Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους ομόφυλους γονείς και τα παιδιά τους

Η απόφαση-ορόσημο αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Article featured image
Article featured image


Σε μια απόφαση - ορόσημο προχώρησε την Τρίτη το Ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αποφάσισε ότι ένα παιδί και οι ομόφυλοι γονείς του θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια, με ελεύθερη κυκλοφορία σε όλα τα μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστήριξε ότι ένα παιδί με δύο γονείς του ιδίου φύλου που έχουν αναγνωριστεί ως οικογένεια σε ένα κράτος της ΕΕ, πρέπει επίσης να αναγνωρίζεται νομικά ως οικογένεια και από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.

Μετά την εν λόγω απόφαση, η Arpi Avetisyan, μέλος της ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα LGBTI ILGA, δήλωσε: «Η απόφαση έφερε την πολυαναμενόμενη διευκρίνιση ότι η γονεϊκότητα που έχει εδραιωθεί σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να απορριφθεί από ένα άλλο, με το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής ταυτότητας».

«Αυτή είναι μια αληθινή απόδειξη ότι η ΕΕ είναι μια ένωση ισότητας και ανυπομονούμε να δούμε τις οικογένειες του ουράνιου τόξου να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία και σε άλλα θεμελιώδη δικαιώματα επί ίσοις όροις με οποιονδήποτε άλλον. Είναι σημαντικό η απόφαση να εφαρμοστεί άμεσα, όχι μόνο για Σάρα και την οικογένειά της, αλλά και για άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιους αγώνες σε ολόκληρη την ΕΕ», ανέφερε περαιτέρω.


Ποια είναι η μικρή Σάρα

Όλα ξεκίνησαν όταν ενώπιον του δικαστηρίου έφτασε η υπόθεση της νεογέννητης Σάρα. Οι βουλγαρικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν πιστοποιητικό γέννησης στη νεογέννητη κόρη του ομόφυλου ζευγαριού με βάση ότι ένα παιδί δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες.

Η Βουλγάρα Καλίνα Ιβάνοβα και η γεννημένη στο Γιβραλτάρ, Τζέινς Τζόουνς είναι και δύο μητέρες της Σάρα, η οποία γεννήθηκε στην Ισπανία το 2019. Καμία, όμως, δεν είχε ισπανική καταγωγή, κάτι που σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να πάρει ισπανική υπηκοότητα και σύμφωνα με βρετανικό νόμο του 1981, η Τζόουνς δεν μπορεί να μεταβιβάσει τη βρετανική υπηκοότητα στην κόρη της καθώς γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ.

Τότε, η Ιβάνοβα ζήτησε βουλγαρική υπηκοότητα για το παιδί της, αλλά απορρίφθηκε καθώς ο γάμος ομοφυλοφίλων και το σύμφωνο συμβίωσης δεν αναγνωρίζονται νομικά στη Βουλγαρία.

Έτσι, η μικρή Σάρα κινδύνευσε να μην θεωρείται υπήκοος από κανένα κράτος, ανίκανη να φύγει από τη χώρα διαμονής της οικογένειάς της, την Ισπανία, καθώς και χωρίς προσωπικά έγγραφα, περιορίζοντας επομένως την πρόσβασή της στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση.

Η απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, στέκεται δίπλα στη μικρή Σάρα και άλλες οικογένειες. Να σημειωθεί, ότι το δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι το παιδί έπρεπε να λάβει βουλγαρικό διαβατήριο.


Με πληροφορίες από News247, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ