Η μοναδική ομορφιά του Τροόδους μέσα από ένα βίντεο τριών (και κάτι) λεπτών

Αγαπάμε Κύπρο!

Article featured image
Article featured image

Προς το παρόν μπορεί να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα και να χαρούμε τις (πολλές) ομορφιές του τόπου μας, αλλά αυτές υπάρχουν και μας περιμένουν. Να τις επισκεφθούμε και να τις χαρούμε, επιδεικνύοντας πάντα τον δέοντα σεβασμό προς το περιβάλλον. Και φυσικά χωρίς η παρουσία μας οπουδήποτε να θυμίζει επέλαση βαρβάρων.


Το short cinematic movie με τον τίτλο «Below Zero» που αναρτήθηκε στον λογαριασμό John Amaro στο YouTube παρουσιάζει τη μαγευτική, σχεδόν απόκοσμη ομορφιά της οροσειράς του Τροόδους.

«Μια δροσερή απόδραση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην πράσινη “καρδιά” του νησιού και ένας χιονισμένος χειμερινός προορισμός με τέσσερα lift για σκι».




Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Γεωπάρκου Τροόδους:

«Η γένεση της Κύπρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γένεση και ανύψωση της οροσειράς του Τροόδους, που ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς μοναδικών και πολύπλοκων γεωλογικών διεργασιών, που κατέστησαν την Κύπρο γεωλογικό πρότυπο για τους γεωεπιστήμονες όλου του κόσμου και συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των ωκεανών και του πλανήτη μας γενικότερα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι οι κάτοικοι της Κύπρου και οι ξένοι επισκέπτες δεν μπορούν να υποψιασθούν ότι η δασώδης κορυφή του Τροόδους είναι το βαθύτερο στρώμα ενός κομματιού ωκεάνιου φλοιού, καθώς και του ανώτερου μανδύα της γης. Με άλλα λόγια, ένα οφιολιθικό σύμπλεγμα, που σχηματίστηκε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια 8.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το Γεωπάρκο Τροόδους βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Κύπρου και η έκτασή του ανέρχεται γύρω στα 137.000 εκτάρια ή 1.147 km2 και καταλαμβάνει περίπου το 45% της συνολικής έκτασης της οροσειράς του Τροόδους και το 15% της συνολικής έκτασης της Κύπρου.

Εκτείνεται στα ανατολικά από τα χωριά Μιτσερό, Αγία Μαρίνα και Ποτάμι, στα βόρεια από τα Κατύδατα μέχρι τον Κάμπο της Τσακκίστρας, στα δυτικά μέχρι τον Σταυρό της Ψώκας και το Βουνί της Παναγιάς και στα νότια και νοτιοδυτικά από τα Βρέτσια, Άγιο Νικόλαο, Μανδριά, Παπούτσα και Άγιο Επιφάνειο.

Διοικητικά εμπίπτει σε τρεις επαρχίες, της Λευκωσίας, Πάφου και Λεμεσού και καλύπτει την υψομετρική ζώνη από 300m έως την ψηλότερη κορυφή της Κύπρου, τη Χιονίστρα, με υψόμετρο 1952m. Περιλαμβάνει 110 οικισμούς με συνολικό πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκους. Ο χώρος του συνδυάζει τη συναρπαστική τoπική γεωλογία με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Τρόοδους, τη μακρόχρονη ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών, καθώς και τα τυπικά ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του ντόπιου πληθυσμού.

Το 2015 εντάχθηκε επίσημα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ