«Το Κτήνος στο Φεγγάρι» ξανά στη σκηνή

Αρχίζουν ξανά οι παραστάσεις από τη Θεατρική Ομάδα Persona.

Article featured image
Article featured image

Μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων λόγω πανδημίας, η Θεατρική Ομάδα Persona επιστρέφει με νέες ημερομηνίες παραστάσεων και παρουσιάζει το πολυβραβευμένο έργο του Ρίτσιαρντ Καλινόσκι «Το Κτήνος στο Φεγγάρι», σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη. Το έργο, το οποίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, πραγματεύεται τη ζωή ενός νεαρού ζευγαριού από την ιστορική Αρμενία που μετανάστευσε στην Αμερική έπειτα από τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Οι παραστάσεις αρχίζουν ξανά την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, στις 6 το απόγευμα στο Wherehaus 612 στη Λευκωσία.

Η παράσταση, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε στο κοινό μέχρι στιγμής μόνο για δύο μέρες, εισέπραξε εγκωμιαστικά σχόλια τόσο από το κοινό που την παρακολούθησε όσο και από κριτικούς. Τη μετάφραση υπογράφει ο Δημήτρης Τάρλοου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Σόσε Εσκιτζιάν, τη μουσική και το ηχοτοπίο ο Νεκτάριος Ροδοσθένους και τον σχεδιασμό φωτισμού η Καρολίνα Σπύρου. Βοηθός σκηνοθέτη η Ελένη Αναστασίου και Βοηθός σκηνογράφου η Άννη Βασιλείου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Θανάσης Γεωργίου, Μανώλης Μιχαηλίδης, Άγγελος Χατζημιχαήλ.

Το Κτήνος στο Φεγγάρι_Μανώλης Μιχαηλίδης - Φωτό Αντώνης Φαρμακάς.jpg


Οι παραστάσεις τελούν υπό την Αιγίδα του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου των Αρμενίων στην Κύπρο κ. Χορέν Τογραματζιάν και είναι υπό την Υψηλή Προστασία του Εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Το έργο αφηγείται την ιστορία του Αράμ και της Σέτα στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ ανάμεσα στο 1921 και το 1933. Ο Αράμ είναι ο μόνος επιζών της οικογένειάς του από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Διέφυγε στις ΗΠΑ και δουλεύει ως φωτογράφος. Παντρεύεται δια αλληλογραφίας τη Σέτα, η οποία στα 15 της φτάνει κι αυτή στις ΗΠΑ για μια νέα ζωή, αφήνοντας πίσω της το ορφανοτροφείο στην Κωνσταντινούπολη. Το πρόσωπό της προστίθεται δίπλα σε αυτό του Αράμ σε μια παλιά οικογενειακή φωτογραφία που εκείνος έχει φέρει μαζί του από την πατρίδα έχοντας κόψει τα κεφάλια των νεκρών συγγενών του. Τη θέση των γονιών του στη φωτογραφία έχει πάρει τώρα το νιόπαντρο ζευγάρι. Και με τη νεαρή του σύζυγο, ο Αράμ ανυπομονεί να δημιουργήσει τη νέα οικογένεια Τομασιάν. Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως τα έχει σχεδιάσει.

Το θέμα των μεταναστών ή ακριβέστερα των προσφύγων, των ανθρώπων που βίαια παρά τη θέλησή τους εξαναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους κατεστραμμένες πατρίδες χωρίς ελπίδα επιστροφής, δεν αφορά μόνο τους Αρμένιους του 1915. Η βίαιη εκρίζωση και η άτακτη φυγή αμάχων αποτελεί δυστυχώς ένα τραγικά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο στις μέρες μας με τις αιματηρές εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

Η ιστορία του Αράμ και της Σέτας, διαχρονική κι επαναλαμβανόμενη, μιλά κατ’ ευθείαν στις καρδιές μας για την αγωνία αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν την ιστορία των προγόνων τους, διεκδικώντας να ζήσουν σ’ έναν ξένο τόπο. Κι αν ακόμα στη ζωή τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα ονειρεύτηκε κανείς, αρκεί να αδράξει την ευκαιρία που του δίνεται για να σώσει έστω μια άλλη ζωή, ρίχνοντας λίγο βάλσαμο στο ανεπούλωτο τραύμα που αφήνει πίσω της η απώλεια του ανήκειν.

Το Κτήνος στο Φεγγάρι_Θανάσης Γεωργίου - Παναγιώτα Παπαγεωργίου_ Φωτό Αντώνης Φαρμακάς.jpg


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου

Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη

Σκηνικά – Κοστούμια: Σόσε Εσκιτζιάν

Μουσική/Ηχοτοπίο: Νεκτάριος Ροδοσθένους

Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου

Βοηθός Σκηνογράφου: Άννη Βασιλείου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ (ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ):

Μανώλης Μιχαηλίδης

Θανάσης Γεωργίου

Παναγιώτα Παπαγεωργίου

Άγγελος Χατζημιχαήλ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Φεβρουαρίου,

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Μαρτίου, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Μαρτίου,

Καθαρή Δευτέρα 15 Μαρτίου, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Μαρτίου,

και την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Ώρα Έναρξης: 6.00μ.μ.

ΧΩΡΟΣ: Wherehaus 612, Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Βιομηχανική Περιοχή Παλλουριώτισσας, Λευκωσία

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.tickethour.com.cy και σε όλα τα υποκαταστήματα ACS Courier

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 70000138

ΕΙΣΟΔΟΣ: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο)

Παρακαλούνται οι θεατές όπως βρίσκονται στο χώρο του θεάτρου τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΟΚ

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΟΠΑΠ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΣΕ ΞΕΝΟ ΤΟΠΟ»

Παράλληλα με την παράσταση, στο φουαγιέ του θεάτρου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα λειτουργήσει το Αφιέρωμα «Σε Ξένο Τόπο» με επίκεντρο την ιστορία των Αρμενίων, τις σφαγές, τους διωγμούς, τον ξεριζωμό και τον αγώνα για ζωή σε μια νέα γη, μέσα από αφηγήσεις, προσωπικές ιστορίες και ηχητικά ντοκουμέντα των απογόνων των οικογενειών που κατέληξαν στην Κύπρο από την πορεία που ακολούθησαν μετά τη γενοκτονία, καθώς και μέσα από αντικείμενα, πολύτιμα κειμήλια και οικογενειακές φωτογραφίες που κατάφεραν να φέρουν μαζί τους.

Το αφιέρωμα θα λειτουργεί για το κοινό καθ’ όλη την περίοδο των παραστάσεων τις μέρες των παραστάσεων, από τις 16.00 μέχρι τις 17.00. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις οργανωμένων συνόλων, μπορεί να διευθετηθεί ειδική μέρα και ώρα επίσκεψης κατόπιν συνεννόησης και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας και προστασίας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Facebook

Θεατρική Ομάδα Persona

@personatheater

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ