Υπουργός Δικαιοσύνης: «Οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία»

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη, ζήτησε την ετοιμασία έκθεσης γεγονότων.

Article featured image
Article featured image

Οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία, δηλώνει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη, η οποία σημειώνει ότι από τις χθεσινές εικόνες που είδε από τη διαμαρτυρία πολιτών, στο κέντρο της Λευκωσίας, φαίνεται να απουσιάζει η απαιτούμενη αναλογικότητα.

Σε γραπτή δήλωσή της, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, έκανε ξεκάθαρο στην ηγεσία της Αστυνομίας ότι πρέπει η Αστυνομία να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες στην άσκηση των καθηκόντων της.

Σημείωσε ακόμα ότι κατέστησε σαφές στην ηγεσία της Αστυνομίας ότι πρέπει τα μέλη της «να μην εφαρμόζουν βίαια μέσα και η χρήση βίας να είναι η έσχατη λύση, την οποία να χρησιμοποιούν σε αυτοάμυνα στον ελάχιστο απαραίτητο βαθμό και μόνο εάν τα άλλα μέσα παραμένουν αναποτελεσματικά ή δεν παρέχουν καμία προοπτική για την επίτευξη του σκοπούμενου αποτελέσματος».

«Από τις εικόνες που είδα φαίνεται να απουσιάζει η απαιτούμενη αναλογικότητα, ωστόσο, αυτό θα διαφανεί από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρει.

Εξάλλου, αναφέρει ότι σήμερα το πρωί συμφώνησε με τον Αρχηγό της Δύναμης να απευθυνθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ώστε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.

Ταυτόχρονα, σημειώνει πως ζήτησε όπως ετοιμασθεί έκθεση γεγονότων, ώστε να πληροφορηθεί για τις κατευθυντήριες γραμμές, που δόθηκαν από την ηγεσία στα μέλη της Δύναμης, που βρέθηκαν στα γεγονότα εν ώρα υπηρεσίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ