Όλες οι φορές που ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου άγγιξε τα «αρχαία» μας

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις...

Article featured image
Article featured image

Η έκταση και η ένταση που δημιούργησε η αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της Αρχιεπισκοπής για κατεδάφιση 4 διατηρητέων κτισμάτων, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, τα οποία παρόλα αυτά είχε συμφωνήσει πως θα αναπαλαίωνε (βλ. απόσπασμα πιο κάτω), μαζί με την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα, ήταν εξόχως μεγάλη, κάτι που ούτε ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Εκκλησία το περίμενε.

146047526_3774191642602959_1556593551015728899_o.jpg
Απόσπασμα από συνέντευξή του στο Down Town


Τόσο μεγάλη, μάλιστα, που ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αναγκάστηκε να δεσμευτεί δημόσια πως θα επαναφέρει τα κτίρια στην προηγούμενη κατάστασή τους -τo πώς θα γίνει αυτό, ακόμη δεν τον γνωρίζουμε-, την ίδια ώρα που Δήμος Λευκωσίας και άλλοι αρμόδιοι φορείς έχουν κινήσει ήδη διαδικασίες εναντίον της άνομης κατεδάφισης.

Μια κατεδάφιση, μάλλον, προαποφασισμένη, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και το αρμόδιο ποίμνιο του, δήλωναν εδώ και χρόνια, δημόσια, πως «θέλουν να φτιάξουν μια πολύ μεγάλη πλατεία, μεγαλύτερη απ’ αυτήν της Ελευθερίας, και οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο θα κατεδαφιστεί».

Πάντως και παρά το γεγονός ότι η αυθαίρετη κίνηση της Αρχιεπισκοπής προκάλεσε έκπληξη στην κοινή γνώμη, είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Μακαριότατος δεν φημίζεται για την αγάπη του προς τα αρχαία και γενικά τον προστατευόμενο πολιτισμό του τόπου, ειδικά όταν αυτός μπαίνει εμπόδιο στα φιλόδοξα επιχειρηματικά του σχέδια.


Ας θυμηθούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:





Τα «αρχαία» του Καθεδρικού Ναού

Παραμένοντας στην περιοχή του κέντρου της Λευκωσίας, ποιος μπορεί να ξεχάσει την περίοδο της έναρξης των εργασιών για τη δημιουργία των υπόγειων χώρων στάθμευσης, αλλά και της ανέγερσης του Καθεδρικού Ναού;

Των εργασιών είχαν προηγηθεί εκσκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο και φυσικά εντόπισε διάφορες αρχαιότητες, από διάφορα αντικείμενα μέχρι και αρχαία λαξευτά πηγάδια και άλλα αρχαία κτίσματα.


27067337_10156056736394362_20.2e16d0ba.fill-600x450-c100.jpg


Σύμφωνα με τα όσα δήλωνε λίγο καιρό αργότερα ο Τεχνικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής, Στέλιος Γεωργίου, τα όσα αρχαία είχε εντοπίσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν θεωρήθηκαν σημαντικά, οπότε δεν υπήρχε λόγος να σταματήσουν οι εργασίες για την ανέγερση του Ναού.

Ενώ ο αρχιτέκτονας του έργου, Νίκος Μελετίου, είχε αναφέρει πως κάποια από τα αρχαία ευρήματα του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα αποτελέσουν μέρος του έργου, όπως κάποια αρχαία πηγάδια στο νότιο τμήμα του Ναού. Το τι έγινε τελικά, θα το διαπιστώσουμε λίαν συντόμως.




«Το ξενοδοχείο θα το κτίσουμε είτε δίπλα στα αρχαία είτε πάνω στα αρχαία»

Ακόμη μία δήλωση κόλαφος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όταν σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Σημερινή» και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Παπαδόπουλο, το 2019, ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για τη μεγάλη επένδυση 14οροφου ξενοδοχείου, αξίας 7 δις ευρώ, που είχε τροχοδρομήσει σε παραθαλάσσιο φιλέτο της Αρχιεπισκοπής, στην περιοχή της Γεροσκήπου και τα αρχαία που βρέθηκαν στην περιοχή που θα γινόταν η επένδυση.

Η άρνηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων να δώσει άδεια για την ανέγερση του ξενοδοχείου από το 2013, εξ αιτίας των σημαντικών ρωμαϊκών ευρημάτων που βρέθηκαν στην περιοχή, έκαναν έξαλλο τον Προκαθήμενο. ο οποίος, ανάμεσα στα διάφορα που έσυρε στη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, απείλησε πως θα μπει με τρακτέρ και θα ξηλώσει ό,τι έχει στηθεί εκεί (2017), ενώ λίγο καιρό αργότερα δήλωνε πως το ξενοδοχείο θα χτιστεί είτε δίπλα είτε πάνω στα αρχαία, συμπληρώνοντας πως αν ισχύσει τελικά η πρώτη περίπτωση, τότε το κράτος θα πρέπει να αποζημιώσει την εκκλησία για τη γη που θα χάσει, καθώς η περιουσία της Εκκλησίας δεν είναι χαράμι κανενός.





Εν τέλει το τότε Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, υπάκουσε στις προσταγές του, και μετά από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που βασίστηκε σε άρθρο του Συντάγματος όπου απαγορεύει ρητά την οποιαδήποτε επέμβαση σε εκκλησιαστική περιουσία χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση της Αρχιεπισκοπής, αποχαρακτήρισε την έκταση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το 14όροφο κτήριο.




Η αποκαθήλωση του αγάλματος του Μακαρίου (και η αντικατάστασή του με μία προτομή)

Σε μία ριζοσπαστική κίνηση, άκρως προκλητική, εάν λάβουμε υπόψη τη σχέση μεγάλης μερίδας των Κυπρίων με την ιδέα «Μακάριος», ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αποφασίζει να μεταφέρει το μπρούτζινο γιγάντιο άγαλμα του Μακαρίου Γ’ από τον προαύλιο χώρο της Αρχιεπισκοπής, στην Ιερά Μονή Κύκκου, μετά από 21 ολόκληρα χρόνια.


to-xalkino-agalma-tou-arxiepiskopou-makariou-sumbolo-tis-polis-leukosias-gia-perissotero-.jpg



Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της αδελφής του Μακαρίου, Μαρίας Χατζηκλεάνθους, καθώς και αρκετού κόσμου και καταστηματαρχών της περιοχής. Οι «Τimes » του Λονδίνου σε ανταπόκρισή τους από τη Λευκωσία, αποκάλεσαν το γιγαντιαίο άγαλμα «Βig Μac » και το παρουσίασαν περίπου ως την ταυτότητα της Λευκωσίας, όπως είναι ο Πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι, ή το μνημείο του Νέλσωνος στο Λονδίνο, σημειώνοντας ότι αυτό εξορίζεται στο βουνό. Προέβαλαν μάλιστα τις αντιρρήσεις του γλύπτη κ. Ν. Κοτζιαμάνη για το πόσο δύσκολα θα μπορούσε να μεταφερθεί στο βουνό ένα τόσο μεγάλο και βαρύ άγαλμα. Ωστόσο, καμία αντίδραση και αντίρρηση δεν έκαμψε την απόφαση του Αρχιεπισκόπου.




Όταν ήθελε να αδειάσει και να καταργήσει το Μουσείο του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

Μία από τις πιο πρόσφατες και ευτυχώς μη επιτυχημένες του αξιώσεις, ήταν η κατάργηση του Εθνολογικού Μουσείου Λευκωσίας, το οποίο ήθελε να μετατρέψει σε Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ευτυχώς, αυτό έγινε στην εποχή των social media, με την αντίδραση του κόσμου να είναι σύσσωμη και αποτρεπτική.





Οι διαστάσεις που είχε λάβει το θέμα τότε, ήταν τόσο μεγάλες, που ανάγκασε τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν ενάντια στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του Μουσείου, ως έχει. «Το Εθνολογικό Μουσείο βρίσκεται πλέον στη συνείδηση των πολιτών ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης, ενώ η διατήρησή του είναι ζήτημα δημόσιου συμφέροντος», αναφερόταν σε ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ φανερά ενοχλημένος με τις αντιδράσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ δήλωνε ότι η παραχώρηση του κτιρίου στο Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει λήξει εδώ και 1,5 χρόνο, η σύμβαση δεν ανανεώθηκε και ο ίδιος το θέλει πίσω.


Όπως ανέφερε, περιμετρικά της Αρχιεπισκοπής θα γίνει μια «αλυσίδα μουσείων», στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1821 και η Εκκλησία της Κύπρου «θα γιορτάσει εντόνως αυτή την επέτειο». Παρόλα αυτά, αυτή τη φορά δεν πέρασε το δικό του με το Μουσείο, προς το παρόν, να παραμένει ως έχει.





Έφτιαξε παραλία από το πουθενά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πελάτη του, Jho Low

Οι σωστοί επιχειρηματίες ξέρουν πως στους καλούς πελάτες, πάντα δίνεις και κάτι έξτρα, για να τους έχεις από κοντά. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Έτσι, όταν ο Μαλαισιανός καταζητούμενος -κανείς δεν ήξερε κανείς δεν ρώτησε- αγόρασε έπαυλη στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη», ιδιοκτησίας φυσικά της Εκκλησίας και αφού προικοδότησε με 300 χιλιάδες ευρώ τη θεολογική σχολή, ζήτησε (να μη ζήτησε;) μια μικρή διευκόλυνση: να έχει τη δική του προσωπική παραλία. Και αφού το ζήτησε από τον κατεξοχήν εκπρόσωπο του Θεού στην Κύπρο, αυτός φρόντισε να κάνει το θαύμα του.


antones_loizides_-_agia_napa_.2e16d0ba.fill-600x450-c100.jpg
Φωτογραφία: Αντώνης Λοϊζίδης


Έτσι, μετά από παρέμβαση του Αγίου ημών Χρυσοστόμου, ο Δήμος Αγίας Νάπας προχώρησε αυθαίρετα και χωρίς καμία άδεια σε παρεμβάσεις στην παραλία, μπροστά από την έπαυλη του Low, δημιουργώντας μια νέα παραλία, out of the blue.


cache_726x510_Crop_medium_814865_144146_71120191.jpg


Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν βράχοι, πετρώματα και βλάστηση, για να δημιουργηθεί λιμενοβραχίονας (τεχνητή, παράνομη αμμώδης παραλία), προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση οι αγοραστές των εννέα εξοχικών κατοικιών. Οι παρεμβάσεις εκβραχισμού έγιναν χωρίς καμία άδεια και χωρίς να υποβληθεί οποιαδήποτε περιβαλλοντική μελέτη. Το Τμήμα Περιβάλλοντος ζητούσε από τον Ιούλιο του 2012 αποκατάσταση των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ωστόσο ουδεμία ενέργεια έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.




Άμμος ήτανε, προτού γήπεδο του γκολφ να γίνει

Και πιο συγκεκριμένα άμμος από την ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ παραλία της Τοξεύτρας, στον Ακάμα, στην οποία ο τότε Μητροπολίτης Πάφου και νυν Αρχιεπίσκοπος φρόντισε να φρεσκάρει, δίνοντας εντολή σε φορτηγά να εισέλθουν παράνομα στο χώρο και να πάρουν άμμο για τις ανάγκες της δημιουργίας του φιλόδοξου τότε γηπέδου γκολφ, στη Μονή του Σταυρού της Μίνθης, στην Τσάδα.


cache_1500x3000_Analog_medium_771054_125817_3082019.jpg



Τότε, βέβαια, είπε το αλησμόνητο «θέλει ο Άγιος άδεια;» και καταδικάστηκε με πρόστιμο ύψους μόλις 100 κυπριακών λιρών. Για την ιστορία, μεγάλο μέρος της έκτασης της Παραλίας, όπου αναπαράγονται οι χελώνες καρέτα-καρέτα, ανήκει στη Μητρόπολη Πάφου. Είναι από τη συγκεκριμένη παραλία από την οποία πήρε μεγάλη ποσότητα άμμου για την κατασκευή γηπέδου γκολφ.




«Καμία εικόνα δεν θα δακρύζει χωρίς την άδειά μου»

Ή κάπως έτσι ήταν η εντολή που είχε δώσει προ ετών στους απανταχού ιερείς, μοναχούς και εκκλησίες σε όλη την επικράτεια που διοικούσε ως Μητροπολίτης όταν, σύμφωνα με δηλώσεις του στον Κώστα Βαξεβάνη και την εκπομπή το «Κουτί της Πανδώρας» το 2008, εντόπισε τη μεγάλη συχνότητα των δακρυσμένων εικόνων στην Κύπρο: «Ήρθα σε αδιέξοδο μπορώ να πω, πριν λίγα χρόνια, που κατήντησαν να δακρύσουν τες μισές εικόνες της Κύπρου» έλεγε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ συμπλήρωνε ως εξής: «…αναγκάστηκα να κάμω μια πολύ αυστηρή δήλωση ότι δεν θα επιτρέψω σε καμία εικόνα στην επαρχία μου να δακρύσει».



Δείτε την επίμαχη δήλωση από το 23:00 και μετά:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ