Τι γυρεύει ένα γκράφιτι της Μπουμπουλίνας στη (μακρινή) Ουρουγουάη;

Το γκράφιτι βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο λιμάνι του Μοντεβιδέο.

Article featured image
Article featured image

Ένα τεράστιο γκράφιτι που απεικονίζει τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο λιμάνι του Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης τιμάται με αυτόν τον τρόπο, στην είσοδο του ναυπηγείου του Ομίλου Τσάκου-Tsakos Industrias Navales στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, μέσω αυτού αναδεικνύεται ο ρόλος της ναυτιλίας και των γυναικών κατά τη διάρκεια του αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

poumpoulina-ourougouai_city.PNG



Το εν λόγω ίδρυμα λειτουργεί από το 1971, προάγοντας θέματα του ελληνικού πολιτισμού, ενώ τον Απρίλιο αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ως ένα «παράρτημα της Ελληνικής Γλώσσας».

Από συστάσεως του περίπου 4.000 μαθητές, φιλέλληνες Ουρουγουανοί, έχουν διδαχτεί δωρεάν μαθήματα νεολληνικής γλώσσας, φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, ποίησης, παραδοσιακών χορών, τραγουδιού και ελληνικής μαγειρικής.

Η ιδέα της σύστασης του Ιδρύματος Τσάκου, γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος επισκέφθηκε το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης για επαγγελματικούς σκοπούς. Η επαφή του με τους Ουρουγουανούς τού αποκάλυψε έναν λαό με ιδιαίτερη καλλιέργεια, έναν λαό – λάτρη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Ως αντίδωρο αποφάσισε την σύσταση του Ιδρύματος, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στους φιλέλληνες Ουρουγουανούς τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και τις παραδόσεις της Ελλάδος.

Το ίδρυμα φιλοξενείται από το 2007, σε μια τριώροφη μονοκατοικία, επί της λεωφόρου José G. Artigas, στο κέντρο της πόλης της Ουρουγάης.


Με πληροφορίες από iefimerida, newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ