«Η Ιστορία έχει Πρόσωπο», έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Υπαίθρια έκθεση στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας και ψηφιακή έκθεση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Article featured image
Article featured image

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνουν μια ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821.


Δύο αιώνες μετά την εθνική παλιγγενεσία, το ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένη, οδοί Λήδρας και Ονασαγόρου, Πλατεία Ελευθερίας), φιλοξενεί μια εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση που φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.



Τόσο στην υπαίθρια όσο και στην ψηφιακή έκθεση, παρουσιάζονται 22 πίνακες, στους οποίους απεικονίζονται σημαντικές μορφές μέσα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα. Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Αξίζει να σημειωθεί ότι, δημοσιεύονται για πρώτη φορά και φέρνουν σε επαφή τον θεατή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.


Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο τους ο Benjamin Mary, ο οποίος καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας. Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, ο Βρεττανός φιλέλληνας G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, ο Κύπριος Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι.

Image 2.jpg


Image 3.jpg


Image1.jpg


Περισσότερα ιστορικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020).

Διάρκεια υπαίθριας έκθεσης: 15 Απριλίου - 31 Δεκεμβρίου, 2021
Διάρκεια ψηφιακής έκθεσης: 31 Μαρτίου - 31 Δεκεμβρίου, 2021


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.boccf.org ή αποταθείτε στο τηλέφωνο 22128157.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ