατό και έτσι μέσω και του TikTok θέλει να μιλήσει ανοιχτά για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Συζητώντας μαζί του και γνωρίζοντάς τον καλύτερα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιστορία τους έχει πολλά να (μάς) διδάξει.



Ποια είναι η σεξουαλική σου ταυτότητα;

Είμαι ο Κων, είμαι 29 χρονών και είμαι gender-fluid. Η αλήθεια είναι ότι δεν ένιωσα ποτέ το «τυπικό» αγόρι αλλά την ίδια στιγμή δεν ένιωσα και ποτέ την ανάγκη να αλλάξω φύλο. Όταν ανακάλυψα τον όρο gender-fluid κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να επιλέξω ένα φύλο. Μπορούσα απλώς να είμαι ο εαυτός μου και οι άνθρωποί μου θα με αποδέχονταν χωρίς περιορισμούς.



Και η σχέση σου με την Foxy ποια είναι;

Η Foxy αποτελεί μια προέκτασή μου. Δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί, απλώς κάποια θέματα μπορεί να τα μοιραστεί πιο άνετα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, έχω εγώ περισσότερη άνεση να τα συζητήσω. Είμαστε όμως, το ίδιο άτομο. Όταν δεν είμαι ντυμένος Drag, δεν έχω προτίμηση σε συγκεκριμένες αντωνυμίες, αλλά όταν είμαι ντυμένος Drag και ξόδεψα τρεις ώρες για να κάνω make-up και μαλλιά τότε οφείλω να σεβαστώ τον κόπο μου και να χρησιμοποιώ θηλυκές αντωνυμίες.

Η Foxy είναι κάτι σαν προέκταση του εαυτού μου, δεν είναι μια χτισμένη περσόνα που δημιούργησα για να κάνω Drag. Παρ' όλο που όταν ξεκινούσα νόμιζα πως ήταν, με τον καιρό συνειδητοποιούσα ότι ήταν μια πλευρά μου που είχα καταπιέσει. Όταν η Foxy βγήκε από την ντουλάπα ήταν ένα ανακουφιστικό συναίσθημα.



Πώς είναι, λοιπόν, μια μέρα με την Foxy;

Ουσιαστικά, δεν υπάρχει μέρα χωρίς τη Foxy. Είμαστε καθημερινά μαζί και την νιώθω να «παίρνει τον έλεγχο» ακόμα και όταν δεν κάνω drag show. Με την ίδια λογική όμως, υπάρχουν και φορές που είμαι ντυμένος Drag και ο Κων μιλάει μέσα από ένα νοητό ακουστικό στο αυτί μου. Οι δύο αυτές πλευρές πλέον έχουν συμφιλιωθεί και είναι ισορροπημένες μεταξύ τους, σε σημείο που δεν χρειάζεται να ντυθώ και να βαφτώ για να νιώσω το «Foxy Vibe» αφού έχει να κάνει καθαρά με τη διάθεση.


Πώς ξεκίνησες το TikTok;

Αρχικά η φάση ξεκίνησε με το Instagram και στη συνέχεια οι φίλοι μου, που έβλεπαν αυτά που ανέβαζα, με ώθησαν να ξεκινήσω το TikTok. Τελικά με έπεισαν και κάπως έτσι άρχισα να ανεβάζω κάποια βίντεο στις αρχές του 2020. Η αρχική σκέψη ήταν να κρατήσω το TikTok καθαρά ως Foxy και να κάνω βίντεο ντυμένος Drag. Στην πορεία, όμως, κατάλαβα ότι αυτή η προσέγγιση μού στερούσε την επικοινωνία με τον κόσμο και δεν με άφηνε να μοιραστώ περισσότερα πράγματα, τα οποία η Foxy δεν μπορούσε να μεταδώσει τόσο καλά. Ήθελα να κρατήσω τη Foxy σε πιο διασκεδαστικά επίπεδα και ένιωσα ότι υστερούσε το πιο σοβαρό κομμάτι που ήθελα να προβάλω. Αργότερα κατάλαβα ότι μπορούμε να αγγίξουμε και ευαίσθητα θέματα και να περάσουμε μηνύματα ακόμα και με κωμικό τρόπο.



Τι σημαίνει για εσένα το Drag;

Στην Κύπρο, το Drag νιώθω ότι το συνδέσαμε περισσότερο με τη νυχτερινή ζωή και με ένα συγκεκριμένο είδος παράστασης. Στην πραγματικότητα το Drag είναι κάτι πάρα πολύ απελευθερωτικό και ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Για παράδειγμα, εγώ πάντα ήθελα να κάνω τους γύρω μου να γελούν, να περνούν όμορφα και καλά με τον εαυτό τους και να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους γιατί ξέρω πόσο σημαντικό είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Αυτά δεν τα έβλεπα να γίνονται και αποφάσισα να γίνω, μέσω του περιεχομένου μου, αυτή η φωνή που θα έκανε τους άλλους να γελούν, να ξεχαστούν ή ακόμα και να τους υπενθυμίζω κάποια πράγματα που μπορεί να είχαν ξεχάσει ή να μην έλαβαν υπόψιν μέσα στην ημέρα τους.


Έκανες παραστάσεις Drag πριν ξεκινήσεις το TikTok;

Με το Drag ξεκίνησα να πειραματίζομαι γύρω στο 2017-18. Όταν πήρα την απόφαση να το κυνηγήσω και ξεκίνησα να βγαίνω σε κλαμπ για να προωθήσω αυτό που κάνω, έρχεται η «Rona (Corona)» από το πουθενά και με προκαλεί σε «lip-sync battle» (είδος μονομαχίας μεταξύ δύο Drag Queen για το ποια θα δώσει καλύτερη παράσταση ενώ συγχρονίζει τα χείλη της με το τραγούδι που παίζει)! Εννοείται πως δέχτηκα αυτήν την πρόκληση ακόμα και μέσα από το TikTok.

Εκμεταλλεύτηκα εκείνη την περίοδο στο έπακρον και ήταν τότε που έβγαλα και το βίντεο «Σεξοπομποχαρτούτσια» στην προσπάθειά μου να μεταμορφώσω όλη την αρνητικότητα που βιώναμε σε κάτι θετικό.

Παρόλα αυτά όταν άρχισαν να μειώνονται τα μέτρα και ξεκίνησαν να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις έκανα κάποιες εμφανίσεις. Η μία ήταν στο πλαίσιο μιας ενθαρρυντικής ομιλίας (motivational speech) με στοιχεία stand – up και ήταν η πρώτη φορά που κράτησα μικρόφωνο στα χέρια μου. Ένιωσα τον κόσμο να με αγκαλιάζει και η ροή της παράστασης ήταν άψογη.

Η σεξουαλική ταυτότητα κάποιου είναι απλώς ένα κομμάτι του παζλ του, οπότε θέλω να μην μένουμε μόνο εκεί. Είναι σημαντικό να βλέπουμε πέρα από την εικόνα.



Ποια είναι η κινητήριος δύναμη που σε ωθεί να κάνεις τα TikTok σου;

Στην Κύπρο τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα κουκουλώνονται και δεν υπάρχει ανοιχτή αναπαράσταση που να φτάνει μέχρι τον βαθμό που το προσφέρω εγώ. Kατάλαβα ότι ο μέσος Κύπριος είχε «μαύρα μεσάνυχτα» για θέματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ένιωσα αμήχανα που έπρεπε να εξηγήσω εν έτει 2020 τι σημαίνει Drag Queen, ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν σχετικά σόου, το ίδιο και στο Netflix. Δεν είμαι η πρώτη Drag Queen που πέρασε από τα κυπριακά δεδομένα. Η κινητήριος δύναμη πίσω από τη δουλειά μου δεν είναι ότι θέλω να αλλάξω τον κόσμο, όσοι το λένε αυτό πρέπει να δουλέψουν με τον εαυτό τους. Θέλω να κάνω αυτόν τον κόσμο καλύτερο για όλους, να νιώθω ότι στο τέλος της μέρας έβαλα το λιθαράκι μου για να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα και να μην αφήνουμε κάποιες διαφορές να μοιάζουν τόσο μεγάλες. Η σεξουαλική ταυτότητα κάποιου είναι απλώς ένα κομμάτι του παζλ του, οπότε θέλω να μην μένουμε μόνο εκεί, πρέπει να βλέπουμε πέρα από την εικόνα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που συνάντησες;

Ακριβώς αυτό. Η πρόκληση για μένα είναι να κάνω τους ανθρώπους να βλέπουν πέρα από την εικόνα. Ανεξάρτητα από το τι φοράει το άτομο που σου μιλάει, είναι σημαντικό να ακούς και λίγο αυτά που έχει να σου πει γιατί ουσιαστικά αυτό που σου λέει, το λέει με πάρα πολλή αγάπη. Είναι κρίμα λοιπόν να μένεις στα ρηχά νερά της εμφάνισης που ίσως δεν ταιριάζει στα δικά σου δεδομένα.




Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου όταν σε είδε στο TikTok;

Στην αρχή, παρ' όλο που τα σχόλια ήταν αρκετά σοκαριστικά και ο κόσμος με έβλεπε σαν «εξωγήινο», δεν πτοήθηκα. Πολλές φορές σκεφτόμουν πως αυτοί που σχολιάζουν αρνητικά δεν με ξέρουν καν, δεν τους έκανα κάτι και παρόλα αυτά με μισούν για κάτι που είμαι και όχι για κάτι που έκανα. Έτσι πήρα την απόφαση να συνεχίσω να μιλώ ανοιχτά για κάποια θέματα χωρίς να με νοιάζει ιδιαιτέρα το αρνητικό reaction.

Στην πορεία ο κόσμος κατάλαβε ότι έρχομαι ειρηνικά και το νόημα των βίντεό μου είναι να γελάσουμε και να περάσουμε ωραία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα αφού στην εφηβεία μου προσπαθούσα να ανακαλύψω τον εαυτό μου και δεν έβρισκα μια φωνή που να μου λέει ανοιχτά «Ξέρεις κάτι; είναι οκέι αυτό που είσαι». Συνήθως αυτό το άκουγα από άτομα εκτός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά είναι πολύ διαφορετικό όταν το ακούς από κάποιον που γνωρίζει τον αγώνα που δίνεις και βίωσε το bullying όπως και εσύ. Το να συμπονάς κάποιον είναι πολύ διαφορετικό από το να καταλαβαίνεις πραγματικά τα βιώματά του επειδή τα βίωσες και εσύ. Δεν ήθελα και ούτε θέλω να δω κάποιο άλλο μωρό να περάσει αυτά που πέρασα εγώ και έτσι έγινα η φωνή που ήθελα να ακούσω, για τους ανθρώπους που ακόμα δεν την ακούν από κάπου αλλού. Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα ασφαλές περιβάλλον για να μπορεί οποιοσδήποτε να είναι ο εαυτός του και μέχρι ένα σημείο τα κατάφερα, γι’ αυτό και έχουν μειωθεί τα αρνητικά σχόλια.

Αυτό που κάνω, το κάνω με πολλή αγάπη γιατί καμιά φορά νιώθω ότι το άγνωστο είναι συνώνυμο του φόβου. Όταν βλέπεις κάτι το οποίο δεν είσαι συνηθισμένος να βλέπεις μπορεί να σε προβληματίσει και να μην το καταλάβεις.



Θέλεις να μοιραστείς κάτι πιο συγκεκριμένο για το bullying που βίωσες;

Το bullying το ζούσα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα του σχολείου. Από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο. Ήταν αρκετά δύσκολο να δέχεσαι επί καθημερινής βάσεως σχόλια, πειράγματα, κοροϊδίες και σε κάποια φάση έγινε τόσο έντονο που δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω. Εννοείται όμως ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία δυνάμωσα και χρησιμοποίησα εκείνες τις εμπειρίες ως κινητήριο δύναμη.

Θεωρώ πολύ σημαντική την ελευθερία έκφρασης και γι' αυτό στάθηκα πολλές φορές σε hate comments. Στάθηκα επειδή έμαθα στη ζωή μου ότι κάποιες φορές μπορείς να γελάσεις πίσω σε κάτι που θα σου πουν και με αυτόν τον τρόπο παίρνεις πίσω και τη δύναμή σου. Το χιούμορ με βοήθησε πάρα πολύ να χτίσω την αυτοπεποίθησή μου γιατί εκεί που ήμουν «το αστείο», κατάφερα να το αντιστρέψω και γέλασα τελευταίος. Υπήρξαν βέβαια πολλές στιγμές που ερχόταν κόσμος στα σχόλια και χρησιμοποιούσε συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς λες και δεν γνώριζα ήδη ποιος είμαι.


Υπήρξε κάποιο σχόλιο που ξεχώρισες;

Ξεχώρισα πρόσφατα κάποιον που έλεγε: «Δεν με νοιάζει αν είσαι άντρας ή γυναίκα, εγώ σε ψάχνω καθημερινά γιατί μου φτιάχνεις την ημέρα και έχεις πάρα πολύ χιούμορ». Αυτό το σχόλιο ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή και όταν το διάβασα ένιωσα πολύ όμορφα. Αυτά είναι τα σχόλια που κρατώ στο τέλος της ημέρας και αυτά είναι που με δυναμώνουν.



Τι θα ήθελες να πεις στους ανθρώπους που σε υποστηρίζουν;

Τους αγαπώ και τους ευχαριστώ που υπάρχουν και αυξάνονται κάθε μέρα και συνεχίζουμε δυναμικά. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι δεν ήρθα εδώ για να το παίξω γκόμενος ή γκόμενα, ήρθα εδώ γιατί νιώθω ότι έλειπε η αλήθεια σε κάποια σημεία. Ένιωθα ότι έλειπε μια ανθρώπινη προσέγγιση. Όσο δύσκολες και να είναι κάποιες καταστάσεις με υπομονή και επιμονή όλα φτιάχνουν. Πάντα μετά από κάθε καταιγίδα βγαίνει το ουράνιο τόξο.

Και σε αυτούς που κάνουν «hate»;

Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στα άτομα που κάνουν hate, γιατί καμιά φορά είναι εκεί πριν από τα ζουζουνάκια για να κάνουν like και να σχολιάσουν. Βοηθάτε τη δουλειά μου και γνωρίζω ότι κάφκω αλλά αρέσκω σας, ξέρω ότι με έχετε follow. Νιώθω ότι οι haters είναι ζουζουνάκια κατά βάθος, και τους αγαπώ το ίδιο!


Τι είναι το Foxy Show και τι να περιμένουμε;

Είναι κάτι το οποίο μαγειρεύεται. Δέχτηκα μια πρόταση από το Blacklemontv για να ξεκινήσω το δικό μου σόου. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που αγαπώ. Σχολιασμός επικαιρότητας με τον μοναδικό τρόπο της Foxy, είναι το «πες τα στη Foxy» όπου τα ζουζουνάκια μου θα μπορούν να μου στέλνουν μηνύματα για θέματα που μπορεί να τους απασχολούν και θα προσπαθώ να τα καλύψω από την οπτική γωνιά της Foxy. Το τρίτο σκέλος είναι τα ΛΟΤΑΚΙ+ facts, γιατί παρ' όλο που έχουμε το Google γνωρίζω πως κάποιοι είναι λίγο τεμπέληδες, οπότε έρχομαι εγώ να μιλήσω ανοιχτά για κάποιος ΛΟΑΤΚΙ+ ορισμούς.

Η προσέγγισή μου θα είναι η προσέγγιση της φίλης που θα σε ενημερώσει για κάτι που μπορεί να μην ήξερες. Σίγουρα δεν είναι κάτι που τους ενδιαφέρει όλους. Θα ξεκινήσει κάπου στα μέσα του Δεκέμβρη.

Βαριέμαι τα στερεότυπα, τα καταλαβαίνω μέχρι ένα σημείο, αν επιλέγεις να ζήσεις με στερεότυπα το σέβομαι, αλλά την ίδια ώρα οφείλεις και εσύ να σεβαστείς ότι τα στερεότυπα τα οποία υποστηρίζεις δεν ταιριάζουν σε εμένα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ