Τι αλλάζει από σήμερα με τα Safepass

Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Article featured image
Article featured image


Μέτρα που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων είναι σε ισχύ με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας.

Από σήμερα (18/12) λήγει το Safe Pass για όσους παρήλθαν οι 7 μήνες από τη δεύτερη δόση. Όσοι επιλέξουν να μην κάνουν την τρίτη δόση θα πρέπει να έχουν rapid τεστ(48 ωρών) ή pcr (72 ωρών).

Από τα υφιστάμενα μέτρα εξαιρούνται μόνο όσοι έλαβαν και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και όσοι έλαβαν τις 2 δόσεις και ακόμη δεν έχουν περάσει 7 μήνες.

Αντίθετα όσοι δεν έχουν λάβει καμιά δόση του εμβολίου δεν μπορούν να εισέρχονται σε χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ. Μπορούν όμως να εισέρχονται σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές και φαρμακεία με την επίδειξη του safe pass.

Παιδιά 6 με 11 (περιλαμβανομένων των 11 ετών) κυκλοφορούν με rapid τεστ που κάνουν εβδομαδιαία στα σχολεία.

Παιδιά από 12 ετών και άνω υποχρεούνται να κατέχουν safe pass (τεστ ή εμβόλιο). Για παιδιά κάτω των 6 δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Σημειώνεται ότι για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια υπάρχει ακόμη ο περιορισμός των 20 ατόμων.



Αναλυτικά τι ισχύει για αεροδρόμια, στενές επαφές-καραντίνα, τηλεργασία, εθνική φρουρά, εκδηλώσεις, safe pass και δημοτικά σχολεία.


Αεροδρόμια – Ταξίδια

Από 6/12 – 10/01 όλοι οι επιβάτες άνω των 12 ετών που εισέρχονται στην Κύπρο θα υποβάλλονται σε PCR.

€15 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας

€19 στο Αεροδρόμιο Πάφου

Από 15/12 όλοι οι επιβάτες άνω των 12 ετών που εισέρχονται στην Κύπρο θα υποβάλλονται σε Rapid test 3 μέρες μετά την άφιξη.

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test μετά την πάροδο 72 ωρών από την ημέρα άφιξης τους.

Δωρεάν με επίδειξη κάρτας επιβίβασης και αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο). Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την 3η δόση εμβολίου.


Στενές επαφές - Καραντίνα

Από τις 15/12 – 15/01, εμβολιασμένοι – στενές επαφές υποχρεούνται σε rapid τεστ εντός 3 ημερών και σε δωρεάν PCR την 7η μέρα. Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την 3η δόση εμβολίου.

Από 15/12 υποχρεωτική καραντίνα σε δικό τους χώρο σε άτομα με τη μετάλλαξη Ο και στις επαφές τους.


Τηλεργασία

Από 6/12 – 31/12 τηλεργασία στο 20% όπου εργοδοτούνται πάνω από 10 άτομα.


Εθνική Φρουρά

Από 6/12 – 28/02 αναστέλλονται όλες οι παρουσιάσεις εφέδρων-εθνοφυλάκων.


Εκδηλώσεις

Από 15/12 – 31/01 η είσοδος σε κοινωνικές εκδηλώσεις και χώρους εστίασης επιτρέπεται μόνο σε όσους έλαβαν τουλάχιστον 1 δόση. Αυτοί θα πρέπει να έχουν και αρνητικό rapid τεστ (48 ωρών) ή pcr (72 ωρών).


Safe Pass

Από 18/12 λήγει το safe pass για όσους παρήλθαν οι 7 μήνες από τη 2η δόση. Αυτοί θα πρέπει να έχουν rapid τεστ (48 ωρών) ή pcr (72 ωρών).


Δημοτικά σχολεία

Από 29/11 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους άνω των 6 καθώς και το rapid τεστ 1 φορά τη βδομάδα.


Με πληροφορίες από Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ