Συνεργασία ΤΕΠΑΚ - Αρεταίειου Νοσοκομείου προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας

Το πρωτόκολλο υπέγραψε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Article featured image
Article featured image

Η πρόταση για προσφορά θέσεων εργασίας από πλευράς του Αρεταίειου Νοσοκομείου στους πρώτους πέντε απόφοιτους του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), με την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση, καθώς και η ανάπτυξη ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Το πρωτόκολλο υπέγραψε, εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και εκ μέρους του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του, Δρ. Βάκης Παπαναστασίου, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Συγκλήτου, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Η συνεργασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο για πρακτική/κλινική εξάσκηση, τη διοργάνωση κοινών επιστημονικών, επιμορφωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, την παροχή και τη διενέργεια συμβουλευτικών και επιστημονικών υπηρεσιών και μελετών, την κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα υγείας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με έναν καταξιωμένο, όπως είπε, Ιατρικό Κέντρο της Κύπρου καθώς και τη βεβαιότητά του πως η συνεργασία δεν θα μείνει μόνο στα χαρτιά, αλλά θα αποφέρει άμεσα και απτά αποτελέσματα προς όφελος και των δύο οργανισμών αλλά και ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας. Ο Καθηγητής Ζαφείρης, είπε, επίσης πως οι απόφοιτοι του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ στελεχώνουν, με επιστημονική επάρκεια, νοσοκομεία και κλινικές του τόπου μας, ενώ το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ κατατάσσεται στις θέσεις 100-150 με τα καλύτερα Τμήματα Νοσηλευτικής διεθνώς, σύμφωνα με τον παγκόσμιο σύστημα αξιολόγησης Academic Ranking of World Universities, αλλιώς γνωστό ως Λίστα Σαγκάης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρεταίειου Νοσοκομείου, Δρ. Βάκης Παπαναστασίου, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη σημερινή υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και τόνισε τη σημασία της δημιουργικής σύζευξης δυνάμεων και ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και των κέντρων παροχής ιατρικών υπηρεσιών για το κοινό καλό. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών που να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία ως επίσης την ανάγκη για επάνδρωση των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων με άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις της νέας εποχής.

Ο Γενικός Διευθυντής του Αρεταίειου κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε σε κάποιες δράσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, υποβάλλοντας την πρόταση για προσφορά θέσεων εργασίας από το Αρεταίειο Νοσοκομείο στους πρώτους πέντε απόφοιτους του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, με την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση. Ζήτησε, επίσης, τη συμβολή του ΤΕΠΑΚ για τη δημιουργία υπηρεσίας νοσηλευτικής φροντίδας κατ'οίκον από πλευράς του Νοσοκομείου.

Συζητήθηκε ακόμη η δυνατότητα διεύρυνσης και εμπλουτισμού των γνώσεων και δεξιοτήτων από πλευράς του προσωπικού του Αρεταίειου Νοσοκομείου με την παρακολούθηση κάποιου μεταπτυχιακού προγράμματος που προσφέρει το ΤΕΠΑΚ ή κάποιου μεμονωμένου μαθήματος καθώς επίσης και το ενδεχόμενο προσφοράς υποτροφιών από πλευράς του Ιατρικού Κέντρου προς το προσωπικό του για φοίτησή στο ΤΕΠΑΚ.

Από πλευράς του ΤΕΠΑΚ, στην τελετή παρέστησαν η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής Δρ Ευριδίκη Παπασταύρου, ο Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Δρ. Χριστάκης Δαμιανού καθώς επίσης ο Προϊστάμενος και οι Λειτουργοί της Υπηρεσίας Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης κ.κ. Μαρίνος Βουκής, Ντία Ευαγόρου και Γιώργος Μιχαήλ.

Από πλευράς του Αρεταίειου Ιατρικού Κέντρου, παρέστησαν, επίσης, ο Οικονομικός Διευθυντής κ. Άνδρος Αντωνιάδης, ο Διευθυντής Πληροφορικής κ. Στέλιος Γιάλλουρος και η Λειτουργός Κατερίνα Γεωργίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ