Τι περιείχε η λάσπη που κατέληξε στην παραλία της Λεμεσού;

Ένας περιβαλλοντολόγος μάς εξηγεί τι ισχύει με το περίεργο φαινόμενο που προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Article featured image
Article featured image


Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις σε όλη την Κύπρο δημιούργησαν ένα ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Κύπρου φαινόμενο, στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, από την ακτή της παραλίας μέχρι και τους κυματοθραύστες ένα καφέ χρώμα εξαπλώθηκε, αντικαθιστώντας το σύνηθες γαλάζιο για το οποίο φημίζονται οι παραλίες του νησιού μας.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο φωτογράφος Ρώμος Κοτσώνης μάς εξέπληξαν καθώς το θέαμα ήταν μεν εντυπωσιακό, αλλά την ίδια στιγμή ήγειρε απορίες για το πώς δημιουργήθηκε. Επίσης, τίθεται θέμα επικινδυνότητας για τη θαλάσσια ζωή της περιοχής;

267855214_438989567690849_5955928570617571571_n_city.jpg



Σε επικοινωνία που είχαμε με τον περιβαλλοντολόγο κ. Κώστα Παπασταύρο ενημερωθήκαμε πως αυτό το φαινόμενο μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένο για τα κυπριακά νερά, αλλά στο εξωτερικό δεν είναι και τόσο σπάνιο. Συγκεκριμένα ο κ. Παπασταύρος μάς είπε πως παρατηρείται πολύ συχνά στο Δέλτα του Νείλου. Επίσης, πρόσφατα είχαμε δει και κάτι ανάλογο στον Πατραϊκό κόλπο στην Ελλάδα, όπου μετά την κακοκαιρία που έπληξε εκείνες τις μέρες τη χώρα, τα λασπόνερα που έβγαλε ο ποταμός Σέλεμνος εισχώρησαν στη θάλασσα της ευρύτερης περιοχής του Ρίο.




«Το νερό από τα ποτάμια και τα χωράφια καταλήγει έτσι κι αλλιώς στις παραλίες της πόλης. Ένας από τους λόγους που φάνηκαν τόσο έντονα τα αποπλύματά τους χθες, ήταν επειδή οι έντονες βροχοπτώσεις τα πλημμύρισαν», μάς ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασταύρος.



Ο κ. Παπασταύρος μάς διαβεβαίωσε, εντούτοις, ότι οι διάφορες καταβάσεις που έγιναν δεν τον ανησυχούν αφού δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο πρόβλημα χημικής ή τοξικής ρύπανσης.

«Είναι λασπόνερα και δεν εξαπλώνονται σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή γιατί περιέχουν αρκετά βαριά σωματίδια οπότε γρήγορα καταλήγουν στον πυθμένα της θάλασσας. Πιθανώς οι "καταβάσεις" να περιλαμβάνουν στερεά αποπλύματα από ποταμούς και ξερά ποτάμια, ξεπλύματα από ό,τι πέφτει στους χειμάρρους όπως φυτοφάρμακα και λιπάσματα και τέλος ό,τι φέρει μέσα του το νερό της βροχής. Παρόλα αυτά δεν με ανησυχούν οι καταβάσεις αυτές, αφού εκεί είναι η φυσική τους κατάληξη πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

267627172_438989594357513_7758154870453211575_n_city.jpg



Σε σχέση με τους κυματοθραύστες, αυτοί φαίνεται ότι δεν έπαιξαν κάποιο ρόλο εκ πρώτης όψεως, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν μπορεί να αποφευχθεί ανάλογο φαινόμενο στο μέλλον, μάς είπε ότι αυτό είναι αναπόφευκτο και φυσικό να ξανασυμβεί.

«Η παραλία στην οποία καταγράφηκε το φαινόμενο δεν συνδέεται με κάποιο ποτάμι και για αυτόν τον λόγο δεν έχει θρεπτικό υλικό για να αποτελέσει τροφή για το οικοσύστημά της. Οι καταβάσεις που έγιναν λόγω της βροχής, έφεραν θρεπτικές ουσίες στο νερό της και ουσιαστικά "τάισαν" το οικοσύστημα της. Αυτό υποδηλοί ότι η θαλάσσια ζωή της περιοχής όχι μόνο δεν απειλείται αλλά εμμέσως βοηθήθηκε και ενισχύθηκε», τόνισε καταληκτικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ