Η σημασία του καφενέ στην κοινωνία της Κύπρου…

Ο Δήμος Λεμεσού και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών - Αποθήκες Παπαδάκη, σε συνεργασία με την BPRarts Cultural Management, παρουσιάζουν την έκθεση «Το Καφενείον: Μια άλλη διάσταση».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Νίκος Φιλίππου - από τη σειρά Coffee-house Embellishments - 2008


Στόχος της έκθεσης, είναι να τονίσει τον εμβληματικό ρόλο που διαδραμάτισε ο καφές στην ιστορία της Κύπρου, από την εμφάνιση του στα μέσα του 19ου αιώνα και έπειτα, και παράλληλα, να αναδείξει τον ρόλο των καφενείων ως ζωτικό μέρος του κοινωνικού ιστού της πατριαρχικής κυπριακής κοινωνίας, μέσα από τα μάτια εικαστικών και φωτογράφων του χθες και του σήμερα.

Νικόλας Κωνσταντίνου Καφές στον καφενέ Αναφωτία 2018b.jpg
Νικόλας Κωνσταντίνου - Καφές στον καφενέ - Αναφωτία 2018


Ο κυπριακός καφές κουβαλά στους κόκκους του αιώνες ιστορίας και πολιτισμού, ενώνει και διχάζει, αποτελεί μέρος της παράδοσης κι εξακολουθεί να έχει σημαίνουσα θέση στην καθημερινότητά μας. Μέσα στο μικρό φλυτζάνι με το πλούσιο καϊμάκι του, χωρούν η απόλαυση, η μνήμη, η νοσταλγία, η κουλτούρα, η συνήθεια και τα μυστικά του.

Αδαμάντιος Διαμαντής Αμαξάρηδες της Ασμαάλτη 1943.JPG
Αδαμάντιος Διαμαντής - Αμαξάρηδες της Ασμαάλτη - 1943


Ο καφές, ενδημικό φυτό της κεντρικής Αφρικής, ανακαλύπτεται μετά την πρώτη χιλιετία μ.Χ. κι εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή μέσω των εμπόρων και των προσκυνητών που διακινούνται στην ευρύτερη περιοχή. Η ιστορία του καφέ, διανθισμένη με πλήθος από ιστορικές καταγραφές και μυθολογικά κατασκευάσματα που αφορούν σε γεωγραφικές διεκδικήσεις, παράνομες διακινήσεις, προσκυνηματικές περιπλανήσεις, απρόσμενες χρήσεις, διωγμούς και απαγορεύσεις, μαρτυρά τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης και την αναγνώριση των ποικίλων χαρακτηριστικών του καρπού. Οι διεγερτικές του ιδιότητες προκαλούν αφύπνιση και πνευματική εγρήγορση και συνδέονται με τη θρησκευτική λατρεία και τα τελετουργικά που τη συνοδεύουν, τόσο στο Ισλάμ όσο και στο Χριστιανισμό. Η μέθοδος παρασκευής του κυπριακού καφέ, κατάγεται από τη Μέση Ανατολή ενώ η συνήθεια της κατανάλωσής του γνωστοποιείται και καθιερώνεται στην Κύπρο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αφήνοντας το στίγμα της καταγωγής του με δάνειες λέξεις από την τουρκική γλώσσα που χρησιμοποιούμε έως σήμερα για τα χαρακτηριστικά, τη διαδικασία και τα σκεύη για το ψήσιμό του. Σημαντικές πληροφορίες για τα ήθη, τις συνήθειες και τις πρακτικές που σχετίζονται με τον καφέ κατά το 18ο και 19ο αιώνα, αντλούμε από τις μαρτυρίες των ξένων περιηγητών που επισκέπτονται το νησί και καταγράφουν με λεπτομέρεια και γλαφυρές διηγήσεις την κυπριακή καθημερινότητα της εποχής εκείνης. Στις μέρες μας, τα ήθη που αφορούν στην πρακτική του καφέ, συνθέτουν την καφενειακή κουλτούρα και φανερώνουν τους συμβολισμούς και τις εδραιωμένες στερεοτυπικές πεποιθήσεις που σχετίζονται με τις ιδεολογικές διαστάσεις του καφέ.


ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ: ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Τα μυστικά του καφέ και η σημασία του καφενέ στην κοινωνία της Κύπρου…

στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών - Αποθήκες Παπαδάκη στη Λεμεσό, από τις 12 Μαρτίου 2021 μέχρι τις 24 Απριλίου 2021, σε επιμέλεια της Catherine Louis Nikita, Ιστορικού Τέχνης και Διευθύντριας του BPRarts Cultural Management και κείμενα της Ασπασίας Παπαδήμα.

Ανδρέας Νικολάου Τύχη I 2012.jpg
Ανδρέας Νικολάου - Τύχη I 2012


Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη

Στάθη Παπαδάκη, 3036 Λεμεσός

25 367700

Ωράριο λειτουργίας

Τρίτη- Παρασκευή 10.00 -18.00

Σάββατο 10.00 – 14.00

www.facebook.com / Limassol Municipal Arts Centre – Apothikes Papadaki

Instagram.com / apothikespapadaki

Πριν από την επίσκεψή σας, στέλνετε μήνυμα στο 8998 - κατηγορία 9.

Απαραίτητη η χρήση μάσκας κατά την παραμονή σας στον χώρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ