Αλλαγές από σήμερα που επηρεάζουν κυρίως τα μη εμβολιασμένα άτομα

Αναλυτικά τα νέα μέτρα κατά της Covid-19 που τίθενται σε ισχύ από σήμερα.

Article featured image
Article featured imageΜετά τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από σήμερα τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα που επηρεάζουν κυρίως τα μη εμβολιασμένα άτομα, καθώς στα εν λόγω άτομα απαγορεύεται πλέον η είσοδος σε συγκεκριμένους χώρους. Αναλυτικά όσα αλλάζουν από σήμερα:


Τι θα ισχύει από σήμερα μέχρι και 31 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας, από σήμερα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, η είσοδος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαπτίσεις και χώρους εστίασης εντός των ξενοδοχειακών μονάδων επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test.

Ισχύει και η προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους πιο κάτω χώρους: κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης.


Τι αλλάζει για εμβολιασμένους/στενές επαφές

Την ίδια ώρα, από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 15 Ιανουαρίου 2022, τα εμβολιασμένα άτομα που δηλώθηκαν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την 7η μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR δωρεάν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.


Κρατική καραντίνα

Από σήμερα, τίθενται σε υποχρεωτικό περιορισμό άτομα των οποίων η εξέταση αλληλούχισης των θετικών δειγμάτων τους αφορά στο στέλεχος Όμικρον ή οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική μετάλλαξη, σε χώρους που θα υποδείξει το Υπουργείο Υγείας. Νοείται ότι οι επαφές των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι υποχρεωμένες να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, από σήμερα εξαιρούνται του υποχρεωτικού ελέγχου κατοχής SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus, άτομα που αποδεδειγμένα και μετά από απόφαση Ιατρικού Συμβουλίου δεν συνίσταται να εμβολιαστούν. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να επιδεικνύουν την ειδική κάρτα που τους εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα εργαστηριακή εξέταση Rapid ή PCR τεστ σε εβδομαδιαία βάση με αρνητικό αποτέλεσμα, τα έξοδα της οποίας θα επωμίζεται το κράτος.

Διευκρινίζοντας τη σχετική απόφαση, αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας σημείωσε πως οι πολίτες που θα προχωρούν σε εργαστηριακή εξέταση -είτε rapid τεστ είτε PCR- είναι τα άτομα που έχουν λάβει μόνο τη μια δόση.

Από την εξέταση, εξαιρούνται, τα άτομα που έχουν λάβει τη δεύτερη δόση νοουμένου ότι δεν πέρασαν οι 7 μήνες, άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση και όσοι έχουν νοσήσει (νοουμένου ότι δεν πέρασαν οι 7 μήνες).


Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την ακύρωση, εκτός και αν ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από εταιρείες, οργανισμούς και σωματεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.


Αεροδρόμια και ταξιδιώτες

Από σήμερα, οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test μετά την πάροδο 72 ωρών από την ημέρα άφιξής τους. Η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου θα τους παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, προσκομίζοντας την κάρτα επιβίβασης και αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο). Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.


Αναμνηστική δόση

Τέλος, μειώνεται στους 5 μήνες και δύο εβδομάδες αντί για 6 μήνες, η χρονική περίοδος που κάποιος θα έχει την ευχέρεια να λάβει την ενισχυτική/3η δόση του εμβολίου.


Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ