Λιποθύμησε «on air» η επικεφαλής του ΕΟΦ στη Δανία

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Article featured image
Article featured image

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο από τη στιγμή που η Τάνια Έρικσεν, επικεφαλής του Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) στη Δανία, χάνει τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η λιποθυμία της προκάλεσε αναστάτωση και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέρρευσε λόγω υπερκόπωσης.


Η Δανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αποφάσισε να αποσύρει το εμβόλιο της AstraZeneca από το πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού. «Η Υπηρεσία Υγείας της Δανίας αποφάσισε να συνεχίσει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 χωρίς το εμβόλιο από την AstraZeneca» τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Την στιγμή της λιποθυμίας της Τάνια Έρικσεν, ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Υγείας, Σέρεν Μπρόστρεμ, εξηγούσε στους δημοσιογράφους, σε ζωντανή σύνδεση, τους λόγους της απόσυρσης. Στις δηλώσεις του τόνισε οτι η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από το πόρισμα του ΕΜΑ ότι το σκεύασμα πιθανώς να συνδέεται με πολύ σπάνιες, ασυνήθιστές περιπτώσεις θρομβώσεων.


Συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Υγείας ανέφερε «Πήραμε στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων Δανίας και Νορβηγίας και καταλήξαμε πως ένας (1) στους 40.000 μπορεί να παρουσιάσει ένα σπάνιο και σοβαρό σύνδρομο, το οποίο ονομάσαμε VITT και, φυσικά, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές. Αυτό το σύνδρομο δεν καταφέραμε να το περιορίσουμε σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε το εμβόλιο. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες. Δεν σταματούμε επειδή φοβόμαστε τις παρενέργειες. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι παρενέργειες. Δεν απορρίπτουμε το εμβόλιο εξαιτίας αυτού. Το πιθανό όφελος υπερτερεί των επιβλαβών συνεπειών της καταπολέμησης μιας πανδημίας. Λόγω της ειδικής κατάστασης που επικρατεί στη Δανία, γι’ αυτό συνεχίζουμε τη διάθεση εμβολίων, χωρίς το AstraZeneca. Επίσης, με βάση το πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός, δεν μας είναι απαραίτητο το εμβόλιο αυτό. Η απόφαση να μην διαθέσουμε ένα αποτελεσματικό και εγκεκριμένο εμβόλιο ήταν πολύ δύσκολη. Αλλά αυτό κάναμε τελικά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ