Έρχονται τα έντομα στα ράφια των υπεραγορών; [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αποφάσισε τον Ιανουάριο ότι η κατανάλωση του κίτρινου αλευροσκώληκα δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Article featured image
Article featured image

Αυτό σημαίνει ότι τα κίτρινα σκουλήκια μπορεί να βρεθούν στα ράφια των σουπερμάρκετ μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε ποια μορφή όμως θα τα καταναλώνουμε;

Από τη στιγμή που θα είμαστε 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν θα είναι δυνατόν να μπορούν όλοι να καταναλώνουν κρέας, για αυτό και θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνη. Αυτά μπορεί να είναι φυτά, όπως επίσης και έντομα.

Θα υπάρχουν δηλαδή και περιβαλλοντικά οφέλη με την αντικατάσταση των παραδοσιακών βρώσιμων ζώων με έντομα, αφού έτσι θα μπορούμε να αφήσουμε ένα θετικό οικολογικό αποτύπωμα.

«Νομίζω ότι μπορούμε με αυτά να κάνουμε φαγητό με πολύ ωραία γεύση. Όπως για παράδειγμα μπέργκερ με αλευροσκώληκα», δηλώνει η ιδιοκτήτρια της εταιρείας TOR Royal.

Οι αλευροσκώληκες δεν είναι τα μόνα έντομα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Σε μια φάρμα εντόμων στο Βέλγιο εκτρέφονται και πολλά άλλα είδη, από γρύλους και ακρίδες μέχρι και αλευροσκώληκες. Προς το παρόν προορίζονται για ζωοτροφή, όμως οι ιδιοκτήτες αυτής της φάρμας πιστεύουν ότι η αγορά θα ανοίξει.

«Πιστεύω ότι σε περίπου δύο χρόνια θα αναπτυχθεί η εν λόγω αγορά, αφού πλέον υπάρχει η σχετική νομοθεσία, οπότε μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα για να καταστήσουμε τα έντομα δημοφιλή», δήλωσε στο Euronews ο ιδιοκτήτης της φάρμας.

Πάντως, μέχρι τη μέρα που οι χώρες της ΕΕ θα υπογράψουν τις απαραίτητες εγκρίσεις, τα έντομα θα παραμείνουν μακριά από τα ράφια των υπεραγορών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ