Εσύ ξέρεις τι είναι οι ξερολιθιές ή δόμες;

Η τέχνη, μάλιστα, της ξερολιθιάς στην Κύπρο έχει ενταχθεί στη λίστα της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Article featured image
Article featured image

Όπως πληροφορούμαστε από την ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Τμήματος Δασών οι ξερολιθιές αποτελούν κτίσματα λίθων, στα οποία δεν χρησιμοποιείται κανένα συνδετικό κονίαμα, αλλά η επιτυχία της κατασκευής τους βασίζεται στην τεχνική τόσο της τοποθέτησης όσο και του μεγέθους των λίθων που χρησιμοποιούνται σε κάθε στάδιο της κατασκευής.

Μάλιστα, η τέχνη της ξερολιθιάς έχει τις καταβολές της στην αρχαιότητα, ενώ σε ό,τι αφορά στην Κύπρο οι πρώτες ξερολιθιές χρονολογούνται ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ.

Ξερολιθιές 2.jpg


Μετά από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης για τη Διεπιστημονική Μελέτη της Ξερολιθιάς (SPS) που ξεκίνησε το 2012, αναγνωρίστηκε και εντάχθηκε το 2016 στους καταλόγους εθνικών επιτροπών της UNESCO οκτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, η Τέχνη της Ξερολιθιάς ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Ξερολιθιές 3.jpg


Η δημιουργία των ξερολιθιών εξυπηρετούσε πέντε βασικούς σκοπούς: α) Αντιδιαβρωτική δράση, β) Ρύθμιση της απορροής των ορεινών υδάτων, γ) Επέκταση του πρασίνου, δ) Βιοποικιλότητα και ε) Απασχόληση προσωπικού.

Ξερολιθιές 4.jpg


Το Τμήμα Δασών ως η αρμόδια αρχή για τη διαχείριση των δασών της Κύπρου έχει εντάξει την ξερολιθιά στα βασικά μέτρα που λαμβάνει, για να επιτυγχάνονται οι πιο πάνω σκοποί, αλλά παράλληλα και για να διατηρηθεί και να μεταδοθεί η τέχνη της ξερολιθιάς στις νεότερες γενιές.

ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ: Οι ξερολιθιές αποτελούν κτίσματα λίθων στα οποία δεν χρησιμοποιείται κανένα συνδετικό κονίαμα και η επιτυχία...

Δημοσιεύτηκε από Τμήμα Δασών στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ