Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος χάσει τη σειρά του για εμβολιασμό;

Τι απάντα η Αν. Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Article featured image
Article featured image

Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι η Αν. Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, δρ Όλγα Καλακούτα, απαντώντας σε κάποια βασικά ερωτήματα.

Αρχικά, σε ερώτηση τι γίνεται με αυτούς χάνουν τη σειρά τους στον εμβολιασμό, απάντησε ότι «η πρόθεση είναι να υπάρχει η δυνατότητα για διευθέτηση ραντεβού σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, ειδικά σε αυτές που επηρεάστηκαν από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πύλη εμβολιασμού. Γνωρίζουμε που έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα και πρόθεση είναι να τους δοθεί ξανά ευκαιρία». Για να γίνει αυτό, η δρ Καλακούτα ανέφερε ότι θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία κάποιες αναβαθμίσεις που θα επιτρέπουν να μπαίνουν περισσότερα άτομα.

Στη συνέχεια, η Αν. Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, μίλησε για τη διάθεση των εμβολίων της AstraZeneca, τονίζοντας ότι «υπάρχει κάποια ποσότητα εμβολίων. Στην πραγματικότητα βγάζουμε σαν ραντεβού σε περίπτωση που δεν πληρούνται τα ραντεβού, οπόταν μένουν και χρησιμοποιούνται τα ίδια εμβόλια. Οι ενδείξεις ήταν αρκετά ενθαρρυντικές στο χθεσινό άνοιγμα αλλά σίγουρα τα πρώτα 15 λεπτά ο κόσμος κυνηγά ένα συγκεκριμένο εμβόλιο. Όμως μετά ο κόσμος αντιλαμβάνεται την άσχημη επιδημιολογική εικόνα που βρισκόμαστε και την ανάγκη να εμβολιαστεί, οπότε υπάρχει κάποια κινητικότητα και για το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουμε μέσο όρο πάνω από 5000 εμβόλια την ημέρα και σίγουρα δεν μπορούν να είναι όλα της ίδιας εταιρείας».

Τέλος, όσο αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του χρονικού διαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων της AstraZeneca, εξήγησε ότι «είναι κάτι που συζητείται αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος θα μπορούσε να πάρει τη δεύτερη δόση από την τέταρτη μέχρι την 12η εβδομάδα. Ο λόγος που επιλέξαμε να δίνουμε τη δεύτερη δόση στις 12 εβδομάδες ήταν γιατί από έρευνες που έγιναν διαφάνηκε ότι όσο προχωρά κάποιος προς τη 12η εβδομάδα έχει πετύχει τη μέγιστη δυνατότητα ανοσοαπόκρισης».

Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ