Τα 10 (πιο) περίεργα αλλά δημοφιλή χόμπι

Οι συνήθειες μερικών ανθρώπων εγείρουν ερωτήματα για το προς τα πού οδεύουμε ως είδος.

Article featured image
Article featured image


Φαίνεται πως η φράση «έχω χόμπι» δεν σημαίνει πλέον «συλλέγω γραμματόσημα». Όσο το ανθρώπινο είδος αναπτύσσεται, τόσο και τα χόμπι αλλάζουν μαζί του και σε μερικές περιπτώσεις κάποια μπορεί να είναι πολύ… περίεργα. Από το να ρισκάρεις τη ζωή σου για μια σελφι μέχρι να παίζεις «μαγικά» αθλήματα, η έκφραση «έχω ένα χόμπι» μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε εν έτη 2021.

Μποξ-σκάκι (Chess Boxing)

Είναι ακριβώς αυτό που λέει η ονομασία του. Αποτελείται από 50% μποξ και 50% σκάκι και είναι εκπληκτικά δημοφιλές.

Για να μπορέσει κανείς να λάβει μέρος στο επαγγελματικό μποξ-σκάκι πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον 50 αγώνες πυγμαχίας και το σκορ του (στην κλίμακα μέτρησης πόντων στο σκάκι: «ELO») να φτάνει τουλάχιστον τα 1600. Το παιχνίδι παίζεται σε γρήγορους γύρους και οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να εναλλάσσουν μεταξύ φυσικής και νοητικής πάλης.



Rooftopping

Ανά το παγκόσμιο οι πόλεις έχουν αρχίσει να ψηλώνουν και να φαρδαίνουν και η δημοτικότητα της αστικής εξερεύνησης έφτασε σε καινούργια ύψη (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Το να μπαίνεις και να εξερευνάς εγκαταλελειμμένα κτήρια θεωρείται ξεπερασμένο από μερικούς, γι’ αυτό ξεκίνησαν να ανεβαίνουν σε ουρανοξύστες και γερανούς χωρίς καμία απολύτως ασφάλεια.

Αυτό το ριψοκίνδυνο χόμπι έχει διάφορες παραλλαγές, αλλά η κεντρική ιδέα είναι οι χομπίστες να ανεβαίνουν στα ψηλότερα σημεία που μπορούν να μπουν και να βγάλουν μια σέλφι. Μερικοί από αυτούς μπαίνουν παράνομα σε κτήρια για να σπάσουν τα ρεκόρ τους ενώ άλλοι ανεβαίνουν ψηλά κτήρια από το εξωτερικό τους.



Σελφι από ληστείες

Μια τάση στο TikTok γνωστή ως «devious licks» δείχνει άτομα, κυρίως νεαρούς μαθητές, να προκαλούν ο ένας τον άλλον να κλέψουν από τα σχολεία τους και να το δείχνουν ονλαίν. Ο βασικός στόχος είναι να κλέψουν το μεγαλύτερο και πιο αξιοπρόσεχτο αντικείμενο, να το αναρτήσουν στο ίντερνετ και να καταφέρουν να ξεφύγουν με αυτό έτσι ώστε να μπορούν να περηφανεύονται για αυτό τους το επίτευγμα. Βέβαια το να αναρτάς στο διαδίκτυο ένα βίντεο από την σκηνή του εγκλήματος δεν είναι και η πιο ευφυής ιδέα.

Προφανώς, πολλά από τα άτομα που το έκαναν «πιάστηκαν στα πράσα» και τελικά το TikTok βοήθησε με το κατεύνασμα της τάσης απαγορεύοντας αναρτήσεις που σχετίζονται με ληστείες.



Κουίντιτς (Quidditch)

Είναι ένα «μαγικό» άθλημα που έπαιζαν στις ταινίες και τα βιβλία του Χάρι Πότερ. Από το 2005 όμως, δημιουργήθηκε και η «πραγματική» του έκδοση και παίζεται σε πολλά πανεπιστήμια. Το άθλημα πήρε αναπάντεχη αναγνώριση και καλύπτετε από τον Τύπο.

Είναι μια παραλλαγή του handball όπου οι διαγωνιζόμενοι κρατάνε σκούπες ανάμεσα στα πόδια τους προσποιούμενοι ότι πετάνε μαγικά. Επί του παρόντος ο Διεθνής Σύνδεσμος Quidditch έχει 39 έθνη ως μέλη του τα οποία λαμβάνουν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς και πρωταθλήματα. Υπάρχουν τρία πρωταθλήματα, το Ευρωπαϊκό, το Ασιατικό και το Παγκόσμιο.

Μερικοί Σύνδεσμοι του Quidditch άρχισαν να πληρώνουν τους αθλητές τους τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας το ένα επίσημο επαγγελματικό άθλημα.



ARGs (Τρομακτικά παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας [AR])

Τα ARG είναι παιχνίδια που φέρνουν το περιεχόμενό τους στον πραγματικό κόσμο, δημιουργώντας μια καινούργια, παράλληλη πραγματικότητα στην οποία παίζεται το παιχνίδι. Παίζεται εν μέρει από το διαδίκτυο και εν μέρει εκτός διαδικτύου. Οι παίκτες καλούνται να λύσουν γρίφους και να βρουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο μόνο και μόνο για να οδηγηθούν σε καινούργιες δοκιμασίες.

Το (μάλλον) πρώτο παιχνίδι ARG επικέντρωναν σε μια ψεύτικη θεωρεία συνωμοσίας. Παρουσίαζε ένα φανταστικό αφήγημα για μια πραγματική (στοιχειωμένη) πόλη στο Νιου Τζέρσεϋ, γνωστή ως Ong’s Hat. Περιλάμβανε αποκρυφηστικές τελετές και υπερδιάστατα ταξίδια και ενθάρρυνε τους παίκτες να ψάξουν παλιά γραπτά και αρχεία για να ανακαλύψουν τι συνέβη στους πρώην κατοίκους της πόλης. Τα ARG μπορούν να θολώσουν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας αποτελώντας μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία, αλλά χρειάζονται να τους αφιερώσεις πολύ χρόνο.

Προσοχή! Εικόνες που μπορεί να ενοχλήσουν.



Reaction Content (Περιεχόμενο με αντιδράσεις)

Το YouTube σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται το περιεχόμενό τους στην πλατφόρμα. Παραδόξως, ένα μεγάλο μέρος αυτού του περιεχομένου δεν είναι «πραγματικό» περιεχόμενο, τουλάχιστον όχι με την παραδοσιακή έννοια.

Μια πολύ διάσημη κατηγορία βίντεο στην πλατφόρμα είναι τα βίντεο αντιδράσεων, όταν δηλαδή ο δημιουργός βιντεογραφεί τον εαυτό του να αντιδρά σε ένα άλλο βίντεο. Οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις που κυκλοφορούν είναι αυτές με τα πολύ έντονα γέλια όταν ο δημιουργός βλέπει κάτι αστείο, οι δυνατές φωνές όταν βλέπει κάτι τρομακτικό και η έκφραση των «ωμών» του σκέψεων για το ό,τι βλέπει. Μπορεί να ακούγεται βαρετό και χάσιμο χρόνο, αλλά όλος παραδόξως αυτά τα κανάλια έχουν πάρα πολλή «πέραση» και σε μερικές περιπτώσεις αξίζει όντως να τα παρακολουθήσεις.



Ψυχαγωγική απαγωγή

Οι φαν των στοιχειωμένων σπιτιών βρήκαν έναν καινούργιο τρόπο να τρομοκρατούν τους εαυτούς τους, τα λεγόμενα «ακραία στοιχειώματα», όπως για παράδειγμα αυτά στο κτήμα McKamey στο Τενεσί των Η.Π.Α. Αυτή η τρομακτική τοποθεσία απαιτεί να υπογράψεις μια απαλλαγή ευθύνης πριν μπεις μέσα. Αφού την υπογράψεις ξεκινά το μαρτύριο μέχρι να φτάσεις τα όριά σου και να μην αντέχεις άλλο.

Οι επισκέπτες απάγονται εθελοντικά, τους δένονουν και τους ρίχνουν μέσα σε ένα βαν το οποίο τους πάει στο κτήμα. Από εκεί και μετά όλα γίνονται χειρότερα. Το προσωπικό του κτήματος κάνει τους «επισκέπτες» να νομίζουν ότι βρίσκονται στην κόλαση, τους πνίγουν με την τεχνική waterboarding (το άτομο δένεται πάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι και τοποθετούν στο πρόσωπό του ένα ύφασμα το οποίο βρέχουν σιγά-σιγά για να προκαλέσουν μια -υπό έλεγχο- εμπειρία πνιγμού), τους χτυπάνε και τους αναγκάζουν να φάνε τον εμετό τους.

Αυτό ίσως είναι το πιο περίεργο χόμπι της λίστας.

Προσοχή! Εικόνες που μπορεί να ενοχλήσουν.



Βιολογία DIY

Μια τάση μεταξύ επιστημόνων που αυξάνεται τον τελευταίο καιρό θέλει τους επιστήμονες να κάνουν πειράματα βιολογίας στο σπίτι τους. Κάποιοι από αυτούς είναι πρώην επαγγελματίες, κάποιοι είναι ερασιτέχνες ενώ άλλοι είναι απλά χομπίστες.

Μέσα από αυτά τα DIY πειράματα πολλοί βιολόγοι επιδιώκουν πραγματική και νόμιμη επιστήμη ενώ άλλοι επικεντρώνονται στο «χακάρισμα» των σωμάτων και στις εμφυτεύσεις, προσπαθώντας να τροποποιήσουν τα σώματά τους και να φτάσουν πέρα από τους ανθρώπινους περιορισμούς. Σε μερικές ακραίες και σπάνιες περιπτώσεις μερικοί από αυτούς προσπαθούν να συνδυάσουν το σώμα τους με μηχανικά και ηλεκτρονικά αντικείμενα σε μια προσπάθειά να ξεκινήσουν να μεταμορφώνονται σε «Cyborg».



Geocaching

To Geocaching είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε το 2000. Στις αρχές του ήταν αρκετά απλό, κάποιος αναρτούσε τις συντεταγμένες μιας τοποθεσίας στο διαδίκτυο και προκαλούσε τον κόσμο να πάει σε αυτήν την τοποθεσία και να βρει ένα αντικείμενο ή ένα έπαθλο που είχε τοποθετηθεί εκεί. Κάπως έτσι συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα, κάνοντάς το ένα παγκόσμιο κυνήγι θησαυρού. Σε μερικές περιπτώσεις όμως μπορεί να γίνει αρκετά παράξενο.

Για παράδειγμα, μερικά geocaches τοποθετούνται εσκεμμένα σε τοποθεσίες που μπορούν να προκαλέσουν άμεσα κακό σε όποιον τα πλησιάσει, όπως για παράδειγμα, αυτό που είχε τοποθετηθεί μέσα σε ναρκοπέδιο στο Αφγανιστάν. Επιπρόσθετα, χιλιάδες geocaches έχουν τοποθετηθεί σε απαγορευμένες ή προστατευόμενες περιοχές όπως εθνικούς κήπους ή καταφύγια άγριων ζώων που ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτά είναι να μπεις παράνομα και προκαλώντας περιβαλλοντική ζημιά. Τέλος, ένας αναπάντεχος αριθμός πτωμάτων έχει βρεθεί κοντά στις τοποθεσίες μερικών geocaches.

Στην Κύπρο ο μεγαλύτερος αριθμός των Geocaches είναι σε ασφαλής τοποθεσίες.



Κβαντικές περιπέτειες (Randonauting)

Ένα από τα πιο παράξενα παρακλάδια που δημιουργήθηκε από το Geocaching είναι η εφαρμογή Randonautica, η οποία περιγράφεται ως μια «κβαντική γεννήτρια που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις την δική σου περιπέτεια». Η εφαρμογή δημιουργεί τυχαίες συντεταγμένες για τον χρήστη και αυτός καλείται να τις εξερευνήσει. Ο απώτερος σκοπός της εφαρμογής είναι να βγάλει τους ανθρώπους από την ζώνη άνεσης τους και να εξερευνήσουν τις κοντινές τους περιοχές που δεν θα επισκέπτονταν για κάποιο άλλο λόγο.

Στην πραγματικότητα όμως, το να εξερευνά κανείς τυχαία μέρη στην περιοχή του χωρίς να ξέρει σε ποιον ανήκουν ή τι περιέχουν μπορεί να είναι μια κακή ιδέα – ιδίως αν οι συντεταγμένες δεν είναι και τόσο τυχαίες.

Υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες από χρήστες που βίωσαν περίεργα περιστατικά σε συντεταγμένες που τους έδωσε η εφαρμογή, εγείροντας ανησυχίες πως η εφαρμογή ίσως είναι πιο «μοχθηρή» απ’ ότι δηλώνει. Το πιο διάσημο περιστατικό από τις εξερευνήσεις των χρηστών ήταν η ανακάλυψη δύο πτωμάτων το 2020 που ήταν κλεισμένα μέσα σε δύο ταξιδιωτικές βαλίτσες και βρέθηκαν στην ακριβής τοποθεσία που έδωσε η εφαρμογή.

Προσοχή! Εικόνες που μπορεί να ενοχλήσουν.



Με πληροφορίες από το Listverse

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ