Οι αλήθειες του Σπύρου Μπιμπίλα για το #metoo και ο νέος του ρόλος σε διαφημιστική καμπάνια

Ο γνωστός ηθοποιός-σκηνοθέτης και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών μίλησε στη CITY για τη στάση ζωής του, το κίνημα #metoo στην Ελλάδα, τις καταγγελίες από Κύπριους καλλιτέχνες, τη συμμετοχή του στο «Τhe Crown», αλλά και για την ευφυή διαφημιστική καμπάνια στην οποία πρωταγωνιστεί.

Article featured image
Article featured image


Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι ένας καλός άνθρωπος. Ίσως αυτός να είναι ο σπουδαιότερος τίτλος που μπορεί να αποδοθεί σε κάποιον. Και είναι μάλλον τιμητικότερο, γράφοντας για έναν ηθοποιό-σκηνοθέτη, να «εξιστορεί» κανείς πρώτα τα επιτεύγματά του ως ανθρώπου. Χωρίς αυτό να υπονομεύει την καλλιτεχνική του ιδιότητα. Αντίθετα να τη συνδράμει και να την εξυψώνει. Γίνεται σπουδαίος καλλιτέχνης και να μην είναι σπουδαίος άνθρωπος; Γίνεται και το είδαμε πολλές φορές, ειδικά με το ξέσπασμα του #metοo, όταν μπροστά στα μάτια μας απομυθοποιήθηκαν «ιερά τέρατα». Είναι, όμως, πάντα προτιμότερο οι δύο ιδιότητες να συμβαδίζουν αρμονικά.


Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η εξαιρετικά ευφυής διαφήμιση μεγάλης εταιρείας, στην οποία συμμετέχει. Μιλήσαμε βέβαια, για πολλά και διάφορα. Για τη στάση ζωής του, το κίνημα #metoo σε Ελλάδα και Κύπρο, την πολυσυζητημένη συμμετοχή του στο «Τhe Crown», αλλά και για το πόσο αισιόδοξος είναι για το μέλλον. Το συμπέρασμα ήταν πάντα ότι ο Σπύρος θέλει πρώτα και πάνω απ’ όλα να δηλώνει άνθρωπος με κάθε ειλικρίνεια και με το χέρι στην καρδιά.

Θεωρώ ότι το #metoo θα βοηθήσει, για ένα χρονικό διάστημα, στην ύφεση των κακοποιητικών συμπεριφορών, αλλά επειδή ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ατελής, πιστεύω ότι μετά από χρόνια θα έχουμε πάλι τα ίδια.



Θεωρείς ότι με το κίνημα #metoo δόθηκε μια οριστική λύση στο θέμα των κακοποιητικών συμπεριφορών στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης;

Οι κακές συμπεριφορές ανθρώπων θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποφευχθούν ολοκληρωτικά. Κάποιοι άνθρωποι είναι καλύτεροι και κάποιοι άλλοι έχουν και κακά στοιχεία. Αυτά τα κακά στοιχεία μόνο με την παιδεία μπορούμε να τα εξομαλύνουμε. Γιατί αν από μικρό παιδί έχει κακή παιδεία, τότε γίνεται και κακός άνθρωπος. Πιστεύω όμως, ότι το #metoo ξέσπασε στην Ελλάδα με αφορμή την καραντίνα και τον κορωνοϊό. Όλοι οι ηθοποιοί έμειναν άνεργοι και τόλμησαν μέσα στην ανεργία, να βγάλουν τα εσώψυχά τους. Εάν είχαμε δουλειά δεν θα το έκαναν και θα συνέχιζε να υπάρχει αυτή η χαώδης κατάσταση. Θεωρώ ότι το #metoo θα βοηθήσει, για ένα χρονικό διάστημα, στην ύφεση των κακοποιητικών συμπεριφορών, αλλά επειδή ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ατελής, πιστεύω ότι μετά από χρόνια θα έχουμε πάλι τα ίδια.



Πώς βίωσες και εξακολουθείς να βιώνεις όλο αυτό που συνέβη;

Όταν ξέσπασε το #metoo στην Ελλάδα, μας σόκαρε πραγματικά όλους. Μείναμε άναυδοι, γιατί ενώ ζούσαμε κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος μερικών καταγγελιών που αφορούσαν ακόμα και φιλικά μας πρόσωπα. Προσπάθησα τόσο προσωπικά, όσο και με το Συμβούλιο που απαρτίζεται από νέους ανθρώπους, με πολλή ψυχραιμία και με πολλή διακριτικότητα, να διαχειριστούμε όλη αυτήν την κατάσταση. Το πειθαρχικό συμβούλιο που έχει εκλεγεί, δεν μπορούσε παρά να παραδώσει τους φακέλους στην Εισαγγελία.

Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν όλα αυτά που έγιναν, κάποιοι άνθρωποι να καταλήξουν στη φυλακή και κάποιοι άλλοι να δουν την καριέρα τους να γκρεμίζεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται αρκετός ορθολογισμός και απόλυτη ψυχραιμία, για να διαχειριστείς μια τέτοια εξαιρετικά περίπλοκη και συναισθηματικά δύσκολη κατάσταση. Γιατί όταν κατηγορούνται άνθρωποι που είναι δεμένοι μαζί σου και κατηγορούνται από ανθρώπους που είναι πολύ φίλες ή φίλοι, βλέπεις ότι υπάρχει μια ζυγαριά και με τη συναίνεσή σου θα πρέπει να κρίνεις προς τα πού γέρνει. Η δική μας ζυγαριά έγειρε προς την πλευρά των θυμάτων, καθώς προασπιστήκαμε το δικαίωμά τους να δικαιωθούν.

Όταν κατηγορούνται άνθρωποι που είναι δεμένοι μαζί σου και κατηγορούνται από ανθρώπους που είναι πολύ φίλες ή φίλοι, βλέπεις ότι υπάρχει μια ζυγαριά και με τη συναίνεσή σου θα πρέπει να κρίνεις προς τα πού γέρνει. Η δική μας ζυγαριά έγειρε προς την πλευρά των θυμάτων, καθώς προασπιστήκαμε το δικαίωμά τους να δικαιωθούν.



Έχοντας περάσει ένα χρονικό διάστημα από τότε πιστεύεις πως κάποια από τα συμβάντα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί;

Αυτή η δύσκολη κατάσταση θα μπορούσε να είχε ίσως αποφευχθεί εάν τα θύματα είχαν ξεπεράσει τον φόβο τους και είχαν τολμήσει να πουν το ακραίο γεγονός που τους συνέβη. Γιατί τις κακοποιητικές συμπεριφορές τις βλέπαμε όλοι και τις είχαμε περάσει σαν μια αναγκαστική «φυσιολογικότητα». Οι περισσότεροι συνάδελφοί μας από τον παλιό κινηματογράφο μάς λέγανε πως και τότε συνέβαιναν κακοποιητικές συμπεριφορές στους ηθοποιούς και τους εκμεταλλεύονταν. Οπότε το είχαμε δει σαν ένα κακό που υπάρχει μέσα στη δουλειά μας και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Όμως, αν κάποιοι που είχαν κακοποιηθεί άσχημα, είχαν μιλήσει την ώρα που γινόταν το κακό, θα είχαμε προλάβει τα χειρότερα που ακολούθησαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι άνθρωποι, ακόμη και σήμερα, ενώ τα λέμε μεταξύ μας, δεν πάνε στα αρμόδια όργανα, ούτε στο πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ, ούτε στην Εισαγγελία. Εμείς τους παροτρύνουμε να το κάνουν, γιατί αν πουν τα δικά τους περιστατικά, θα βοηθήσουν αυτούς που έχουν ήδη καταγγείλει.



Στην Κύπρο παρότι δεν υπήρξε ένα αντίστοιχο συγκροτημένο κίνημα, είχατε καταγγελίες από Κύπριους ηθοποιούς;

Την περίοδο που ξεκίνησαν οι καταγγελίες, πολύ γρήγορα ήρθαν και από την Κύπρο για συγκεκριμένο σκηνοθέτη, ο οποίος παρενοχλούσε κυρίως αγόρια. Έφθασαν καταγγελίες για έναν πολύ συγκεκριμένο άνθρωπο, οι οποίες δεν έχουν πάρει το φως της δημοσιότητας και θεωρώ πως καλώς δεν πήραν δημοσιότητα γιατί δημιουργούν μια κακή αίσθηση για τον κλάδο μας στο κοινό, ότι είμαστε δηλαδή ένα ξέφραγο αμπέλι, ενώ αυτό συμβαίνει σε όλους τους κλάδους. Πάντως, Κύπριοι ηθοποιοί μάς βοήθησαν και είπαν διάφορα πράγματα στο Σωματείο της Κύπρου, για να πάρουν και αυτές οι υποθέσεις τον δρόμο τους άμεσα.

Την περίοδο που ξεκίνησαν οι καταγγελίες, πολύ γρήγορα ήρθαν και από την Κύπρο για συγκεκριμένο σκηνοθέτη, ο οποίος παρενοχλούσε κυρίως αγόρια. Έφθασαν καταγγελίες για έναν πολύ συγκεκριμένο άνθρωπο.



Μίλησέ μας για το «Κλαδί της Φωτιάς» στο οποίο συμμετέχεις.

Το «Κλαδί της Φωτιάς» είναι μια low budget ταινία, γυρισμένη στον Έβρο, που έγινε από νέους ανθρώπους. Όταν μου έγινε η πρόταση, δεν το μέτρησα καθόλου οικονομικά. Δεν πήρα ούτε μισό ευρώ, αλλά φιλοξενήθηκα για αρκετό καιρό εκεί. Μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω έναν από τους καλύτερους ρόλους στον κινηματογράφο, κάτι που λειτούργησε για μένα ως μεγάλο δέλεαρ. Εμείς οι ηθοποιοί δεν τα βλέπουμε όλα ως επάγγελμα αλλά και ως μέσο παιδείας και προσφοράς. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει μια σπουδαία ταινία, η οποία μάλιστα βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Πράγας. Είμαι πολύ περήφανος για αυτήν τη συμμετοχή. Την ίδια περίοδο έπαιξα στο «Luger», μια άλλη σπουδαία ελληνική ταινία, κάνοντας ένα δίλεπτο guest. Εδώ θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα προς τους νεότερους ηθοποιούς: παίξτε άφοβα και μικρούς και μεγάλους ρόλους, γιατί ο καλός ηθοποιός δεν πρέπει να μετρά το μέγεθος του ρόλου.



Η ομολογουμένως πολυσυζητημένη συμμετοχή σου στο «The Crown» πώς προέκυψε;

Όσον αφορά στη συμμετοχή μου στο «The Crown», μου έγινε μία πρόταση να κάνω ακρόαση για να με εγκρίνουν ή όχι. Όταν σου γίνεται πρόταση για ένα τέτοιου βεληνεκούς σίριαλ, είναι μεγάλη βλακεία να πεις όχι. Συμμετείχα στην ακρόαση με 27 ηθοποιούς και επέλεξαν εμένα, παρόλο που δεν γνωρίζω καλά αγγλικά, κάτι που είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι δηλαδή θα χρειαστώ βοηθό, για να μπορώ να συνεννοηθώ με τον σκηνοθέτη, να δω πώς σκέφτεται τον ρόλο κ.λπ. Ήταν μια φανταστική εμπειρία, τα γυρίσματα ήταν πολύ «χολιγουντιανά», πολύ χλιδάτα, με άπειρους βοηθούς, κάτι που δεν υπάρχει στη Ελλάδα, λόγω έλλειψης χρημάτων. Σε ένα επεισόδιο έχω παίξει και έχει γίνει χαμός. Προσωπικά τη συμμετοχή μου στο «The Crown», την αντιμετωπίζω ως μια ακόμη πολύ καλή δουλειά, όπως πολύ καλές δουλειές έχω κάνει και στην Ελλάδα, είμαι πολύ μετριόφρων ως προς αυτό.

Θεωρώ απαράδεκτο τον διαχωρισμό λόγω φυλετικών διακρίσεων. Για τον ίδιο λόγο είμαι κατά των θρησκειών, αφού τελικά μας χωρίζουν και δεν μας ενώνουν.



Εκτός αυτών, συμμετέχεις και στη διαφήμιση μεγάλης εταιρείας ενόψει Black Friday. Μίλησέ μας για την ιδέα και πώς προέκυψε;

Μέσα σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που κάνω, μου έγινε μια εξαιρετικά δελεαστική πρόταση, με ακρόαση πάλι φυσικά, και για καλή μου τύχη εγκρίθηκα. Χάρηκα πολύ όταν μου ανακοίνωσαν ότι θα είμαι στη διαφήμιση, είχα και καιρό να κάνω διαφήμιση. Η αλήθεια είναι πως ήταν μια μεγάλη πρόκληση γιατί έκανα ένα τηλεοπτικό σποτ για μια εταιρεία που την εμπιστεύομαι πάρα πολύ, που έχω ψωνίσει όλο μου το σπίτι από τα καταστήματά της και λέω «κοίτα να δεις… τα λεφτά που έχω δώσει τόσα χρόνια, έφθασε η στιγμή να τα πάρω πίσω»! Στο κατάστημα που πάω, έχω αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τους υπαλλήλους, οι οποίοι είναι πολύ εξυπηρετικοί, γι’ αυτό και τη διαφήμιση την έκανα με μεγάλη χαρά.

mpimpilas.jpg



Ο ρόλος ήταν πολύ ιδιαίτερος και κατάλαβα ότι θα δημιουργηθεί «σούσουρο», καθώς είναι ο ρόλος ενός παπά και εγώ είμαι εναντίον των θρησκειών. Κάτι που σε τελική ανάλυση, όλο αυτό λειτούργησε υπέρ. Τελικά τον ρόλο αυτό τον αντιμετώπισα ως ένα πραγματικά ωραίο ρόλο, γιατί θυμίζει κομμάτια από μικρές επιθεωρήσεις με ωραία κείμενα. Οι συνεργάτες ήταν όλοι εξαιρετικοί από όλες τις απόψεις και το κλίμα των γυρισμάτων ήταν ιδιαίτερα επαγγελματικό. Πολλοί μάλιστα, όχι μόνο από τον χώρο του θεάματος, μου λένε πως η διαφήμιση αυτή θυμίζει μια ποιοτική ταινία διαφήμισης. Αυτά που έχω να θυμάμαι είναι οι αντιδράσεις του κόσμου που περπατάω στον δρόμο και μου λένε «Πάτερ Ήμαρτον», «Την ευλογία σας», ανοίγουν τα παράθυρα από τα αυτοκίνητα και φωνάζουν «Θα γίνει της κολάσεως». Στη διαφήμιση επίσης, έπαιξαν πολλοί φίλοι μου, όπως η Σταυρούλα Σπυρίδωνος, ο Ηρακλής Κωστάκης, η Πηνελόπη η Αναστασοπούλου που κάνει την αδελφή μου στη νέα παράσταση που ετοιμάζουμε τον «Σκρουτζ» και γενικά τα περισσότερα παιδιά με τα οποία συνεργάστηκα, τα ήξερα και τα εκτιμούσα. Είναι όλοι τους ευφυείς άνθρωποι, όπως ευφυής είναι και η διαφήμιση.

Χάρηκα πολύ όταν μου ανακοίνωσαν ότι θα είμαι στη διαφήμιση, είχα και καιρό να κάνω διαφήμιση. Η αλήθεια είναι πως ήταν μια μεγάλη πρόκληση γιατί έκανα ένα τηλεοπτικό σποτ για μια εταιρεία που την εμπιστεύομαι πάρα πολύ, που έχω ψωνίσει όλο μου το σπίτι από τα καταστήματά της και λέω «κοίτα να δεις… τα λεφτά που έχω δώσει τόσα χρόνια, έφθασε η στιγμή να τα πάρω πίσω»!



Διαχρονικά στέκεσαι στο πλευρό των ανθρώπων που, για διάφορους λόγους, τίθενται στο περιθώριο. Είτε λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας, είτε λόγω της φυλετικής, είτε για άλλους λόγους.

Από όταν ήμουν παιδί είχα καταλάβει ότι το να διαχωρίζονται οι άνθρωποι είναι το μεγαλύτερο λάθος. Μεγαλώνοντας, τα πολλά ταξίδια που έκανα και οι γνωριμίες μου με ανθρώπους όλων των φυλών και όλων των ηπείρων, με έκαναν να καταλάβω ότι όλοι είμαστε αδέλφια. Γι’ αυτό και θεωρώ απαράδεκτο τον διαχωρισμό λόγω φυλετικών διακρίσεων. Για τον ίδιο λόγο είμαι κατά των θρησκειών, αφού τελικά μας χωρίζουν και δεν μας ενώνουν. Δεν είμαι καθόλου ρατσιστής ούτε με τους πρόσφυγες. Αυτό που θέλουν αυτοί οι άνθρωποι είναι να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό και έχω μια πανανθρώπινη ματιά για όλους, ασχέτως φύλου, χρώματος, σεξουαλικής προτίμησης, γλώσσας, θρησκεύματος και ό,τι άλλο μπορεί να μας χωρίσει. Αγαπώ πολύ την πατρίδα μου και είμαι πολύ φιλέλληνας, αλλά δεν πιστεύω στον διαχωρισμό των συνόρων, πιστεύω ότι η πατρίδα μας είναι η γη.



Σπύρο, είσαι αισιόδοξος για το μέλλον;

Και μόνο η εμφάνισή μου δείχνει την αισιοδοξία μου. Είμαι ένας άνθρωπος 66 ετών που φαίνεται σαν παιδί. Έχω θετική ενέργεια για όλους. Πολλοί άνθρωποι με πλησιάζουν και μου λένε θέλω να πάρω λίγη από τη θετική σου ενέργεια. Είμαι ένας άνθρωπος που λέω θέλω να ζήσω πολύ και καλά, γιατί αυτό το μεγάλο δώρο να βλέπω τον ήλιο και τη θάλασσα που μου έχει δώσει το σύμπαν είναι σπουδαίο και δεν θέλω να το χάσω. Γι’ αυτό έχω μεγάλη αισιοδοξία και θέλω να απολαύσω αυτό το δώρο της ζωής όσο γίνεται καλύτερα. Γι’ αυτό και είμαι καλός άνθρωπος, γιατί ο καλός ο άνθρωπος το απολαμβάνει πολύ καλά αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ