Αυτά είναι τα κυριότερα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον

Τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού διαφέρουν από αυτά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Article featured image
Article featured image


Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να εξαπλώνεται ταχέως προσβάλλοντας άτομα κάθε ηλικίας, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι παρά τους γρήγορους ρυθμούς μετάδοσης, η νόσηση είναι ηπιότερη. Δηλαδή, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι κάποιος ασθενεί ευκολότερα μεν, ηπιότερα δε.

Τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, εντούτοις, φαίνεται να διαφέρουν από εκείνα που παρουσιάζει κάποιος που διαγνώστηκε με άλλα στελέχη (όπως τη μετάλλαξη Δέλτα), καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Πλέον τα συμπτώματα μοιάζουν με ένα απλό κρυολόγημα, καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού μολύνει κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και όχι του κατώτερου. Άρα, ουσιαστικά, δεν προκαλεί πνευμονία, αλλά συμπτώματα που ομοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα.

Τα συμπτώματα τις πρώτες 48 ώρες:

-Ρινική καταρροή

-Ξηρός λαιμός

-Πονοκέφαλος

-Κόπωση

-Φτέρνισμα

Όπως μάλιστα εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορωνοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό.


Αθανάσιος Δημόπουλος: Η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν περισσότερο με κρυολόγημα

Η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους, είπε ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία. Επίσης, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μόλυνση με την Όμικρον είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Ο γιατρός ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό.

Για το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Δημόπουλος είπε: «Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».

Τέλος, ανέφερε ότι τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.


Με πληροφορίες από protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ