Το «επικίνδυνο» διαδικτυακό παιχνίδι «Jonathan Galindo»… δεν υπάρχει

Πρόκειται για hoax, αφού τόσο στην Κύπρο και στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δεν υπάρχει καμία περίπτωση καταγγελίας η οποία να αφορά τεκμηριωμένο περιστατικό αλληλεπίδρασης παιδιού με άτομο που το προκάλεσε να παίξει το εν λόγω «παιχνίδι».

Article featured image
Article featured image

Ο ισχυρισμός αναφέρει ότι έχει σημάνει συναγερμός στις Αρχές για το διαδικτυακό παιχνίδι «Jonathan Galindo» που ζητά από ανήλικους να υποβληθούν σε αρκετές δοκιμασίες με τελικό στόχο να δώσουν τέρμα στη ζωή τους.

Η απάντηση είναι ότι, σύμφωνα με πληθώρα επίσημων οργανισμών για την ασφάλεια του διαδικτύου καθώς και από αρμόδιες αρχές τόσο στην Κύπρο και στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δεν υπάρχει καμία περίπτωση καταγγελίας. Το παιχνίδι «Jonathan Galindo» δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια φάρσα η οποία λόγω της δημοσιότητας που έλαβε οδήγησε σε ανησυχία γονέων και παιδιών χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος.


gali2.jpg


Τις τελευταίες ημέρες, μεγάλος αριθμός αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να προειδοποιεί τους γονείς για τον κίνδυνο ενός νέου διαδικτυακού παιχνιδιού αυτοτραυματισμού, το «Jonathan Galindo». Η είδηση που κυκλοφορεί αναφέρει πως ο ιθύνων ντύνεται σαν τον Goofy, τον γνωστό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της Disney, και προσεγγίζει παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια θέτει προκλήσεις, οι οποίες σταδιακά γίνονται επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητα του παιδιού.

Στη συνέχεια, το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις και αναπαράχθηκε από πλήθος ιστοσελίδων. Όμως, το υπό καταγγελία φαινόμενο «Jonathan Galindo» δεν είναι υπαρκτό.

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορούμε να δούμε τις σχετικές αναρτήσεις. Η μία από αυτές εσωκλείει και φωτογραφία ενός από τους λογαριασμούς του υποτιθέμενου «Jonathan Galindo».

gali23.jpg


Τι ισχύει σε Ελλάδα και Κύπρο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγονται από επίσημους φορείς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία έγκυρη καταγγελία σχετικά με συνομιλίες ή περίπτωση προσέγγισης κάποιου παιδιού από προφίλ με το συγκεκριμένο όνομα και φωτογραφία.

Σημαντικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι πως το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στην ανακοίνωση που εξέδωσε, καθησυχάζει τους γονείς ότι η ύπαρξη του «Jonathan Galindo» δεν φαίνεται να υφίσταται και πως ως οργανισμός δεν έχει δεχθεί καμία σχετική καταγγελία. Μάλιστα, όπως σημειώνεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση, το κέντρο, σε επικοινωνία που είχε με τους υπόλοιπους επίσημους οργανισμούς για την ασφάλεια του διαδικτύου ανά την Ευρώπη, διαπίστωσε πως κανένας από αυτούς δεν δέχθηκε σχετικές καταγγελίες.


gali5.jpg


Σε σύμπνοια με την παραπάνω ανακοίνωση και το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου, στην σχετική ανακοίνωση του, αναφέρεται στο φαινόμενο με τη λέξη φάρσα.


gali6.jpg


Ανταποκρινόμενη με σοβαρότητα στον πανικό που έχει προκαλέσει το εν λόγω θέμα η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Κύπρου εξέδωσε και αυτή ανακοίνωση σχετικά με το «επικίνδυνο» παιχνίδι «Jonathan Galindo». Στην ανακοίνωση της, που βλέπουμε παρακάτω, αναφέρεται πως πρόκειται για fake news και πως δεν έχει δεχθεί καμία σχετική καταγγελία.


gali7.jpg


Όπως προκύπτει από την εξέταση όλων των διαθέσιμων στοιχείων και με βάση τα όσα έχουν ανακοινώσει οι Αρχές, το παιχνίδι «Jonathan Galindo» είναι μια φάρσα η οποία λόγω της δημοσιότητας που έλαβε οδήγησε σε ανησυχία γονέων και παιδιών χωρίς ωστόσο να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος.


Πηγή: Ελληνικά Hoaxes

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ