5000 Ισπανοί συμμετείχαν, χθες, σε μια συναυλία εν είδει πειράματος

Εν μέσω της πανδημίας, η συναυλία έλαβε ειδική άδεια από τις αρχές της χώρας, ενώ τα άτομα μπορούσαν να εισέλθουν στον χώρο με προϋποθέσεις.

Article featured image
Article featured image


Αν εξαιρέσει κανείς τις λευκές μάσκες, που αναγκαστικά φορούσαν οι θεατές, τότε το όλο σκηνικό θύμιζε τις καλές, προ κορωνοϊού εποχές, όταν γίνονταν μεγάλες συναυλίες και αγκαλιαζόμασταν με αγνώστους.

Λάτρεις της ροκ μουσικής παρέστησαν σε μια sold-out συναυλία το Σάββατο το βράδυ, στη Βαρκελώνη, αφού πρώτα πέρασαν, την ίδια μέρα, από τεστ Covid-19 με τις αρχές να έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου πρόληψης σε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο λεγόμενο «πείραμα της Ισπανίας».

Ισπανία6.jpg


Ισπανία4.jpg



Η παράσταση δόθηκε σε κλειστό χώρο από το ισπανικό συγκρότημα «Love of Lesbian» και είχε λάβει την ειδική άδεια των υγειονομικών αρχών της χώρας την ίδια ώρα που στην Ισπανία οι περιορισμοί για συγκεντρώσεις τεσσάρων ατόμων σε κλειστούς χώρους βρίσκονται σε ισχύ. Οι συμμετέχοντες στη συναυλία δεν είχαν περιορισμούς παρά μόνο να φορούν μάσκες.


Ποιοι αποκλείστηκαν

Άτομα με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή άτομα που ήρθαν σε επαφή με κάποιον που μολύνθηκε από Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες αποκλείστηκαν. Οι προνομιούχοι κάτοχοι εισιτηρίων υποβλήθηκαν σε rapid test λίγες ώρες πριν από τη συναυλία και όσοι βγήκαν αρνητικοί έλαβαν έναν κωδικό στο κινητό τους τηλέφωνο που επικύρωσε το εισιτήριό τους για την παράσταση στο Palau Sant Jordi.

«Ήταν εντυπωσιακό. Νιώθαμε ασφαλείς ανά πάσα στιγμή. Ήμασταν στην πρώτη σειρά και ήταν κάτι που μας είχε λείψει πολύ», δήλωσε μετά τη συναυλία ο 29χρονος Σαλβαδόρ, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. «Είμαστε πολύ περήφανοι που είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε αυτή. Ελπίζουμε ότι θα είναι η πρώτη από πολλές».

Σε σουρεαλιστικές σκηνές μετά από έναν χρόνο κοινωνικών αποστάσεων, οι φαν χόρεψαν ο ένας δίπλα στον άλλο, αλλά η θάλασσα από πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες θύμιζε πως η κατάσταση απέχει από μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Ισπανία3.jpg


Ισπανία11.jpg



«Καλώς ήλθατε σε μια από τις πιο συναρπαστικές συναυλίες της ζωής μας!», είπε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Σάντι Μπαλμές, με το πλήθος να ζητωκραυγάζει.

«Θα είναι ασφαλέστερο να είσαι στο Palau Sant Jordi από το να περπατάς στον δρόμο», δήλωσε στο Reuters νωρίτερα χθες Σάββατο ο συνδιοργανωτής της συναυλίας, Ζόρντι Χερερουέλα.

Η συναυλία υποστηρίχθηκε από τοπικές αρχές και από ειδικούς από το Ίδρυμα «Fight Aids and Infectious Diseases Foundation» της Βαρκελώνης, το οποίο διοργάνωσε μια μικρότερης κλίμακας συναυλία τον Δεκέμβριο. Τα αποτελέσματα μελέτης που διενεργήθηκε, έδειξαν ότι ο προ-έλεγχος με rapid test και η χρήση μάσκας πέτυχαν, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Ισπανία7.jpg


Ισπανία8.jpg



«Αυτό είναι άλλο ένα μικρό βήμα για να είμαστε σε θέση να διοργανώνουμε συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο Δρ. Μπόρις Ρεόλο, ο ιολόγος που συμμετέχει στον σχεδιασμό των πρωτοκόλλων υγείας.

Εκτός από το ότι είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τη συναυλία του Δεκεμβρίου, αυτήν τη φορά δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου, έξω από την αίθουσα συναυλιών. Αντ’ αυτού, οι συμμετέχοντες της συναυλίας συμφώνησαν ότι οι αρχές δημόσιας υγείας μπορούν να ενημερώσουν την ομάδα του Revollo εάν εμφανίσουν κορωνοϊό τις εβδομάδες μετά τη συναυλία.

Με αυτές τις πληροφορίες, η ομάδα του Revollo θα κάνει μια ανάλυση των ποσοστών μόλυνσης μεταξύ των 5.000 ατόμων σε σύγκριση με εκείνη του γενικού πληθυσμού, για να δει αν υπάρχουν διαφορές που θα μπορούσαν να καταδείξουν αυξημένη μετάδοση στη συναυλία.

Ισπανία5.jpg


Ισπανία9.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ