Μπορεί το εμβόλιο να δώσει θετικό PCR για τον ιό;

Ο Δρ Νικόλας Διέτης απαντά σε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, το οποίο, όπως ο ίδιος λέει, το αντι-εμβολιαστικό κίνημα το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα, αναφέροντας πως «οι εμβολιασμοί θα προκαλούν ψευδή θετικά PCR και άρα ψευδή κρούσματα».

Article featured image
Article featured image

Τι αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δέχομαι συχνά ερωτήσεις περί εμβολίων και προσπαθώ να απαντώ όσο μπορώ και όπου γνωρίζω. Σήμερα, δέχθηκα μια ερώτηση που θεωρώ σημαντική: «Κάνεις 1η δόση εμβολίου και μετά είσαι επαφή κρούσματος. Μπορεί το θετικό PCR που έκανες 5 μέρες μετά, να βγήκε θετικό λόγω εμβολίου;».

Καταρχάς, το ερώτημα είναι πολύ σημαντικό, διότι το αντι-εμβολιαστικό κίνημα το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα, ότι «οι εμβολιασμοί θα προκαλούν ψευδή θετικά PCR και άρα ψευδή κρούσματα», με αποτέλεσμα πολλά κείμενα, άρθρα, βίντεο κτλ να έχουν διαδοθεί στο διαδίκτυο περί αυτού…

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

ΟΧΙ.

Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να δώσει θετικό PCR για τον ιό.

Για δύο κύριους λόγους:


1. Το εμβόλιο δίνεται ενδομυϊκά και το γενετικό υλικό (mRNA ή DNA) απορροφάται τοπικά.

Το δείγμα PCR (ή rapid test) συλλέγεται από τη ρινική ή στοματική κοιλότητα. Δεν υπάρχει τοπολογική σχέση. Ακόμα κ τον ιό να έβαζες ενδομυϊκά, δεν θα ανιχνευόταν με ρινικό/στοματικό τεστ.

2. Το PCR χρησιμοποιεί διάφορα μέρη του ιού ως «παράδειγμα», για να αναγνωρισθεί ο ιός στο δείγμα. Αυτά τα μέρη δεν είναι μόνο η κορώνη του (όπως το γενετικό υλικό που περιέχεται στο εμβόλιο), αλλά πολλά διαφορετικά μέρη, και άρα το PCR δεν αναγνωρίζει το υλικό του εμβολίου.

Για άλλους «μύθους» περί εμβολίων, μπορείτε να βρείτε στην ανάλογη σελίδα του CDC: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/facts.html

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ