Η «λιμνούδα» του έρωτα στην Πάφο, όπου ο Παλληκαρίδης συναντούσε την αγαπημένη του Λύα

«Η λίμνη του έρωτα υπάρχει ακόμα», όπως η ίδια λέει σε μια συνέντευξή της σήμερα, 64 χρόνια μετά τον θάνατο του ήρωα της ΕΟΚΑ.

Article featured image
Article featured image

«Από τις συναντήσεις σας, τι θυμάστε;», ρωτά ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου την κυρία Λύα Χατζηαδάμου Βότση, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης-ντοκουμέντο*, όπου μεταξύ άλλων μιλά και για τη σχέση της με τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στα ερωτικά ποιήματα που ο συμμαθητής της είχε γράψει γι’ αυτήν.


IMG_2236.jpg
Η συνέντευξη στον σημερινό Φιλελεύθερο


«…Τα πάντα. Τα πάντα. Τους περιπάτους μας στο δημόσιο κήπο, στη λίμνη του έρωτα -η οποία υπάρχει ακόμα-, εκεί όπου καθόμασταν για ώρες και κουβεντιάζαμε μπροστά στον κόσμο. Θυμάμαι μια μέρα που ο Γυμνασιάρχης μας, ο κύριος Πηγειώτης, με φώναξε στον Σύλλογο των καθηγητών και μου έκανε την εξής ερώτηση: “Χατζηαδάμου Λύα, μπορείς να μου πεις, σε παρακαλώ, τι λέγατε με τον Παλληκαρίδη, για μίαν ώρα και ένα τέταρτο, στη λιμνούδα;”. Εγώ κατάπληκτη του είχα απαντήσει: “Μιλούσαμε περί ψυχής, κύριε Γυμνασιάρχα…”. Δεν μου είπε τίποτα. Νομίζω δε πως όλοι οι καθηγητές καταλάβαιναν το ειδύλλιό μας, ήταν κάπως παράδοξο για την εποχή, αλλά μάλλον το διασκέδαζαν. Ήταν ένας έρωτας πλατωνικός, και το γεγονός πως θα έφευγα με τους γονείς μου και τα δύο μου αδέλφια για να μεταναστεύσουμε στη Νότιο Αφρική, τους έκανε πιο ελαστικούς. Επίσης, πρέπει να σας πω πως εγώ ήμουνα ένα παιδί πολύ ελεύθερο – κι αυτό το χρωστώ στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν δάσκαλος· ένας μοντέρνος, έξυπνος άνθρωπος, ο οποίος ποτέ του δεν με καταπίεσε, “αρκεί”, μου έλεγε, “να ξέρεις τι κάνεις”. Οπότε εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα να κάτσω με τον Ευαγόρα στη λιμνούδα, να μιλώ μαζί του και να με βλέπει όλος ο κόσμος. Θυμάμαι και το εξής: Ένα απόγευμα, μετά από την προπόνηση basketball και volleyball καθόμασταν με τον Ευαγόρα στις κερκίδες και πίναμε Keo Vita. Εκείνος με το άσπρο παντελονάκι της γυμναστικής του κι εγώ με την μπλε μου «φουφούλα». Εκείνη τη στιγμή είχαν περάσει από μπροστά μας δύο καθηγητές μας και μας χαιρέτησαν λες και ήταν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο δύο νέοι να ξεμοναχιάζονται, στην Πάφο του 1954, σε μια πολύ κλειστή κοινωνία, και να συνομιλούν».

Σε σχέση με τη «λιμνούδα του έρωτα», όπως αναφέρεται στη συνέντευξη, τη συναντά κανείς στην πλατεία Κωστή Παλαμά, στην περιοχή που βρίσκεται και το Δημαρχείο της πόλης αλλά και το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου όπου φοιτούσαν οι δύο μαθητές.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο explorepafos.org, εκεί βρίσκεται ένα λιθόκτιστο σιντριβάνι, στο κέντρο του οποίου ανάμεσα σε πίδακες νερού, «αναπαύεται» ένας μικρός Ερωτιδέας. Πάνω από το μικρό θεό ορθώνεται ένα οκτάστυλο μονόπτερο ιωνικό κτίσμα που καλύπτεται με θόλο τύπου ασπίδας.


TOL2726.jpg
Φωτογραφίες: explorepafos.org


Το γλυπτό αποτελεί αντίγραφο μικρού ρωμαϊκού, μαρμάρινου αγαλματιδίου, που εντοπίστηκε στην Οικία του Θησέα, χρονολογείται στον 1ο αι. π.Χ. και εκτίθεται σήμερα στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία.

Το έργο αυτό έγινε επί δημαρχίας Χριστόδουλου Γαλατόπουλου με σκοπό τον εξωραϊσμό της πόλης και παράλληλα την προβολή του αρχαίου πολιτισμού της.

Να πούμε τέλος ότι η Πλατεία Κωστή Παλαμά, στην οποία βρίσκεται το εν λόγω σιντριβάνι, διαμορφώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘40.


*Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον σημερινό (Κυριακή, 14 Μαρτίου) έντυπο Φιλελεύθερο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ