Πότε και πώς μπορείς να υποβάλεις αίτηση για επιχορήγηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος;

Ξεκινά η Α’ Φάση των Σχεδίων Χορηγίας Ηλεκτρικών Οχημάτων και έχουμε όλες τις πληροφορίες.

Article featured image
Article featured image


Υλοποιώντας την πολιτική της Κυβέρνησης για μετάβαση στις πράσινες μεταφορές και στη βιώσιμη κινητικότητα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021, στις 11 π.μ., τίθεται σε εφαρμογή η Α’ Φάση των Σχεδίων Χορηγίας Ηλεκτρικών Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Όπως είχε εξαγγελθεί, η Α’ Φάση θα έχει διάρκεια από τις 20 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2022, και θα διατεθεί κονδύλι ύψους €8 εκατομμυρίων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας
www.ev.gov.cy. Διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις θα εξετάζονται κατά σειρά προτεραιότητας (first-come, first-served) με βάση την ημερομηνία υποβολής τους.

Το Σχέδιο αφορά αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος και δικαιούχοι είναι τόσο ιδιώτες όσο και επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, τα ποσά που θα διατεθούν για σκοπούς αγοράς καινούργιου ηλεκτρικού οχήματος κυμαίνονται από €9.000 μέχρι €19.000.

Στιγμιότυπο 2021-12-17, 11.07.46 πμ.png


Το Σχέδιο προβλέπει επίσης τα ακόλουθα: την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού μεγάλου λεωφορείου με ποσό που ανέρχεται στα €100.000, την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού μικρού λεωφορείου με ποσό που ανέρχεται στα €40.000, την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού εμπορικού οχήματος με ποσό που ανέρχεται σε €20.000, καθώς επίσης την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού ποδηλάτου ή τετράτροχου μικρο-αυτοκινήτου, ή μοτοποδηλάτου, ή τρίκυκλου, ή μοτοσυκλέτας ή ελαφρού τετράκυκλου οχήματος με ποσό που ανέρχεται τα €1.500.

Σε σχέση με την αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος, τα ποσά χορηγίας αρχίζουν από €4.000 και φτάνουν τις €12.000.

Στιγμιότυπο 2021-12-17, 11.08.15 πμ.png



Επιπρόσθετα, τόσο στην περίπτωση αγοράς καινούργιου όσο και στην περίπτωση αγοράς μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος, ο αιτητής δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να αποσύρει παλαιό όχημα, μεγαλύτερο των 12 ετών, και να λάβει επιπλέον χορηγία ύψους €1.000.

Τέλος, σημειώνεται ότι, εφόσον δοθεί προέγκριση της αίτησης, ο δικαιούχος έχει χρονικό περιθώριο δύο μηνών για να προσκομίσει αποδεικτικά παραγγελίας του νέου/μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος και χρονικό περιθώριο 12 μηνών για εγγραφή του ηλεκτρικού οχήματος. Η χορηγία δίνεται με την εγγραφή του οχήματος, εντός των 12 μηνών από την προέγκριση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ