Μερικές σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τους ελέγχους των SafePass

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι των ατόμων που έλαβαν τη μία δόση του εμβολίου και τι θα ισχύσει για τα άτομα που δεν κάνουν την ενισχυτική δόση μετά την πάροδο των επτά μηνών.

Article featured image
Article featured image


Σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με τους ελέγχους των υποστατικών προχώρησε ο λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο, εξήγησε πώς θα γίνεται ο έλεγχος των ατόμων που έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέσω της εφαρμογής CovScan θα ελέγχονται και θα υπάρξει προσθήκη μιας νέας κατηγορίας, χρώματος μοβ, η οποία θα υποδεικνύει στους υπεύθυνους των υποστατικών ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει μια δόση, άρα χρειάζεται να υποδείξει και αρνητική εργαστηριακή εξέταση.

Επομένως από τις 18 Δεκεμβρίου, τα εν λόγω άτομα θα χρειάζονται δύο κωδικούς QR για έλεγχο.
Ο ένας θα είναι για τον εμβολιασμό με μία δόση, στον οποίο κατά τον έλεγχο θα δίνει μοβ χρώμα, και ο άλλος θα είναι της αρνητικής εξέτασης (μπλε για PCR, κίτρινο για rapid test).

Εντούτοις, επειδή ακόμα δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή ο έλεγχος με τη νέα χρωματική κατηγορία-μοβ, οι πολίτες με μία δόση θα πρέπει να επιδεικνύουν την κάρτα εμβολιασμού τους για να αποδείξουν ότι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση και στη συνέχεια θα ελέγχεται η αρνητική εξέτασή τους μέσω CovScan.



Τι θα ισχύσει για τα άτομα που δεν θα κάνουν την ενισχυτική δόση

Ερωτηθείς επίσης για το τι θα ισχύει για όσους δεν κάνουν την ενισχυτική δόση μετά τους επτά μήνες, απάντησε ότι μετά την πάροδο των επτά μηνών από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τα διδοσικά εμβόλια και τη μια δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο, για σκοπούς SafePass θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών (για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω).

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η εξέταση Rapid test θα παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τουλάχιστον τις 15 Ιανουαρίου 2022, περίοδο κατά την οποία θα επανεξεταστεί η απόφαση βάσει και του τι θα αποφασιστεί από την ΕΕ για τη χρονική ισχύ του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ