Το νέο project του Banksy είναι κάπως διαφορετικό από τα προηγούμενα

Αλλά εξίσου σημαντικό.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική φωτογραφία από τον STEVE DANIELS / BBC


Μια γενναία απόπειρα εκ μέρους του διάσημου street artist, Banksy να συγκεντρώσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων λιρών, προκειμένου να αγοράσει τη φυλακή του Ρέντινγκ, όπου κάποτε ανάμεσα στους κρατούμενους βρισκόταν και ο Όσκαρ Ουάιλντ και να τη μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο.

Ο καλλιτέχνης δεσμεύτηκε να συλλέξει τα χρήματα, πουλώντας το στένσιλ που χρησιμοποίησε για το έργο του - αναφορά στον ποιητή και συγγραφέα - στον τοίχο της φυλακής. Πρόκειται για μια κίνηση που οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι θα αποτρέψει την πώληση της φυλακής σε κατασκευαστές κατοικιών. Η συνεισφορά του Banksy, μαζί με το δημοτικό συμβούλιο του Ρίντινγκ, θα φέρει την προσφορά για την αγορά της φυλακής σε περίπου 12,6 εκατομμύρια λίρες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, η εικόνα ενός κρατούμενου που δραπετεύει έκανε την εμφάνισή της στον εξωτερικό τοίχο των φυλακών Ρέντινγκ στο Μπέρκσαϊρ της Αγγλίας. Στην άκρη του σχοινιού μια παλιά γραφομηχανή που κρέμεται προδίδει την αναφορά στον Ιρλανδό ποιητή Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος εξέτισε εκεί την ποινή του. Την κυριότητα του έργου είχε επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης μέσω του λογαριασμού του στο Instagram.



Ο Banksy απέτισε φόρο τιμής στον Ουάιλντ σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «πάντα κατάφερνε να πάρει δύο αντιθετικές ιδέες και να τις διαλύει δημιουργώντας μαγεία». «Μετατρέποντας το μέρος που τον κατέστρεψε σε καταφύγιο τέχνης, δημιουργούμε μια υπέροχη αίσθηση, που αποδεικνύει ότι πρέπει να το κάνουμε», ανέφερε περαιτέρω.

Οι ηθοποιοί Dame Judi Dench, Sir Kenneth Branagh, Kate Winslet και Natalie Dormer είναι μόνο μερικοί από αυτούς που έχουν υποστηρίξει ανοιχτά τη μετατροπή των φυλακών σε πολιτιστικό κέντρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ