Όλες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες για τη σύλληψη του Λιγνάδη

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει- για βιασμό κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος- είναι πολύ βαριά και θεωρείται πιθανό να αποφασιστεί η προφυλάκισή του.

Article featured image
Article featured image

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης συνελήφθη το αργά απόγευμα του Σαββάτου και είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για βιασμούς κατά συρροή.

Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εκδόθηκε με βάση τις μηνύσεις και τις μαρτυρικές καταθέσεις που χρειάζονταν οι εισαγγελικές αρχές για αυτή την κίνηση. Ο Δημήτρης Λιγνάδης αρχικά προσήλθε στη ΓΑΔΑ το μεσημέρι του Σαββάτου, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του και αποχώρησε, καθώς τον ενημέρωσαν ότι δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Το Σάββατο, λίγες ώρες αργότερα, μετά τη γνωστοποίηση για την έκδοση του εντάλματος, ο σκηνοθέτης επέστρεψε αυτοβούλως στις 19:00 και πραγματοποιήθηκε η σύλληψη.

Η δεύτερη μήνυση για βιασμό ανηλίκου εναντίον του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου προκάλεσε τις ραγδαίες εξελίξεις. Πρόκειται για καταγγελία που δεν έχει παραγραφεί, καθώς έχουν περάσει 11 χρόνια. Η πρώτη μήνυση, από τον Βασίλη κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, στην οποία καταγγέλλονται πράξεις που έχουν παραγραφεί.

Οι καταλυτικές μαρτυρίες

Καταλυτική για τις εξελίξεις ήταν και η κατάθεση μάρτυρα αργά το βράδυ της Παρασκευής στην εισαγγελία. Ο μάρτυρας αυτός φέρεται να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του 25χρονου σήμερα ανθρώπου για αποπλάνηση και βιασμό σε ηλικία 14 ετών, το 2010. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας ήταν τότε 16 ετών.

«Πήγαμε στο σπίτι του σκηνοθέτη. Μας κέρασε ποτά και μας έδωσε ναρκωτικές ουσίες. Μετά μας είπε να πάμε στην κρεβατοκάμαρα για να συνευρεθούμε ερωτικά όλοι μαζί. Ξενερώσαμε και φύγαμε», φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Τον μάρτυρα επικαλείται στη μήνυσή του ο 25χρονος, υποστηρίζοντας ότι ήταν στην παρέα των παιδιών στην οποία ο σκηνοθέτης έκανε ανήθικες προτάσεις. «Έλεγα στον 14χρονο φίλο μου να μη συναντά τον σκηνοθέτη. Δεν ήμουν παρών στον βιασμό, όμως είμαι σίγουρος ότι λέει την αλήθεια, γιατί είδα τη συμπεριφορά του σκηνοθέτη».

Όμως, υπάρχει και δεύτερη μήνυση, η οποία παραγράφεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Άποψή μας είναι ότι πρέπει η μήνυση η οποία κινδυνεύει με άμεση παραγραφή να χρεωθεί σε διαφορετικό εισαγγελέα για να μπορέσει να κινήσει τάχιστα τις διαδικασίες να μην υπάρξει παραγραφή αλλά αυτό είναι θέμα της εισαγγελίας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος του 25χρονου, Γιάννης Βλάχος.

Επίσης το μεσημέρι της Παρασκευής κατέθεσε, υπό άκρα μυστικότητα, γυναίκα η οποία δεν υπήρξε θύμα, αλλά φέρεται να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Η κατάθεσή της στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κώστα Σπυρόπουλο, ήταν πολύωρη.

Αυτές οι δύο μαρτυρίες χαρακτηρίζονται κομβικής σημασίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης σύμφωνα με εισαγγελείς. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αργά το απόγευμα ένα ακόμη πρόσωπο κατήγγειλε στον εισαγγελέα ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη, την τελευταία εξαετία.

Τα επόμενα βήματα

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα και στη συνέχεια ενώπιον της ανακρίτριας.

Μέσα σε πέντε ημέρες θα πρέπει να απολογηθεί και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα κριθεί προφυλακιστέος ή όχι. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει- για βιασμό κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος- είναι πολύ βαριά και θεωρείται πιθανό να αποφασιστεί η προφυλάκισή του.

Οι κρίσιμοι παράγοντες- όπως σε κάθε υπόθεση- που θα ζυγίσουν οι εισαγγελικές αρχές για να αποφασίσουν θα είναι αν θεωρείται ύποπτος φυγής και αν θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. Ίσως για αυτό πήγε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, προκειμένου να δείξει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, για να αποφύγει την προφυλάκιση, εκτιμούν δικαστικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ.

Αρνείται τις κατηγορίες

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο δικηγόρος του σκηνοθέτη Νίκος Γεωργουλέας είπε ότι ο εντολέας του αρνείται όλες τις κατηγορίες.

«Η τοποθέτηση του ίδιου για όλες αυτές τις φήμες είναι ότι αρνείται όλες τις κατηγορίες. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο δικηγόρος του, σημειώνοντας ότι δεν έχει λάβει γνώση της δικογραφίας και του κατηγορητηρίου.

«Προφανώς όλα αυτά που ακούγονται τα αρνείται», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Γεωργουλέας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Μετά τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως «σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση».

«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της.

Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ