«Το βίντεό μου από τα Blind Auditions σε δύο μέρες ξεπέρασε τα 75 χιλιάδες views»

Η Χρυσάνθη Σχίζα, η Κύπρια που μάγεψε κριτές και κοινό στο The Voice, μίλησε στη CITY για όλα όσα βίωσε επί σκηνής και όλα όσα έπονται.

Article featured image
Article featured image


Η Χρυσάνθη Σχίζα διαθέτει μια από εκείνες τις φωνές που δεν μπορείς να προσπεράσεις εύκολα. Η ίδια βρέθηκε στη σκηνή του Voice για να δοκιμαστεί, αλλά και να βιώσει την όλη εμπειρία. Εν τέλει έκανε και τις τέσσερις καρέκλες να γυρίσουν, τραγουδώντας την «Όμορφη Πόλη» του Θεοδωράκη, αλλά αυτό ήταν σχεδόν αναμενόμενο. Αυτό, ίσως, που περισσότερο προκάλεσε την έκπληξη ήταν οι μουσικές αναφορές της.

«Αυτό το τραγούδι είναι σημαντικό για μένα. Μπορεί ο Μίκης Θεοδωράκης να το έχει γράψει για μια άλλη πόλη, αλλά εγώ, κάθε φορά που το τραγουδώ, το τραγουδώ για τη δική μου πόλη, την όμορφη Κερύνεια, απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας μου», είπε η Χρυσάνθη, ενώ σε μια άλλη στιγμή ανέφερε ότι έγραψε ένα τραγούδι για την Εισβολή.

Μια κοπέλα στα 30 της με τόσο έντονες μνήμες από γεγονότα που δεν έζησε και τα οποία μετουσιώνει σε τέχνη, είναι σίγουρα κάτι που εκπλήσσει ακόμα και αν δεν θα έπρεπε. «Μπορεί να μην έχω ζήσει ούτε την Εισβολή, ούτε την Κερύνεια. Την έχω ‘ζήσει’ όμως μέσα από όλες τις ιστορίες που έχω ακούσει από τους μεγαλύτερους, τη γιαγιά, τον πατέρα, τους θείους μου. Αγάπησα την Κερύνεια μέσα από τα λόγια τους, τα δικά τους μάτια και ‘γεννήθηκα’ Κερυνειώτισσα μέσα από όλα αυτά», θα μας πει η ίδια.



Περίμενες όλο αυτόν τον «πανικό» μετά την παρουσία σου στο
Voice;

Για να είμαι ειλικρινής, σίγουρα όλο αυτό τον «πανικό» δεν τον περίμενα. Μέσα σε δύο μέρες οι προβολές του βίντεό μου στο YouTube από το Blind Audition είχαν ξεπεράσει τις 75 χιλιάδες. Τα μηνύματα που έχω λάβει είναι χιλιάδες και η αγάπη και τα όμορφα λόγια του κόσμου πραγματικά απερίγραπτα. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό, γι’ αυτήν την τεράστια αγκαλιά του κόσμου που με «έχωσε» μέσα.


Όλη αυτή η αγάπη πώς σε έκανε να νιώσεις; Είναι ένα έξτρα κίνητρο η αγάπη και η στήριξη του κόσμου;

Το να σε στηρίζει ο κόσμος και να ακούς σχόλια και από καταξιωμένους καλλιτέχνες πως η φωνή, η χροιά, το βιμπράτο, θυμίζουν Δήμητρα Γαλάνη, Μαρία Φαραντούρη, Τάνια Τσανακλίδου, είναι απερίγραπτο, συγκινητικό και με τιμά ιδιαίτερα.


Αλήθεια, ποια είναι η Χρυσάνθη; Ακούσαμε την όμορφη ερμηνεία σου, αλλά ελάχιστα γνωρίζουμε για σένα.

Γεννήθηκα στη Λευκωσία, όμως δηλώνω περήφανη Κερυνειώτισσα, αφού ο πατέρας μου κατάγεται από εκεί. Διετέλεσα πρόεδρος Νεολαίας του Δήμου Κερύνειας, όπου στόχος μας ήταν να φέρουμε τους νέους κοντά στη νεολαία του κατεχόμενου Δήμου μας και να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα του πόθου για την επιστροφή.

Πέραν τούτων, σπούδασα Μαθηματικά στην Αγγλία και στη συνέχεια λογιστικά και ανάλυση δεδομένων. Από νεαρή ηλικία όμως, η μεγάλη μου αγάπη είναι το τραγούδι και η μουσική, τα οποία με συντροφεύουν σε όλα τα στάδια της ζωής μου. Λόγω της μητέρας μου που είναι μουσικός, εντάχθηκα στον «κόσμο» της μουσικής από πολύ μικρή, ενώ τραγούδησα μπροστά σε κοινό για πρώτη φορά στην ηλικία των 5 ετών. Έχω κερδίσει τρεις φορές τον Παγκύπριο Παιδικό Διαγωνισμό Τραγουδιού, γράφω τα δικά μου τραγούδια από την ηλικία των 12 ετών, ενώ από τα εφηβικά μου χρόνια τραγουδώ σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και μουσικές σκηνές με την κάθε ευκαιρία που μου δίδεται.

IMG-e40a3db21e1a7e0fcd62708863c3ff19-V.jpg



Κερύνεια, Εισβολή… Πώς προέκυψαν αυτές οι τόσο έντονες αναφορές σε μια νεαρή κοπέλα που προφανώς δεν έζησε τίποτα από αυτά;

Μπορεί να μην έχω ζήσει ούτε την Εισβολή, ούτε την Κερύνεια. Την έχω «ζήσει» όμως μέσα από όλες τις ιστορίες που έχω ακούσει από τους μεγαλύτερους, τη γιαγιά, τον πατέρα, τους θείους μου. Αγάπησα την Κερύνεια μέσα από τα λόγια τους, τα δικά τους μάτια και «γεννήθηκα» Κερυνειώτισσα μέσα από όλα αυτά.


Είναι, δηλαδή, για σένα πιο εύκολο να διηγείσαι ή να τραγουδάς ιστορίες που σχετίζονται με τα εν λόγω βιώματα;

Τα πατριωτικά τραγούδια σίγουρα με εκφράζουν αρκετά γιατί αγγίζουν κάποιες «πληγές» μέσα μου, λόγω του μεγάλου πόθου για επιστροφή πίσω στα κατεχόμενα χωριά και πόλεις μας. Θα ήθελα πάρα πολύ να μπορούσα να μένω ελεύθερη στην αγαπημένη μου Κερύνεια, κοντά στη θάλασσα, κοντά στο λιμανάκι. Εξίσου όμορφα, βέβαια, είναι και τα τραγούδια που αναφέρονται σε μια ερωτική σχέση ή εκφράζουν κάποιο πόνο, κάποια νοσταλγία.




Επέλεξες τελικά
team Μουζουράκη. Το ήθελες εξαρχής ή σε έπεισε στην πορεία;

Και οι υπόλοιποι τρεις κριτές είναι εξίσου καταξιωμένοι και αγαπητοί. Είχα υπόψη μου εξαρχής, όμως, να διαλέξω τον κ. Μουζουράκη, λόγω του ότι το ρεπερτόριό μου είναι πιο κοντά στο ύφος που τραγουδά. Θαυμάζω τον αυθορμητισμό του και το πόσο απολαμβάνει να κάνει τους ανθρώπους γύρω του να γελάνε.


Πιστεύεις ότι στην εποχή μας -με τις όποιες δυσκολίες- τέτοιου είδους παιχνίδια όπως το Voice δίνουν την ευκαιρία στα άτομα που αγαπούν τη μουσική, να προβληθούν;

Το Voice σίγουρα δίνει την ευκαιρία σε άτομα να προβάλουν μέσα από την ελληνική τηλεόραση ένα κομματάκι από το ταλέντο τους. Σίγουρα όμως, μέσα στο 1,5 λεπτό του τραγουδιού δεν μπορείς να ξεδιπλώσεις όλα τα κομμάτια σου ως καλλιτέχνης. Επίσης, το άγχος και η πίεση που αναπόφευκτα δημιουργείται λόγω των συνθηκών του παιχνιδιού εμποδίζουν στο να δώσει ένας καλλιτέχνης το 100% του εαυτού του. Αναμφισβήτητα όμως, σε όποιο σημείο του διαγωνισμού και να φτάσει κάποιος, σημασία έχει η μοναδική εμπειρία που θα τον συντροφεύει.


Εσύ πώς βρέθηκες στο Voice και πώς πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει;

Βρέθηκα στο Voice με ένα αρκετά μαγικό τρόπο, αφού δεν είχα υποβάλει προσωπικά αίτηση για να συμμετάσχω στο παιχνίδι. Το παιχνίδι παρακολουθείται από χιλιάδες κόσμο και έχω γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο της μουσικής. Η προβολή και η επικοινωνία με τον κόσμο μού έχουν δείξει πόσο μεγάλη απήχηση έχει η μουσική μου, η φωνή μου στον κόσμο. Έχω εισπράξει αγάπη και ώθηση στο να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο.

IMG_2335-Edit-4.jpg



Τι θέλεις να πετύχεις στο μέλλον σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;


Στο μέλλον θα ήθελα τα τραγούδια μου να αγαπηθούν από τον κόσμο και να τραγουδήσω πλάι σε καταξιωμένους καλλιτέχνες που αγαπώ και θαυμάζω. Είναι σημαντικό για μένα να αφήσω το δικό μου λιθαράκι στον κόσμο, με τα δικά μου τραγούδια, είτε αυτά αναφέρονται στην αγαπημένη μου Κερύνεια ή κάτι άλλο με το οποίο μπορεί ο ακροατής να ταυτιστεί και να απολαύσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ