Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πορτοκαλί προειδοποίηση

Αν βγεις από το σπίτι, δες ποιοι δρόμοι έκλεισαν ή είναι επικίνδυνοι για διέλευση οχημάτων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που (μάς) έπληξαν.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική Φωτογραφία: Καιρόφιλοι Κύπρου


Έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν πολλές περιοχές του νησιού, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, τη χαλαζόπτωση και τη χιονόπτωση στα υψηλότερα ορεινά.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν, κυρίως, σε περιοχές της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, σε πολλές περιπτώσεις τα συνεργεία διάσωσης κλήθηκαν να παρέμβουν για απεγκλωβισμό πολιτών από τα οχήματά τους, τα οποία ακινητοποιήθηκαν σε πλημμυρισμένες οδικές αρτηρίες. Οδηγοί εγκλωβίστηκαν και κινδύνεψαν στην περιοχή Ανθούπολης, στην Ψημολόφου, στην περιοχή των Αγίων Τριμιθιάς, στον Στρόβολο και στην Κοκκινοτριμιθιά.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε 139 κλήσεις μόνο στην πρωτεύουσα, ενώ λόγω του όγκου των περιστατικών έγινε ανάκληση προσωπικού και κλήθηκε η πολιτική άμυνα για παροχή βοήθειας. Τις προσπάθειες συνέδραμαν και εθελοντικές οργανώσεις.Η ΕΜΑΚ κλήθηκε να παράσχει βοήθεια για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια, ένα γηροκομείο και τα κρατητήρια της Μενόγειας.

Επίσης, έντονες καιρικές συνθήκες επικρατούν από χτες στην επαρχία Πάφου με παρατεταμένη βροχόπτωση και δυνατούς ανέμους, ωστόσο, οι ζημιές που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με Εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σημειώθηκε κατολίσθηση δέντρων στον δρόμο Λεμονάρι προς Τσάδα, ο οποίος καθαρίστηκε από εκσκαφείς και δεν παρατηρούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πάφου, η πυροσβεστική υπηρεσία Πάφου δεν δέχτηκε καμία κλήση για πλημμυρισμένα υποστατικά.Σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση

Σημειώνεται ότι σε ισχύ βρίσκεται η πορτοκαλί προειδοποίηση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας την Πέμπτη (30/12).

Σύμφωνα με την προειδοποίηση, συνδυασμός παρατεταμένων και παροδικά ισχυρών βροχών αναμένεται να επηρεάζει κατά διαστήματα την περιοχή.

Η συνολική βροχόπτωση τοπικά πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 85 και 100 χιλιοστών το 24ωρο, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και σε ορεινές περιοχές.

Η προειδοποίηση βρίσκεται σε ισχύ από τις 17:00 της Πέμπτης μέχρι και τις 17:00 σήμερα Παρασκευή (31/12).Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα πιθανό να είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιόνι ή χιονόνερο. Το απόγευμα αναμένεται σταδιακά αισθητή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα δυτικά και στα βόρεια μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 18 στα παράλια και γύρω στους 6 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος, παρόλο που παροδικά θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ταραγμένη στα προσήνεμα και μέχρι ταραγμένη στα υπόλοιπα παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα παράλια και γύρω στους 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Το Σάββατο και την Κυριακή αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο το Σάββατο, για να παραμείνει στα ίδια επίπεδα στη συνέχεια, που θα είναι κοντά ή λίγο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Το ύψος του χιονιού στην πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου, ήταν 19 εκατοστά.


Κλειστοί ή επικίνδυνοι δρόμοι

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο κυρίως στην επαρχία Λευκωσίας, προκαλούν οι έντονες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν κλείσει για την τροχαία κίνηση οι πιο κάτω δρόμοι:

-Οδός Ερυθρού Σταυρού στο Στρόβολο, λόγω κορμού δέντρου που βρίσκεται στο δρόμο και συσσώρευσης λάσπης στο οδόστρωμα

-Οδός Αλεξανδρουπόλεως το Στρόβολο, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού

-Οδός Γιάννη Κορομία στο Καϊμακλί (Βιομηχανική Περιοχή Λευκωσίας) λόγω υπερχείλισης φρεατίων, που έχει ως αποτέλεσμα να πλημυρίσει ο δρόμος.

-Οδός Σταδίου στη Νήσου, δρόμος Χαλεπιανών από Δάλι προς Τσέρι

-Όλες οι γέφυρες εντός του ιστορικού πυρήνα Ιδαλίου

-Δρόμος Κοτσιάτη – Αγίας Βαρβάρας

-Δρόμος Ποταμιάς προς Άγιο Σοζώμενο

-Οδός Αγίου Ευτυχίου στο Δάλι, λόγω συσσώρευσης νερού

-Τα δύο γεφύρια στην Κοκκινοτριμιθιά (δρόμος Κοκκινοτριμιθιάς – Παλιομετόχου και δρόμος Κοκκινοτριμιθιάς – Δένειας)

-Δρόμος Ακακίου προς Δένεια

-Στον παλιό δρόμο από Λεμεσό προς Λευκωσία, στον κατήφορο της Κακορατζιάς, λόγω λάσπης, που έχει συσσωρευθεί στο οδόστρωμα, ο δρόμος έχει καταστεί επικίνδυνος.

-Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας, σε διάφορα σημεία, ειδικότερα παρά την περιοχή Κόσιης, έχουν παρατηρηθεί κατολισθήσεις πετρών και όγκων χώματος, καθώς και συσσώρευση λάσπης στο οδόστρωμα.

Στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας, ο δρόμος Κάμπου – Ορκόντα είναι επικίνδυνος λόγω κατολισθήσεων, ενώ λόγω των βροχών οι δρόμοι Κακοπετριάς – Καρβουνά, Πεδουλά – Προδρόμου, Προδρόμου – Πλατρών και Πεδουλά – Pine Wood έχουν καταστεί ιδιαίτερα ολισθηροί.

Στην επαρχία Λεμεσού, παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα σε δρόμους των ορεινών, κυρίως, περιοχών, λόγω κατολισθήσεων πετρών και όγκων χώματος, που καθιστούν τους δρόμους επικίνδυνους.

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στους ακόλουθους δρόμους:

Δρόμος Γεράσας

Δρόμος Καλού Χωριού

Δρόμος Παραμύθας

Δρόμος Λεμεσού – Πλατρών, παρά το χωριό Άλασσα

Δρόμος Σαϊττά – Καρβουνά

Δρόμος Πλατανίσκειας – Αγίου Θωμά

Επίσης στην περιοχή Τροόδους επικρατεί πυκνή ομίχλη, ενώ κατά διαστήματα πέφτει χιόνι. Ο δρόμος Προδρόμου – Τροόδους είναι κλειστός για όλα τα οχήματα, ενώ οι δρόμοι Πλατρών – Τροόδους και Καρβουνά – Τροόδους είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή που είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πέραν των πιο πάνω, λόγω των βροχών σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου πιθανό να παρατηρούνται διάφορα προβλήματα, τα οποία καθιστούν τους δρόμους επικίνδυνους. Γι’ αυτό οι οδηγοί καλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις διακινήσεις τους. Προτρέπονται να οδηγούν πάντοτε με χαμηλές ταχύτητες, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα.

Με πληροφορίες από Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ