Η Μήδεια «έθαψε» τις σκηνές στις οποίες «φιλοξενούνται» οι πρόσφυγες στην Ελλάδα [ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ]

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στρατόπεδο στη Μαλακάσα υπάρχουν νεογέννητα μωρά που κινδυνεύουν από το κρύο.

Article featured image
Article featured image

Σε Σχιστό, Σκαραμαγκά, Ελαιώνα, Μαλακάσα -δομές όπου ήδη υπάρχουν οξυμένα προβλήματα σχετικά με τη διαβίωση των προσφύγων, προστέθηκε η παγωνιά και το χιόνι, που κυριολεκτικά έθαψε τις πρόχειρες σκηνές στις οποίες «φιλοξενούνται».

Ακόμη πιο δύσκολες είναι αυτές οι μέρες, για τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στα ελληνικά καμπ, καθώς εκτός των άλλων, βρέθηκαν στο έλεος του χιονιά που έφερε η Μήδεια.

Με το ηλεκτρικό ρεύμα δε, να έχει διακοπές λόγω της Μήδειας, οικογένειες, με μωρά και έγκυες γυναίκες κλήθηκαν σε συνθήκες πολικού ψύχους να μείνουν εκεί ή μεταφέρθηκαν σε κλειστό γήπεδο στο Ρουφ σε συνθήκες συγχρωτισμού.

«Καταπλακώθηκαν από το χιόνι οι σκηνές στον Ελαιώνα»

Στο δημοτικό γυμναστήριο του Ρουφ και σε κοινόχρηστα κοντέινερ μεταφέρθηκαν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν σε σκηνές του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, οι σκηνές στον Ελαιώνα «καταπλακώθηκαν και λύγισαν από το χιόνι», ενώ η θέρμανση είναι ανύπαρκτη.


Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, η μεταφορά αφορούσε 200 πρόσφυγες. Εκατόν είκοσι από αυτούς επρόκειτο να μεταφερθούν σε κοινόχρηστα κοντέινερ εντός του Ελαιώνα, ενώ περίπου 80, στο γυμναστήριο του Ρουφ του δήμου Αθηναίων.

Άσχημες συνθήκες και στη Μαλακάσα

Εικόνα μέσα από τη δομή της Μαλακάσας στην οποία διαμένουν πολλοί ευάλωτοι πρόσφυγες και οικογένειες έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη».

«Όλος ο καταυλισμός βρίσκεται θαμμένος κάτω από τα χιόνια και για τους πρόσφυγες που ζουν στη Μαλακάσα αυτό σημαίνει τρομακτικές συνθήκες διαβίωσης. Παρόλο που δεν υπάρχουν πια εκτεθειμένες σκηνές, τα νέα κοντέινερ δεν έχουν μπάνια. Όσοι στεγάστηκαν πρόσφατα σε κοντέινερ αναγκάζονται να βγαίνουν έξω στο χιόνι για να πάνε στα κοινόχρηστα ντους ή στις κοινόχρηστες τουαλέτες. Τα πλυσταριά για χέρια και πιάτα εξακολουθούν και είναι υπαίθρια. Χωρίς ρεύμα όλα τα κοντέινερ, νέα και παλιά, είναι παγωμένα» μεταφέρει η εφημερίδα.

Όπως τονίζουν πρόσφυγες που ήρθαν σε επικοινωνία με την Εργατική Αλληλεγγύη, μέσα στο στρατόπεδο υπάρχουν νεογέννητα μωρά που κινδυνεύουν από το κρύο.

Χωρίς ρεύμα το στρατόπεδο της Μαλακάσας από χθες το βράδυ. Όλος ο καταυλισμός βρίσκεται θαμμένος κάτω από τα χιόνια και...

Δημοσιεύτηκε από Εργατική Αλληλεγγύη στις Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021


Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, πάντως, δεν υπάρχουν προβλήματα στις δομές φιλοξενίας της Μαλακάσας, της Θήβας και των Οινοφύτων, όπου έχει πέσει πολύ χιόνι. Στη δομή της Μαλακάσας είναι σε εξέλιξη αποκατάσταση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δύσκολα τα πράγματα και στο Σχιστό

Δύσκολη ήταν η κατάσταση και για τους πρόσφυγες στη δομή του Σχιστού, μια δομή η οποία είναι απομακρυσμένη από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή.

Διαμένουν, πολλά παιδιά μικρά σε ηλικία, βρέφη, έγκυες γυναίκες, πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και μαζί με αυτά έλλειψη στα βασικά κι αναγκαία είδη αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Εικόνα για το καμπ, έρχεται στη δημοσιότητα και από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά.

Αυτή είναι σήμερα η εικόνα από τον καταυλισμό προσφύγων στο Σχιστό, που είναι απομονωμένο από οποιαδήποτε κατοικημένη...

Δημοσιεύτηκε από Κεερφα Πειραια στις Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

Πηγή: Το Βήμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ