Δέκα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες (που ίσως δεν γνωρίζεις) για τα βραβεία Πούλιτζερ

Το βραβείο Πούλιτζερ θεωρείται η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία όπως επίσης και τη λογοτεχνία.

Article featured image
Article featured image


Σαν σήμερα, το 1847 γεννήθηκε ο Ουγγρο-Αμερικανός δημοσιογράφος, εκδότης και πολιτικός Τζόζεφ Πούλιτζερ. Υπήρξε ένας από τους μεγιστάνες του αμερικάνικου Τύπου στην εποχή του και ο εκδότης που συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του. Μάλιστα, πέρασε στην ιστορία ως αυτός που έμαθε στους Αμερικανούς να διαβάζουν εφημερίδες. Οι πρακτικές του γέννησαν τον όρο «κίτρινος Τύπος», ενώ με τη διαθήκη του θεσπίστηκαν τα έγκυρα δημοσιογραφικά και λογοτεχνικά βραβεία που φέρουν το όνομα του.

7_7_2.jpg


Το βραβείο Πούλιτζερ θεωρείται η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία. Επίσης, σημαντικό θεωρείται και το ομώνυμο λογοτεχνικό βραβείο. Σήμερα με αφορμή την επέτειο γέννησης του Τζόζεφ Πούλιτζερ, εστιάζουμε σε δέκα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που αφορούν τα εν λόγω βραβεία.

1) Ο Τζόζεφ Πούλιτζερ έφυγε από τη ζωή στις 29 Οκτωβρίου 1911 από καρδιακή ανεπάρκεια, στην ηλικία των 64 ετών. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του (2 εκατομμύρια δολάρια) το κληροδότησε για την ίδρυση της Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης (1912), το οποίο καθιέρωσε το ομώνυμο βραβείο.

2) Σύμφωνα με το κληροδότημα προβλέπονται οκτώ βραβεία που απονέμονται σε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία, (καλύτερου ρεπορτάζ, άρθρου, γελοιογραφίας κ.ά.) καθώς και τέσσερα για τις τέχνες και τα γράμματα.

3) Μόνο ειδήσεις και φωτογραφίες δημοσιευμένες σε εφημερίδες ή οργανώσεις καθημερινών νέων με βάση τις ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης του βραβείου δημοσιογραφίας.

4) Οι αποδέκτες του βραβείου επιλέγονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή που επίσημα διοικείται από τη Μεταπτυχιακή Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ.

5) Επιπροσθέτως των βραβείων, απονέμονται και ταξιδιωτικές υποτροφίες Πούλιτζερ σε τέσσερις διακεκριμένους φοιτητές της Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας που επιλέγονται από την σχολή.

6) Τα πρώτα Βραβεία Πούλιτζερ απονεμήθηκαν στις 4 Ιουνίου το 1917 και ανακοινώνονται κάθε χρόνο, τον μήνα Απρίλιο.

7) O Χέρμπερτ Μπάγιαρντ Σουόπ του «New York World» κέρδισε το πρώτο Πούλιτζερ που απονεμήθηκε, για το ρεπορτάζ του με τίτλο «Μέσα στη Γερμανική Αυτοκρατορία».

8) Από το 1943 το βραβείο απονέμεται επίσης και για την καλύτερη μουσική σύνθεση.

9) Το 2011 για πρώτη φορά παίρνει Πούλιτζερ μια έρευνα δημοσιευμένη online. Οι ρεπόρτερ Εϊζινγκερ και Μπέρνστιν του Propublica.org κέρδισαν στην κατηγορία του «εθνικού ρεπορτάζ».

10) Η προφορά του όρου Πούλιτζερ είναι λανθασμένη, καθώς, σύμφωνα με τους διαχειριστές του βραβείου, θα έπρεπε να προφέρεται όπως η φράση «Pull it, sir».



Πηγές: Σαν σήμερα / Βικιπαίδεια / LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ