Σε περιοχές της Ελλάδας η θάλασσα υποχώρησε, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα

Πού οφείλεται το σπάνιο φαινόμενο, το οποίο έδωσε, παρ’ όλα αυτά, μερικές εντυπωσιακές εικόνες.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική Φωτογραφία: Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου - Τhes.gr


Τον γύρο του διαδικτύου συνεχίζουν να κάνουν οι εικόνες από τη θάλασσα που υποχώρησε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τους ειδικούς να εξηγούν τι συνέβη με την άμπωτη, δίδοντας ταυτόχρονα απαντήσεις στις ανησυχίες πολιτών για σεισμό.

Συγκεκριμένα, από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και τις ακτές στη βόρεια Κρήτη, η θάλασσα υποχώρησε μέχρι και 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα.

Ελ Θερμαικό .jpg
Θερμαϊκός Κόλπος - Φωτογραφία: thes.gr


Ελ Θερμαϊκός.jpg
Θερμαϊκός Κόλπος - Φωτογραφία : thes.gr



Χαρακτηριστικές είναι, μάλιστα, οι εικόνες από το Μικρό Καβούρι, όπου πολίτες μπορούσαν να φθάσουν με τα... πόδια στο νησάκι. Στην Αμμουδαρά (Ηράκλειο Κρήτης) η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε, επίσης, προκαλώντας την έκπληξη των κατοίκων. Παρόμοια εικόνα και στο Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη. Το φαινόμενο εμφανίστηκε επίσης σε Ναύπλιο, Σύρο, Σίφνο, Βόλο και Σαμοθράκη μεταξύ άλλων.

Η άμπωτη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, αλλά δεν έλειψαν και οι ανησυχίες πολιτών που συνδέουν το συγκεκριμένο φαινόμενο με σεισμό.



Γιατί, όμως, υποχώρησε η θάλασσα - Τι λένε οι ειδικοί για την άμπωτη και τι απαντούν στις ανησυχίες πολιτών για σεισμό

Αν και η υποχώρηση της θάλασσας συνδέεται από κάποιους με σεισμό, αυτό δεν ισχύει απόλυτα, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, σε λίγες περιπτώσεις παρόμοια φαινόμενα συνδέονται με τους σεισμούς. Συνήθως «οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες», τόνισε. Και προσέθεσε ότι αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».

Μικρό Καβούρι.png
Μικρό Καβούρι - Φωτογραφία: ΥouTube


Καβούρι.jpg
Μικρό Καβούρι - Φωτογραφία: Ιntime News


Από τη μεριά του ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασούλας ξεκαθάρισε ότι «ουδεμία σχέση υπάρχει με σεισμό».

«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί και σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε, συμπληρώνοντας: «Το φαινόμενο κρατά μερικές ημέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι».

Ελ Ναύπλιο-ΑΠΕ.jpg
Ναύπλιο - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ


Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του σε περίπου 10 ημέρες και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση, μέχρι την ευθυγράμμιση των πλανητών, οπότε και θα επαναληφθεί.




Με πληροφορίες από AthensVoice.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ