SignPocket: H εφαρμογή που λειτουργεί ως ηλεκτρονικό λεξικό της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας

Το application δημιούργησαν παιδιά της Σχολής Κωφών.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Jo Hilton / Unsplash


Τα παιδιά της Σχολής Κωφών, έχοντας ως αφετηρία την επιθυμία τους να αλλάξουν προς το καλύτερο τον κόσμο των ατόμων με απώλειά ακοής, δημιούργησαν μια εύχρηστη εφαρμογή κινητού. Η εφαρμογή με το όνομα «SignPocket» λειτουργεί ως ένα λεξικό τσέπης, της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας.


Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή κινητού, διαθέσιμη για τους χρήστες Android συσκευών, η οποία χωράει στην τσέπη και είναι διαθέσιμη προς χρήση ανά πάσα στιγμή. Η ιδέα και η υλοποίηση του «SignPocket» ανήκει στον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Junior Achievement Κύπρου».

Με τη χρήση του «SignPocket» οι ακούοντες και οι μη ακούοντες είναι πλέον σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συνεννοούνται προκειμένου να ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες επικοινωνίας.



Έμπνευση για την ονοματοδοσία της εφαρμογής αποτέλεσαν οι τουρίστες, που ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες εξοπλισμένοι με αντίστοιχα χρηστικά λεξικά τσέπης. Λεξικά εύχρηστα και ικανά να δώσουν στην παλάμη ενός τουρίστα όλα τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να επικοινωνήσει άμεσα με τον ντόπιο πληθυσμό στη χώρα, όπου φιλοξενείται.

Τα παιδιά γνωρίζοντας «από πρώτο χέρι» την ανάγκη υλοποίησης και αξιοποίησης του εν λόγω λογισμικού, νιώθουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανάπτυξή του, καθώς η ιδέα και η εκτέλεσή του μας αφορά όλους. Αναμφισβήτητα η επιτυχία του λογισμικού αυτού, θα λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας που συναντούν οι κωφοί στην καθημερινότητά τους.




Λίγα λόγια για τον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Junior
Achievement Κύπρου»:

Ο Junior Achievement Κύπρου είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide, ενός από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ). Ο JA Κύπρου είναι αφιερωμένος στην αντιμετώπιση των θεμελιωδών κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων των νέων, εκπαιδεύοντας και ενδυναμώνοντας τους να διαμορφώσουν το μέλλον τους και τη δική τους επιτυχία.

Τα προγράμματα και οι δραστηριότητες μας απευθύνονται σε μαθητές/τριες όλων των ηλικιών, από το δημοτικό σχολείο μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η συνέργεια των εκπαιδευτικών, των μεντόρων από τον επιχειρηματικό κόσμο και το υψηλής ποιότητας περιεχόμενο αποτελούν βασικούς παράγοντες επιτυχίας στην εμπειρία των μαθητών/τριών που συμμετέχουν σε προγράμματα του JA. Οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι στάσεις που αποκτώνται μαζί με την πορεία εκμάθησης του JA επηρεάζουν τρεις βασικούς τομείς: την επιχειρηματικότητα, την ετοιμότητα για εργασία και τον οικονομικό εγγραμματισμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ