Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα χιλιόποδα που έχουν όντως χίλια πόδια
1,306 για την ακρίβεια.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021
Βαθιά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σε μια εξερευνητική γεώτρηση σε περιοχή με ορυχεία στην Αυστραλία, επιστήμονες ανακάλυψαν ένα «θαύμα της εξέλιξης»: Ένα εξαιρετικά μεγάλου μήκους τυφλό χιλιόποδο (millipede) γνωστό και ως διπλόποδο και χιλιοποδαρούσα, το οποίο έχει τα περισσότερα πόδια (1.306) από κάθε άλλο γνωστό πλάσμα στον κόσμο.
Το μήκος του χιλιόποδου είναι περίπου 95 χιλιοστά και το πλάτος του περίπου 0,95 χιλιοστά. Έχει κωνικό κεφάλι, στόμα που θυμίζει ράμφος και μεγάλες κεραίες, οι οποίες μάλλον είναι και τα μόνα του αισθητήρια όργανα, καθώς δεν έχει μάτια, όπως είπαν επιστήμονες την Πέμπτη.
«Προηγουμένως κανένα γνωστόχιλιόποδο δεν είχε στα αλήθεια 1.000 πόδια, αν και το όνομα υποδεικνύει τόσα πόδια» είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο Πολ Μάρεκ, εντομολόγος του Virginia Tech και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Το όνομα του πλάσματος αυτού είναι Eumillipes persephone (υπενθυμίζεται πως η Περσεφόνη της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας ήταν βασίλισσα του Κάτω Κόσμου). Τα λίγα δείγματα που βρέθηκαν ζούσαν σε βάθος περίπου 60 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, και τα θηλυκά είχαν περισσότερα πόδια από τα αρσενικά.
Τα χιλιόποδα πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια, και σήμερα υπάρχουν περίπου 13.000 είδη.