Young Cities: Πόλεις χτισμένες από νέους, για νέους

Article featured image
Article featured image

Έχοντας ως στόχο τη δημιουργία πιο «νεανικών» πόλεων, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων εγκαινίασαν τον Σεπτέμβριο του 2020 το καινοτόμο πρόγραμμα «Young Cities», με τη συμμετοχή των Δήμων Αγλαντζιάς, Αθηένου και Δερύνειας. Η πρωτοβουλία αποσκοπούσε στην ανάπτυξη και υλοποίηση προτάσεων με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο, στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση του κοινωνικού πλαισίου για τους ίδιους τους νέους, αλλά και τους δημότες-συμπολίτες τους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η δράση του «Young Cities» περιελάμβανε συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές συναντήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταγραφή προτάσεων από ομάδες νέων, για θέματα που απασχολούν τις κοινότητές τους. Στον Δήμο Δερύνειας, οι νέοι εισηγήθηκαν τη δημιουργία πολυχώρου νεολαίας, στον Δήμο Αθηένου προτάθηκε η αναβάθμιση του Πολυκέντρου Νεολαίας με υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό, ενώ στον Δήμο Αγλαντζιάς έγινε πρόταση για καλλιτεχνική ανάπτυξη στις γειτονιές του Δήμου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν νέοι 14-35 χρονών από τους τρεις Δήμους, που δραστηριοποιούνται σε υφιστάμενες δομές, όπως Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας. Εντυπωσιασμένοι από τη δράση του «Young Cities», οι συμμετέχοντας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν και να αποτυπώσουν τις ιδέες τους, αλλά και να έχουν απευθείας διάλογο με τις τοπικές Αρχές.

Η αύξηση της συμμετοχής των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων και η προαγωγή της κουλτούρας της ενεργού πολιτότητας, ήταν άλλωστε ορισμένοι από τους στόχους του προγράμματος. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, το πρόγραμμα στηρίχθηκε στην προσέγγιση της Συμμετοχικής Έρευνας που καθοδηγείται από τη νεολαία και έχει σκοπό να υποστηρίξει την δυναμικότητα των νέων, αυξάνοντας την κατανομή ισχύος μεταξύ αυτών και των ενηλίκων.

Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί έργο κοινοπραξίας των οργανισμών Center for Social Innovation (CSI) και Research and Education of Social Empowerment and Transformation (RESET).

onek.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ