Ο πάπας Φραγκίσκος διορίζει για πρώτη φορά γυναίκα στη Σύνοδο των Επισκόπων

Δίδοντάς της μάλιστα και δικαίωμα ψήφου.

Article featured image
Article featured image

Σπάζοντας μια ισχυρή παράδοση, ο πάπας Φραγκίσκος τοποθέτησε για πρώτη φορά γυναίκα σε υψηλό πόστο στη Σύνοδο των Επισκόπων, αποκτώντας μάλιστα και δικαίωμα ψήφου.


Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα μοναχή Ναταλί Μπεκάρ διορίστηκε στη θέση της υπογραμματέως της Συνόδου, πόστο στο οποίο τοποθετήθηκε και ο Ισπανός ιερέας Λουίς Μαρίν ντε Σαν Μαρτίν. Η Σύνοδος των Επισκόπων συζητά τα πλέον σημαντικά ζητήματα για τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, ενώ ο ρόλος της είναι και συμβουλευτικός προς τον ποντίφικα. Η 52χρονη Μπεκάρ έχει μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων από το HEC στο Παρίσι, ενώ έχει κάνει σπουδές και στη Βοστώνη. Από το 2019 ήταν σύμβουλος στη Σύνοδο των Επισκόπων.Ο διορισμός της σηματοδοτεί την επιθυμία του πάπα Φραγκίσκου «για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην εκκλησία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καρδινάλιος Μάριο Γκρετς, γενικός γραμματέας της Συνόδου.


«Με τον διορισμό της αδελφής Ναταλί Μπεκάρ και τη δυνατότητά της να μετέχει στην ψηφοφορία, άνοιξε μια πόρτα», συμπλήρωσε. Στη Σύνοδο μετέχουν επίσκοποι και καρδινάλιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου, όπως και ειδικοί, οι οποίοι δεν μπορούν να ψηφίσουν.


Papas.jpgΤον προηγούμενο μήνα ο πάπας Φραγκίσκος άλλαξε τον νόμο της καθολικής εκκλησίας, επιτρέποντας σε γυναίκες να κάνουν περισσότερα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να γίνουν ιερείς. Πέρυσι μάλιστα ο ίδιος διόρισε έξι γυναίκες στο συμβούλιο που επιβλέπει τα οικονομικά του Βατικανού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ